Drevne vrijednosti

nikola greb
Psiholog Nikola Greb: “Nismo bespomoćni pred problemima koji nas muče”
5. travnja 2020.
DIY: Calligraphy etikete za kuhinjske teglice
7. travnja 2020.

 

U vremenima kada nas Saturn uči strpljenju, tjera na istrajnost i ponavljanje lekcija, često mukotrpno, dok se ne dovedemo do puštanja i predaje s kojima se Mudrost rađa… uputno je ovu silu u svijesti te sebe da je s lakoćom podnesemo podržati drevnim vrijednostima.

Raditi i misliti na drevni način. Usporiti. Iskazivati poštovanje prema svim živim bićima, posebno starijima. Šutjeti, više slušati i manje govoriti. Posvetiti se poslovima koji nas možda nerviraju, jer traže temeljitost i poduzimanje korak po korak, ali neka – to je sve saturnijanska priroda.

Drevne vrijednosti poštovanja ova energija predstavlja. Strpljenje, recimo. Poniznost. Jasno, veliki Shani (Saturn) nas ovo trenira kroz izazove na koje smo najslabiji – ipak je Vrag Tarota njegov glavni učitelj na zemlji, čuvar vrata do visokih stanja svijesti koji nas iskušava najjačim iskušenjima. Tako da je vrlinu upravo mudro vježbati tamo gdje smo najslabiji: više od ičega bi, recimo, pojeli čokoladni kolač, a mi odlučimo svjesno to ne učiniti… odricanje je energija koja jača svijest Saturna u nama. Ili, više od ičega bi još spavali sat vremena, mi kažemo „ne“ i ustanemo napraviti svoj dnevni duhovni program. I tako redom.

duhovnost

Tzv. „prošle“ vrijednosti su ključ prolaska kroz ovo vrijeme. Baš na način naših starih. S ljubavlju prema tradiciji, poštovanjem. Tako ćemo uspjeti u sebi proći kroz vremena tuge i težine. Znajući da nas upravo one čine jačima, izdržljivijima, i donose svoje lekcije života. Zato je pomalo patnje (tapas, na sanskritu), kao mrvica papra u varivu, pokretač razvoja. A ovo je, jelte, vrijeme iznimnog razvoja. Veselili smo mu se, i tu je: nitko nikad nije rekao da će biti lako, ali je vrijedno. I to je glavna lekcija Saturna. Zato možemo ovih dana, posebno tijekom tekućeg mjeseca kada mu je posebno jak, slaviti potiho sve te boli, čežnje, neispunjene želje i bjesove, gledajući kako su naš pokretač. Tako ih transcendiramo, kao kad neprijatelja zagrlimo: prestaje borba. I na taj način nam ono što um zove patnjom pomaže, kao iskustvo, da uronimo dublje u sebe i izronimo svježe uvide.

Odoljeti željama i naglosti poseban izazov je sad, a baš će nam drevne metode Saturna – promišljanje, poniznost, posvećenost duhovnom razvoju – pomoći da iz slabosti ekstrahiramo svoje snage, darove ove sile od kojih su Mudrost i Razumijevanje Tajni Života najveći. Stoga, vrijedi malo „stisnuti“, vratiti se u disciplinu i red i vježbati strpljenje: Saturn garantira da je dočekano zadovoljstvo, ono kojeg se prethodno odreklo i pustilo, najslađe.

 

Dea Devidas

– Čitam karte i pišem o tome što pokazuju i govore. U ovoj inkarnaciji, od svoje pete godine ih proučavam – vizualno, filozofski, simbolički, astrološki, mitološki… ezoterno i egzoterno. Prakticiram jogu, tehnike disanja, meditaciju… život u trenu i u toku, ponekad uz pehar čaja, a ponekad uz kalež vina. Osim s kartama, vrijeme provodim s obitelji, mačkama i stablima.

 

Izvor: elementi.space

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.