parallax background

Dobre vijesti: Zaronite s nama u podvodni muzej Musan na Cipru

kick off
BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: KICKOFF – program prehrane i vježbanja
13. prosinca 2021.
magic box
BUDI DOBRO ADVENTSKO DARIVANJE: Magic Box – čarobna kutija koja će vam obasjati dušu
14. prosinca 2021.

 

Podvodni muzeji su zbog smanjenja raznolikosti morskog svijeta postali sve veća praksa mnogih eko art pokreta. Budući da je Mediteransko more osiromašeno, namjera je da se ovakvim instalacijama, izrađenim od PH neutralnog materijala, privuče flora i fauna podmorja koje će ujedno s vremenom stvoriti novi identitet muzeja.

Na Cipru se na dubini od 10 metara nalazi podvodni muzej Musan, djelo umjetnika Jasona deCaires Taylora. Sačinjen je od 93 skulpture u formi stabla s namjerom da se privuče morski život. Između stabala nalaze se i figure djece koje će s vremenom biti nastanjene od strane morske biomase te će kao takve simbolizirati neraskidivu simbiozu čovjeka s prirodom.

lidija lijić

U razgledavanje muzeja Musan povela nas je Lidija Lijić Vulić, vlasnica 5 svjetskih rekorda u ronjenju na dah koja je u simbiozi s morskim životom od svojeg ranog djetinjstva.

Lidija je zaključila: “Kada zaronite u Musan, osjećate se kao da ste u nekoj bajci, paralelnom svijetu u kojem su se izmiješali kopno i more. Ono najljepše od svega je što nas podsjeti koliko smo odgovorni za stanje mora i prirode oko sebe te koliko je važno da svatko preuzme odgovornost svojim djelovanjem. Bilo da se radi o odabiru upotrebe materijala, dnevnom meniju, sanaciji smeća… I da nikad ne zaboravimo istraživati svijet oko sebe.”

lidija lijić

lidija lijić

Lidija je posjetila još podvodne instalacije u Turskoj, Cannu i Italiji, a iste se još mogu pronaći u Meksiku, Australiji, Grčkoj pa čak i u Hrvatskoj, u podmorju Trogira.

Hvala Lidiji što nam je otkrila i pokazala jednako čaroban svijet ispod površine te nas na trenutak ostavila bez daha.

lidija lijić

 

Foto: @lidija_lijic_

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.