parallax background

DIY: Calligraphy etikete za kuhinjske teglice

vrijednosti
Drevne vrijednosti
6. travnja 2020.
tamara kajari
Tamara Kajari: “Organizacijom unaprijeđujemo kvalitetu života”
8. travnja 2020.

 

Znam da većina ovih dana razmišlja od DIY projektima za Uskrs, ali isto tako znam da su mnogi ovu karantenu iskoristili za čišćenje pa evo jedan DIY savršen za čišćenje kuhinje i smočnice – DIY calligraphy etikete za kuhinjske teglice.

Već neko vrijeme sam željela obnoviti etikete za kuhinjske teglice koje imamo trenutno, one naše vintage, i baš sam si zamislila kako bi calligraphy etikete bile pun pogodak. Prva varijanta za izradu ovakvih DIY calligraphy etiketa, naravno, bila bi da markerom ili kistom iste ispišete vlastitom rukom na kuhinjske teglice, ali ta varijanta iziskuje lijep, ujednačen rukopis, a ja se s istim na žalost ne mogu pohvaliti.

Ako se i sami ne možete pohvaliti talentom za calligraphy niti da ste previše vježbali isti, čitajte dalje jer sam, srećom, smislila i drugu varijantu, onu u kojoj sami nećete pisati ništa.

Hint: Kao i u prošlom karantenskom DIY projektu, DIY ukrasni tanjuri kao galerija, i ovaj projekt osmišljen je kako biste ga mogli izraditi od materijala koje imate kod kuće ili kupnjom u trgovinama koje trenutno rade u Hrvatskoj, one za građevinski materijal.

@mako.hr

Materijali za DIY calligraphy etikete za kuhinjske teglice

Samoljepljiva prozirna folija u roli

Ovu d-c-fix prozirnu foliju koristila sam već više puta za zaštitu različitih površina jer je užasno jeftina, lako se lijepi i dosta je otporna. Osim ove prozirne varijante, dolazi i u nizu drugih uzoraka poput imitacije mramora ili drva tako da je savršena za različite DIY projekte.

Inače je kupujem u Bauhausu ili Kemoboji što znači da je i vi sada možete kupiti za svoje DIY calligraphy etikete iako smo u karanteni – odlaskom u trgovinu ako ste iz Zagreba ili putem Bauhausovog web shopa.

Kućni pisač

S obzirom na to da ove DIY calligraphy etikete nisu u boji, za ovaj projekt vam treba jednostavan, crno bijeli laserski kućni pisač (printer) kojeg vjerojatnoj imate doma. Ja sam koristila naš hp LaserJet Pro M12w kojeg koristim za gotovo sve svoje DIY projekte kao i za posao. Ne znam kako bi tiskanje na foliju išlo drugim vrstama pisaća, no evo, provjereno, ovaj naš laserski se pokazao kao odličan alat za tiskanje na različite, neuobičajene površine.

diy calligraphy

@mako.hr

Kako izraditi DIY calligraphy etikete za kuhinjske teglice?

Prije no što krenete s printanjem, potrebno je pripremiti printable etikete te pripremiti samoljepljivu foliju za print. Na kraju ovog posta naći ćete naše FREE printable calligraphy etiketa koje možete preuzeti besplatno, no ako za svoje kuhinjske teglice želite neki drugi font ili dizajn, bitno je samo da priprema nema pozadinu. Naime, pisač neće printati bijelu boju, no druge boje hoće, pa će tako poanta prozirnih DIY calligraphy etiketa na kojima se vidi samo lijepo pisani natpisi, pasti u vodu.

Što se pripreme folije za tisak tiče, jednostavno je odrežite na dimenziju A4 ili drugu dimenziju koju podržava vaš pisač kako bi je pisač mogao povući i tiskati na nju. Pri tome mislim prvenstveno na širinu koja bi svakako trebala odgovarati željenoj dimenziji jer je u protivnom pisač neće moći povući. Primjerice, meni su ostala dva kraća komada folija, no to nije smetalo kod printanja jer je širina bila jednaka A4 papiru.

diy kaligrafija

@mako.hr

Osim toga, ova samoljepive folija i debljinom relativno odgovara papiru za printanje, onom veće gramaže, pa ju je pisač povukao bez problema i dodatnog učvršćivanja za papir što bi bilo nužno da smo printali na neki tanji materijal.

Foliju ubacite u printer tako da print ide na glatku stranu folije (ne na papir koji štiti ljepljivu stranu).

diy

@mako.hr

Nakon što folija izađe iz printera, ostavite je par sekundi da se ohladi pa je izrežite. Naše FREE printable DIY calligraphy etikete pripremljene s okvirima kako bi ih lako izrezali na točnu dimenziju.

Izrezane DIY calligraphy etikete sada možete lijepiti na svoje kuhinjske teglice pazeći pri tom da ne grebete po samom tisku. Iako se tisak neće brisati, s obzirom na to da je površina sjajna (za razliku od klasičnoga papira za printanje) natpisi su osjetljiviji na grebanje.

diy

@mako.hr

U našoj kuhinji teglice stoje na otvorenim policama i sadržaj vadimo iz njih žlicom tako da ih rijetko spuštamo, no ako vi svoje kuhinjske teglice često držite u rukama, bit će dobro da preko svojih tiskanih etiketa prelijepite jednaki komad prazne samoljepive folije, ne biste li zaštitili tisak svojih DIY calligraphy etiketa.

Free Printable DIY calligraphy etikete preuzmite ovdje.

 

Izvor: mako.land

Foto: mako.hr

Comments are closed.