wabi sabi beth kempton

Dobra knjiga: Wabi-sabi, Japanska mudrost prihvaćanja nestalne i nesavršene prirode svega

 

Beth Kempton je nagrađivana autorica i japanologinja s magisterijem iz japanskog jezika. Mnogo je godina živjela i radila u Japanu koji smatra svojim drugim domom.

Tijekom godina pohađala je tečajeve japanske izrade papira, aranžiranja cvijeća, lončarstva, izrade norena (japanska pregradna zasvjesa), tečajeve kaligrafije, ceremonije čaja i tkanja. Sva ta iskustva zajedno pobudila su u njoj duboku ljubav prema Japanu i istinsko razumijevanje njegovih kulturnih i lingvističkih nijansi.

Pisala je o Japanu i istočnjačkoj filozofiji za različite časopise, uključujući Wanderlust, Yoga Magazine i Where Women Create. Beth je nagrađivana poduzetnica i autorica knjiga o samopomoći, a također je suosnivačica internetskog časopisa za dizajn MOYO, vodi radionice i predavanja.

Sebe opisuje kao lutalicu, pustolovku i tragačicu za ljepotom koja ima blagu opsesiju čokoladom i japanskim priborom za pisanje. Majka je dviju prekrasnih djevojčica, a sada živi mirnim životom na južnoj obali Engleske.

wabi sabi

@bethkempton

Wabi-sabi: Japanska mudrost prihvaćanja nestalne i nesavršene prirode svega, Beth Kampton

Kroz knjigu Wabi-sabi, autorica nam daje jedinstveni uvid u drevnu japansku mudrost, vodeći nas u potragu za novim načinima suočavanja sa životnim izazovima i smislom koji nadilazi materijalno.

Podižem otpali list momija, dlanolisnog javora, koji se rumeni dubokim tamnim crvenilom i kovrča na rubovima. To je blago namreškano i tanko poput papira, kao nadlanica moje bake. U srcu mi se otvara prostor. Ovog trena imam sve što mi treba. Osjećam tiho zadovoljstvo, s trunčicom melankolije, jer znam da se ovajkratak trenutak nikad neće ponoviti. To je svijet wabi-sabija.

Japanski koncept wabi-sabi pomaže nam da vidimo ljepotu u nesavršenom, cijenimo jednostavnost i prihvatimo prolaznost svega. Japanci instinktivno znaju što je wabi-sabi, utkano je to njima u kosti, u gene, ali malo tko bi znao wabi-sabi opisati riječima. Autorica navodi kako je „wabi-sabi zadivljujuća zagonetka koja obećava šaptom otkriti moćnu mudrost onima koji dovoljno uspore da je istraže i pristupe joj otvorena srca.“

wabi sabi

Svjedoci smo užurbanosti života, koja je u suprotnosti od čovjekovog prirodnog ritma. Posljednjih godina je na zapadu vrlo popularan koncept slowlivinga, jer ljudi sve više osjećaju težnju unutar sebe da se rasterete, vrate korijenima, prirodi, uspore, okrenu život u nekom smjeru drugačijem od ispraznog materijalizma.

Univerzalna mudrost wabi-sabija danas može postati antidot za naš hektični, konzumeristički svijet: wabi-sabi nas potiče da usporimo, da se ponovno povežemo s prirodom i da budemo nježni prema sebi. Wabi-sabi nam nudi rješenje za sve ono u životu s čime nismo zadovoljni, ono nam pokazuje kako da pojednostavimo život i stvari te kako da pažnju usmjerimo u ono što je istinski važno.

Prema autorici prava ljepota wabi-sabija nije u stvarima nego u prirodi samog života.

Wabi-sabi je intuitivan odgovor na ljepotu koja odražava pravu prirodu života.
Wabi-sabi je prihvaćanje i štovanje nestalne, nesavršene i nepotpune prirode svega.
Wabi-sabi je prepoznavanje darova jednostavnog, polaganog i prirodnog življenja.

wabi sabi beth kempton

Knjiga wabi-sabi je zapravo praktični priručnik kroz jedno sasvim neobično putovanje otkrivenja. Sastoji se od 8 poglavlja, koja pokrivaju razne teme od porijekla i obilježja samog wabi-sabija, kako pojednostavljivanje i uljepšavanje, život s prirodom, prihvaćanje i otpuštanje, redefiniranje neuspjeha, njegovanje odnosa, kako uživati u karijeri, kako zadržati trenutke. Samo autorica piše da nema načina kako se knjiga ispravno čita i savjetuje da to bude po intuiciji, može biti po redu ili po poglavljima koja u tom trenutku čitača privuku.

Iako nema jednog načina čitanja knjige, tajna wabi-sabija koju nam knjiga otkriva je univerzalna – wabi-sabi je viđenje svijeta srcem koje osjeća, a ne umom koji logično razmišlja.

Ova je knjiga poziv da se u bilo kojem trenutku prepustite ljepoti svojega života, da uklonite sve što je nepotrebno kako biste otkrili biti.

 

Svoj primjerak knjige Wabi-sabi možete nabaviti ovdje. 

 

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Indira Juratek

 

 

Foto: Pexels, PR

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.