parallax background

Dobra knjiga: Metoda Wim Hof – Aktiviraj svoj puni potencijal

škorpion horoskop
Kakvi su Škorpioni stvarno – što vole, a što ne vole
16 studenoga, 2022
Prije bi ju spalili k`o vješticu, ali danas svi pjevamo s Akleom Neon u buntovnom videu za klupsku himnu ANTM
16 studenoga, 2022

 

Vjerujem da ste čuli za Ledenog Čovjeka, pravim imenom Wim Hof. Nadimak je zaslužio oborivši niz svjetskih rekorda povezanih s izlaganjem hladnoći: penjanje na planinu Kilimandžaro u kratkim hlačama, bosonogo trčanje polumaratona iznad Arktičkog kruga i stajanje u spremniku s ledom duže od 112 minuta.

Kako bi pomogao ljudima preobraziti način na koji živimo podsjećajući nas na našu istinsku moć i svrhu, osmislio je svoju metodu, danas znanu kao Wim Hof metoda, koju je uz osobnu priču, predstavio u knjizi Metoda Wim Hof – Aktiviraj svoj puni potencijal. Nakon nekoliko mjeseci korištenja ove metode, donosim svoje iskustvo.

Metoda Wim Hof – Aktiviraj svoj puni potencijal, Wim Hof

Knjiga Metoda Wim Hof – Aktiviraj svoj puni potencijal (Nakladnička kuća Planetopija, 2021.) funkcionira dijelom kao memoari, a dijelom kao radna bilježnica. Osobna promišljanja i životna iskustva navedena su pomalo nekoherentno. Nasuprot tome, vrlo korisne vježbe i metode su opisane jasnim stilom koji svatko može razumjeti i vrlo lako prakticirati. O knjizi ne bih potanko pisao budući da smatram da je korisnije da iznesem osobno iskustvo i doživljaj pročitanog.

Često vlada fama da su ‘nadljudske’ sposobnosti rezervirane samo za odabrane i da ih ne može imati svatko. Kod Wim Hofa to nije slučaj. Kao što u knjizi navodi, a brojnim primjerima dokazuje, svatko može dostići neslućene granice svojeg tijela i uma. Ne samo zdravi pojedinci već i bolesnici ili trajni invalidi mogu postići nevjerojatne podvige poput dugog držanja daha pod vodom, boravka u potpuno ledenoj vodi ili spavanja na ledu. Na primjer, on piše o običnim ljudima koji su se uspjeli aklimatizirati na visinu kako bi se popeli na Kilimandžaro i to iz prvog pokušaja ili o istim takvim ljudima koji podnose nevjerojatnu hladnoću šetajući se u kratkim hlačama po ledenim prostranstvima.

Naravno, bez neke pozadinske dobiti po nas, sve bi ovo bilo zgodno i moglo bi poslužiti samo da se pravimo važni pred drugima. Pravi benefiti se kriju u povećanoj otpornosti organizma, izdržljivosti na ekstremne uvjete, ali i snazi duha, koju je u ovoj suvremenoj kakofoniji izuzetno teško postići.

Ovdje bih stavio jednu ogradu ili upozorenje. Iako je samo nebo granica, ipak nemojte odmah pokušati uroniti u ledeno jezero ili još gore leći na snijeg s mišlju da ćete se drugo jutro probuditi odmorni i zdravi. To bi moglo biti vrlo opasno. Radije slijedite upute korak po korak i rezultati će vrlo brzo stići. Za ove ekstremnije stvari ipak treba malo više vremena i stručnog vodstva.

Živ si, čovječe! Duša ti je živa! Probudi se! Možete biti jaki bez misli, samo postojati u tišini uma, dobro nahranjeni životnom snagom i protokom krvi, jer vaš mozak koji razmišlja ne dominira tim resursima. Dišite. Izađite na hladnoću. Osjetite je. Slijedite svjetlo. Vratit će vas vama samima.

U njegovu metodu, ali i životnu priču utkana su tri osnovna postulata: izlaganje hladnoći, disanje i kontrola uma (i tijela). Za vrijeme čitanja knjige krenuo sam s radom na sebi više iz znatiželje nego iz ostalih motiva. Prije svega tuširanje u hladnoj vodi. Iako sam dosta otporan na hladnoću u početku sam jedva podnio tridesetak sekundi te ledene noćne more. Nakon nekog vremena, baš kao što sam i očekivao, nisam ni osjećao hladnoću. Koristi od toga su bile višestruke. Osim generalno dobrog zdravlja i gotovo izostanka sezonskih viroza postao sam mnogo otporniji na hladnoću na dnevnoj bazi tako da mi je sada vruće i na sobnoj temperaturi. Što se tiče disanja tu su stvari išle mnogo lakše, gotovo prirodno. To se osobito pokazalo korisnim u mojoj vječitoj borbi da mirno utonem u san. Dvije serije disanja kada legnem i doslovno nestanem. Disanje se pokazalo korisnim i prilikom vježbanja budući da sam povećao izdržljivost. Izlaganje hladnoći i disanje doveli su do lakše kontrole uma i tijela. Na polju kontrole sam najmanje radio, tako da tu još uvijek nisam zadovoljan s rezultatima, ali to je više krivica moje inertnosti.

Mogu zaključiti da svatko u ovoj knjizi može naći barem jedan dio koji će pozitivno utjecati na njegov život. Ono što je meni bilo izuzetno važno jest da nas Wim Hof poziva da potpuno uronimo u prirodu i njezine elemente te budemo obzirni prema sebi i drugima. Pri tome prednost daje iskustvu u odnosu na teoriju. A moram se složiti da je upravo taj pristup pravi poticaj da budemo dobro dok stremimo visinama.

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potražite u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Ivan Juratek

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.