parallax background

Ylang ylang – eterično ulje afrodizijačkih svojstava

pita od ribizla
C vitaminom bogata veganska pita od ribizla
28 svibnja, 2020
svijet je moj dom
Dobra knjiga: Svijet je moj dom
29 svibnja, 2020

 

Ylang ylang (Cananga odorata) je tropsko stablo koje naraste do visine 30 metara, s mnoštvom mirisnih žutih ili bijelih cvjetića koje cvate cijele godine.

Naziva se još i “cvijet nad cvjetovima”. Potječe iz azijskog tropskog pojasa, ali se većina ulja proizvodi na Madagaskaru parnom destilacijom cvjetova.

Eterično ulje ylang ylanga (Cananga odorata) koristi se kod stresa i stresnih tahikardija, kod tjeskobe, nesanice i depresije, za snižavanje povišenog krvnog tlaka, za njegu kože, kod akni, beživotne kose te kod frigidnosti i impotencije.

Potiče pozitivne emocije i umiruje živčani sustav u stresnim trenucima. Bitno je napomenuti da se ne preporuča kod osoba sa niskim krvnim tlakom.

Dobro se kombinira s citrusnim i cvjetnim eteričnim uljima te arapskim tamjanovcem, vetiverom i sandalom.

ylang ylang

Postoji nekoliko kategorija ovog eteričnog ulja:

· ylang ylang frakcije ekstra superior i extra – eterično ulje najskuplje i najbolje arome jer se skuplja u prvoj fazi destilacije, a zatim se biljka destilira još 2 ili 3 puta kako bi se dobile ostale kategorije, koriste se u skupim kremama koje se ne mogu naći na tržištu, osim ako ih ne napravite sami ili vam ih napravi aromaterapeut

· ylang ylang frakcije 1, 2 i 3 – koriste se najviše za uljne pakunge za kosu u kombinaciji s kokosovim uljem.

ylang ylang

Ylang ylang se koristi u uljnim mješavinama za masažu kod osoba koje su pod stresom te tako djeluje na snižavanje visokog krvnog tlaka i smanjuje povećani broj otkucaja srca uzrokovanog nervozom i tjeskobom.

Balansira 2., 3. i 4. čakru, potiče kreativnost, pomaže kod stresa, treme i depresije. Budi žensku seksualnu energiju, donosi slobodno izražavanje svoje seksualnosti. Nosi energiju senzualnosti, zavodljivosti, seksualnosti. Oslobađa blokade vezane za seksualnost, omogućava prihvaćanje emocija, uči nas davanju i primanju ljubavi.

ylang ylang

Opuštajuća uljna mješavina za masažu

– 20 ml biljnog ulja badema (Prunus amygdalus var. dulcis)

– 20 ml biljnog ulja marelice (Prunus armeniaca)

– 30 kapi eteričnog ulja ylang ylang (Cananga odorata)

– 5 kapi eteričnog ulja prave lavande (Lavandula angustifolia)

– 5 kapi eteričnog ulja sandala (Santalum austrocaledonicum)

ylang ylang

U bočicu od tamnog stakla nakapajte eterična ulja i dolijte do vrha biljna ulja, zatvorite i dobro protresite bočicu. Uljna mješavinu za masažu nije prilagođena za trudnice i dojilje.

ylang ylang

 

Individualne fitoaromaterapijske konzultacije su najbolji način da se dođe do idealnog prirodnog rješenja za vaše zdravstvene probleme. Trenutno se sve konzultacije obavljaju online, a možete se javiti ovdje ili na anahata.aromaterapija@gmail.com

 

Više o aromaterapiji potražite u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– osnivačica Anahata aromaterapije, certificirana je aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja i yoga učiteljica sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa klijentima, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Timeline Healing terapeut, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te trenutno pohađa edukacije za certificiranu voditeljicu sistemskih i obiteljskih konstelacija te učiteljicu meditacije.

Više na Anahata aromaterapija

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.