tijelo i um

Dobra knjiga: Tijelo i um, istok i zapad

 

Anodea Judith, dr. sc., autorica, terapeutkinja, vizionarka i duhovna učiteljica, jedna je od najistaknutijih stručnjaka za sustav čakri, terapeutski rad na njima i njihovu interpretaciju u zapadnjačkom kontekstu. Osnivačica je i direktorica edukativne organizacije Sacred Centers kroz koji promovira svoju viziju unapređenja ljudske svijesti na polju ekologije, etike, politike i religije, osnažujući ljude da ostvare svoj puni potencijal integracijom duha, uma i tijela.

Svoje obrazovanje za kliničkog psihologa dopunila je doktoratom iz područja zdravlja i socijalne skrbi te specijalizacijom za integrativno iscjeljenje uma i tijela. Usto je učiteljica joge, a bavi se i mitologijom, poviješću, sociologijom i mističnom duhovnošću, ali i glazbom i umjetnošću. Više od dvadeset godina imala je privatnu iscjeliteljsku praksu u Kaliforniji, a danas podučava i održava dinamične radionice diljem SAD-a, Kanade, Europe i Središnje Amerike kako bi svoje učenje približila što većem broju ljudi.

Njezine najpoznatije knjige su Wheels of Life (Kotači života) i Sevenfold Journey (Sedmerostruko putovanje; sa Selenom Vega) te Tijelo i um, Istok i Zapad. Ove knjige se smatraju ne samo temeljnim tekstovima s područja transpersonalne psihologije, nego se često koriste i kao udžbenici diljem svijeta. Snimila je brojne audio i video materijale među kojima se ističe nagrađeni DVD The Illuminated Chakras (u suradnji sa sinom Alexom Wayneom).

indira juratek

@indira.juratek

Tijelo i um, istok i zapad, dr. Anodea Judith

Upravo je knjiga „Tijelo i um, istok i zapad“ predmet današnje recenzije. Ova riznica drevnih znanja sljubljena sa suvremenom psihologijom je dragocjenost za svakoga tko traga za duhovnim istinama, tko želi otkriti više o čudesnom ljudskom stvorenju i neizostavna literatura za svakog terapeuta.
Dr. Anodea Judith je prepoznala i otkrila te na predivan način istkala djelo koje nevidljivim, a opipljivim nitima, spaja istok i zapad, znanost i filozofiju, psihologiju i duhovnost.

Učenje i znanje o čakrama dolazi s Dalekog istoka, koji je davno prije zapada otkrio da je sve energija. Prve upute o čakrama zabilježene su u Upanišadama, svetim vedskim spisima. Sama riječ chakra (sanskrtska riječ koja znači vrtlog ili kotač) mnogo govori o obliku i načinu pokretanja čakri.

Čakre su glavni energetski centri u tijelu koji primaju i oslobađaju životnu energiju (prana, chi, qi, bioenergija…). Iako ih postoji više, uglavnom se govori o sedam glavnih čakri, koje su najveće i raspoređene u sredini tijela i to od trtice do glave. Čakre su međusobno vertikalno povezane te nas vode kroz vertikalnu evoluciju svijesti.

Dr. Anodea Judith kroz ovu knjigu donosi jedan sasvim suvremen pogled na ovo drevno znanje te ga na jedan razumljiv, pitak i uporabljiv način smješta u kontekst jungovske psihologije, somatske terapije i metafizike.

„Knjiga „Tijelo i um, istok i zapad“ usredotočena je na važna pitanja o današnjoj psihoterapiji: ovisnost, suovisnost, tjelesno i seksualno zlostavljanje, obiteljsku dinamiku, strukture karaktera, stjecanje osobne moći, feminizam, mušku emancipiranost, seksualnost, politiku i duhovnost. Povezuje tehnike od bioenergetike do duhovne prakse.“

tijelo i um

Knjiga je zapravo vodič koji nam kazuje kako možemo iskoristiti sustav čakri kao alat za dijagnosticiranje problema te njihovo iscjeljivanje. Ovaj sustav je energetska struktura koju organiziramo vlastitu životnu silu. Razumijete kako funkcioniramo na tim suptilnim razinama, daje nam mogućnost i moć da uspostavimo ravnotežu, harmoniju i unutarnji energetski sustav koji nas podupire radi za naše najviše dobro. Autorica je sadržaj knjige Tijelo i um, istok i zapad satkala na tri osnovne niti: filozofija prosvjetljenja – čije je kretanje prema gore i na onu stranu, prema mentalnim i duhovnim područjima; filozofija utjelovljenja – čije je kretanje prema dolje i prema unutra, prema područjima očitovanja, duše, tijela i kontakata sa svijetom koji nas okružuje; integrativne filozofije – čije je kretanje prema integraciji suprotnosti: uma i tijela, Neba i Zemlje, duha i materije, svjetlosti i sjene, muškog i ženskog.

Autorica je usredotočena na dubinsku psihologiju Carla Gustava Junga, tj. na njegovo shvaćanje puta duše prema individuaciji.

Nakon opširnog uvoda i upoznavanja čitatelja sa sustavom čakri, opisa ljudskih karaktera te razvojnih stadija, autorica nas vodi kroz 7 poglavlja, koji se bave sa 7 čakri:
Prva čakra – Ponovno preuzimanje hrama tijela
Druga čakra – Plivanje u vodama različitosti
Treća čakra – Paljenje puta prema moći
Četvrta čakra – Nalaženje ravnoteže u ljubavi
Peta čakra – Izražavanje vibracijom
Šesta čakra – Vidjeti vlastiti put
Sedma čakra – Otvaranje misteriju raja.

planetopija

Svako poglavlje, odnosno svaka čakra, opisana je vrlo detaljno, cjelovito i holistički. Tako npr. poglavlje koje se bavi prvom čakrom sadrži ukratko o prvoj čakri, nijanse crvene, osnovne preokupacije prve čakre, temelji hrama, preživljavanje, demon straha, prihvaćanje vlastitih korijena, uzemjivanje, hranjenje, bavi se traumama vezanima za prvu čakru (rođenje, napuštenost, zanemarenost, nezgode, bolesti, slabe granice…) Autorica opisuje i strukturu karaktera vezanog za prvu čakru, a to je Shizoidan karakter, govori o višku i manjku energiju u ovoj čakri te kako postići ravnotežu i iscijeliti prvu čakru.

Na isti način, s vlastitim specifičnostima, opisano je i ostalih 6 čakri.

„Da bismo preobrazili vanjski svijet, taj proces mora započeti u unutarnjem. Ova knjiga, kroz leću sustava čakri, predstavlja integraciju psihologije, duhovnosti i tjelesnosti u jednom sveobuhvatnom sustavu. Govori nam da su um, tijelo i duh jednako važni vidovi svakoga od nas, ali čini jedan sjedinjeni entitet. Uvažavajući puni raspon ljudske živosti, ova je knjiga doprinos obnavljanju vašega čudesno božanskog potencijala. Uživajte u tom putovanju držeći zemljovid u rukama.“

 

Više o čakrama možete pročitati ovdje. 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

Foto: Marina Ćosić, Ivan Juratek

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.