parallax background

Moola Mantra značenje: moć transformiranja uma u stanje bezgranične ljubavi i radosti

etape života
Četiri etape života do potpune ispunjenosti
listopad 12, 2021
enchilada
Dekonstrukcija enchilade – tortilje bez tortilje
listopad 14, 2021

 

Mantre se koriste tisućama godina diljem svijeta za stišavanje uma, razvoj unutarnjeg mira, razvoj vrlina poput empatije i zbog iskustva dosezanja Boga.

Iako su mantre jednostavne riječi i zvukovi koji se neprestano ponavljaju, one imaju neizmjernu moć dopiranja u svijest. Te riječi i zvukovi su manifestacija energije koja vibrira na drugoj frekvenciji.

“Sam zvuk ima učinak na materiju i svjesnost: zvuk može potaknuti, pročistiti, izazvati ili privući pažnju. Kad zazovemo nečije ime, uspostavljamo komunikaciju i razmjenu, pozivamo osobu da se druži s nama. Slično tome, kad pjevamo različite mantre, uspostavljamo duhovne veze. Mantre su moćne i djeluju kao mačevi, sijeku negativnu energiju koja nas okružuje. Različite mantre imaju različite svrhe. “Ma” dolazi od sanskritske riječi “Manas” i znači um, a “tra” od riječi “Trayate” i znači osloboditi. Kad se oslonimo na te vibracije, osjetit ćemo razliku: tjelesno, mentalno i duhovno jer mantra može prodrijeti kroz različite slojeve nečistoća i otpora.”

(iz knjige Duhovni ratnik II., Bhakti Tirtha Swami)

moola mantra

Moola Mantra

Ova mantra privlači živoga Boga, tražeći zaštitu i slobodu od svake tuge i patnje. To je molitva koja obožava velikog stvoritelja i osloboditelja, koji se očituje iz ljubavi i samilosti, da nas zaštiti, u zemaljskom obliku. Moola mantra dala je veliki mir i radost ljudima širom svijeta koji su ju pjevali ili slušali. Posjeduje moć transformiranja uma u stanje bezgranične ljubavi i radosti. Mir koji mantra pruža treba doživjeti. Ovo je ključ kojim se mogu otvoriti sva vrata duhovnog blaga. Alat koji se može koristiti za postizanje svih želja. Lijek koji liječi sve bolesti. Nektar koji može osloboditi čovjeka. Sva naklonost i spokoj su tvoji jednostavno pjevanjem ili slušanjem ove veličanstvene Moola mantre.

Kad god pjevaš Moola mantru čak i ne znajući njezino značenje, ona nosi snagu. Ali kad znaš značenje i zapjevaš s tim osjećajem u svom srcu, tada energija teče milijun puta snažnije. Stoga je ključno znati značenje Mantre kada je upotrebljavaš.

Mantra je poput pozivanja imena. Baš kao kad nazoveš osobu i ona dođe i učini da osjetiš njenu prisutnost, na isti način kada pjevaš ovu mantru, vrhovna energija se manifestira svuda oko tebe. Kako je Svemir sveprisutan, vrhovna energija može se pojaviti bilo gdje i bilo kada. Također je vrlo važno znati da poziv sa poniznošću, poštovanjem i s velikom potrebom čini prisutnost jačom

Om
Sat Chit Ananda Parabrahma
Purushothama Paramatma
Sri Bhagavathi Sametha
Sri Bhagavathe Namaha

Poslušaj ovu mantru u izvedbi Deve Premal, poznate pjevačice meditativno-spiritualne glazbe.

Moola mantra – značenje riječ po riječ

Om – Pozivamo se na najvišu energiju, od svega što postoji
Sat – Bezoblični
Chit – Svijest Svemira
Ananda – Čista ljubav, blaženstvo i radost
Parabrahma – Vrhunski stvoritelj
Purushothama – Koji se utjelovio u ljudskom obliku kako bi pomogao voditi čovječanstvo
Paramatma -Koji mi dođe u srce i postaje moj unutarnji glas kad god ga zatražim
Sri Bhagavathi – Božanska majka, aspekt moći stvaranja
Sametha – Zajedno iznutra
Sri Bhagavathe – Otac stvaranja koji je nepromjenjiv i trajan
Namaha – Zahvaljujem ti i priznajem ovo prisustvo u mom životu. Molim te za tvoje vodstvo u svakom trenutku

 

Više o mantrama potraži u rubrici MANTRE.

 

 

 

Foto: Unsplash, Freepik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.