Feel Good: Svjetski je dan smijeha – 8 iznenađujućih blagodati smijanja

koraljni greben
Dobra vijest: Prve koraljne IVF bebe na Velikom koraljnom grebenu proizvele su sljedeću generaciju
siječanj 9, 2022
(pro)budi se – „Pustite nas da volimo zimu, ipak je ona proljeće genijalnih umova“
siječanj 10, 2022

 

Svjetski je dan smijeha. Kada ste se zadnji put nasmijali od srca? Znate li da se u osmjehu krije moć koja mijenja život?

Smijeh je toliko moćan da može dramatično utjecati na našu sveopću dobrobit. Smijeh je dobar za naše zdravlje i odnose, a ako i niste osoba koja se puno smije, najbolje od svega je što uvijek MOŽEMO ODABRATI da nam smijanje postane navika.

Svjetski dan smijeha: Iznenađujuće blagodati smijanja

Evo što osmijeh može učiniti:

Poboljšava raspoloženje – osmijeh donosi više od sretnog osjećaja – fizički čin smijanja utječe na raspoloženje. Može transformirati osjećaje i osloboditi serotonin, dopamin i endorfine u krvotok.

Smanjuje stres – istraživanje pokazuje da puna smijeha može smanjiti broj otkucaja srca, smanjiti krvni tlak, ojačati imunološki sustav i povećati oporavak od stresa.

Istrenirajte svoj mozak za novo funkcioniranje – naš mozak prirodno razmišlja u smislu obrambenih mehanizama, ali kad se često smijemo to stvara novi prostor u mozgu zbog čega osjećamo sreću i pozitivu dulje vrijeme.

Smanjuje bol – Istraživanja su dokazala kako se smijanjem smanjuje bol. Tome je tako jer sam čin smijanja oslobađa dopamin, endorfine i serotonin u tijelo.

Jača tijelo na staničnoj razini – naše misli utječu na funkciju naših stanica. U svojoj knjizi “Tajne vaših stanica” biokemičarka i umjetnica Sondra Barrett iznosi kako smijanje smanjuje krutost naših stanica, a to može pomoći u borbi protiv mutacija stanična koje dovode do razvoja različitih karcinoma.

Pomaže drugim ljudima – smijanje je zarazno. Naš mozak je povezan da bude društven, a osmijesi su najčešće uzvraćeni. Dakle i drugi će imati koristi od svih prekrasnih stvari koje osmijeh može učiniti.

Čini nas pristupačnima i pouzdanima – dio našeg najboljeg života je stvaranje kvalitetnih odnosa s drugim ljudima.

Čini nas privlačnima drugima – istraživanja su pokazala da nasmijane ljude smatramo fizički privlačnijima od onih koji se ne smiju.

svjetski dan smijeha

Savjeti za stvaranje navike smijanja

Mnogi od nas nisu “prirodni” smjehuljci. Stvaranje navike smijanja u početku se može činiti neugodno, ali može biti vrlo moćno ponašati se onako kako se želimo osjećati. Postupci pobuđuju osjećaje – zato se stalno sjetite da se nasmijete. Vježbajte to pred ogledalom, u liftu, na semaforima… S vremenom će u potpunosti preći u naviku.

Iznenađujuće blagodati osmijeha su nevjerojatne – zato svoj fokus i pažnju prebacite na često smiješenje. Gledajte smiješne filmove. Čitajte viceve. Okružite se sretnim ljudima.

Želimo vam sretan tjedan pred nama.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.