parallax background

Jorgovan: znate li ove činjenice o prekrasnom grmu opojnog mirisa

zelena curry juha
Ovaj proljetni zeleni curry je kao stvoren za sunčane dane pred nama
21 travnja, 2022
dan planeta zemlje
Dan planeta Zemlje – pronađite nit koja vas spaja s cjelinom
22 travnja, 2022

 

Već nekoliko tjedana uživamo u prekrasnim cvjetovima i opojnim mirisima jorgovana. Kao da su ih posljednjih desetljeća neke parkovne i popularne vrste istisnule iz sadnje u kućnim vrtovima, ali jorgovani se vraćaju kao jedna od najljepših ukrasa naših okućnica.

Jorgovani pripadaju porodici Oleace baš poput maslina, a iako ih najčešće možemo vidjeti kao grmove moguće ih je oblikovati i u stabla. U Japanu i Pekingu poznata su stabla jorgovana visoka i gotovo 10 m.

Uz jorgovane se vežu zanimljive priče i mitovi, a ponešto od toga izdvojili smo ovdje.

jorgovan

Zanimljive činjenice i mitovi o jorgovanu

Latinski naziv za ovaj divan grm je Syringa vulgaris, a potječe iz priče u kojoj je Pan bio zaljubljen u predivnu nimfu po imenu Syringa. Pan, grčki bog pastira, stada, šuma i zaštitnik prirode, bio je veliki ljubitelj glazbe i najbolji plesač među bogovima. Ljubav ga je toliko zaludila da je nimfu Syringu progonio kroz šumu, a ona se pretvorila u grm jorgovana kako bi se sakrila od svog progonitelja.

jorgovani

Europom se proširio iz Male Azije u 16. stoljeću, kada je osim mirisa i ljepote sađen i zbog vrijednog drveta od kojeg su se izrađivale razne svirale. Danas je poznato oko 1000 različitih kultivara jorgovana. U našim krajevima najviše viđamo ružičasti i ljubičasti jorgovan te ponekad bijeli, ali spektar boja cvatova jorgovana ide i do karmin crvene, plave pa čak i žute. Za svaku boju jorgovana veže se i posebna simbolika. Tako se smatra da bijeli jorgovan predstavlja čistoću i nevinost, dok ljubičasti jorgovan simbolizira duhovnost. Plavi jorgovani simboliziraju sreću i spokoj. Magenta lila simbolizira ljubav i strast.

jorgovan

Osim boje jorgovani u nekim kulturama nose i druge simbolike. Kelti su zbog opojnog mirisa jorgovane smatrali čarobnima. Tijekom viktorijanskog doba jorgovan je bio simbol stare ljubavi – udovice su u to vrijeme često nosile jorgovan, dok se u Rusiji smatralo da držanje grančice jorgovana nad novorođenom bebom donosi mudrost.

jorgovan

jorgovani

S obzirom na ljepotu i predivan miris, sigurni smo da će vam jorgovani donesti veselje i radost ako ih posadite u svom vrtu ili barem ukrasite dom s vazom jorgovana.

jorgovani

 

Zanimaju li vas slične teme možda želite pročitati:

Zanimljive činjenice o tulipanima koje možda niste znali 

Sukulenti – kako se brinuti o ovim prekrasnim biljkama 

Sjeme dobra – kolumna 

 

 

Indira Juratek

Foto: Unsplash, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.