parallax background

Iskustvo (ne)prijatelj

Djevica – Svestrani perfekcionisti
23. kolovoza 2023.
Ovogodišnje Kupske noći u Sisku donose glazbeni spektakl, kulturne poslastice, gastro raj te tradicionalnu Šikljadu i Kupsku alku
23. kolovoza 2023.

 

Ljudi se obično diče kada “imaju iskustva”. Baš se na račun tog iskustva često nesvjesno postave ego triperski – oni sve znaju jer su sve prošli i imaju bogatu kolekciju iskustava. Istina, imaju.
I latinska poslovica kaže “Iskustvo je izvrstan učitelj”. Ali, je li? Odnosno, je li uvijek i je li bezuvjetno?

iskustvo (ne)prijatelj

Nije, naravno, jer iskustvo je – koliko prijatelj, toliko i neprijatelj. Može biti teret. Može te blokirati. Ne samo jer ti uzoholi ego (ja mnogo pametan jer sam sve prošao) nego ti zamrzne razvoj. Tada zapravo ne hodaš svijetom otvorenog srca, čistog i spremnog za novo, nego srcem s ožiljcima i umom punim starog tereta. Tada nema prostora za nova iskustva, nova istraživanja.

Banalno: jednom te ogrebala mačka i drugi put je kod prijateljice bila neljubazna prema tebi. Stvaraš iskustvo da ti ne ide s mačkama. I tako se kompletno blokiraš za predivne nove mogućnosti koje bi ti odnos s tim bićima donio u samospoznaji i životu. Karikiram, primjer je zaista banalan, ali primjeni ga. .

S druge strane – nećeš naravno ponavljati nešto što nikako ne donosi rezultat u nadi da će se dogoditi neko novo čudo. A možda i hoćeš – ako misliš da pametni ponavljaju istu grešku tražeći keč da je obrnu u konačnici. I to funkcionira!

Jer je život tajna i pun mogućnosti, a njegova igra upravo to omogućava – da ponekad iskustvo obrneš u svoju suprotnost. Ali i to možeš jedino ako misliš da ništa ne znaš – jer ako misliš da sve ili većinu znaš, osuđen si na truljenje i propast: teret postojećeg te ograničava i blokira.

stare vs. mlade duše

To se lijepo vidi u kontaktu starih i mladih duša. Obično se – pogrešno – misli da su stare razvijenije i mudrije od mladih. To nije točno, odnosno proizlazi iz gledanja na samo jedan aspekt zrelosti duša, a taj su iskustva u materijalnom svijetu.

Znamo: starim dušama zovemo one koje su imale mnogo iskustava rađanja i umiranja, mnogo inkarnacija. Pa su iskustvom stekle mudrost, istina, ali time i dozu zabrinutosti, kao stari veterani.

Mlade duše su one koje se nisu mnogo inkarnirale. Čak svjesno – odlučile su “čuvati se”, recimo to tako i imaju minimalan broj zemaljskih iskustava baš da bi očuvale svježinu, radost i lakoću. Zato nose radost, bezbrižni su, nekad stvarno kao blesavi idu kroz život, ali su itekako značajni starim dušama – kad ove iskusne preplave sve brige svijeta i života kojeg poznaju kao svoj džep, baš mlade duše obasjaju mudrošću iskona, čistom i neokaljanom igrama dualiteta.

držati um čistim

Stoga, krajnje je vrijeme za preispitati iskustva – pa šta ako se sto puta nešto dogodilo, ne mora i stoprvi. Pogotovo u ovim vremenima, kada se postavke mijenjaju, ne samo upgradeaju, nego neke kompletno umiru.

Zato drži svoj um čistim. Neka iskustava u bogatoj riznici, na tavanu, pa posegni za nekim u promišljanju kada ti treba, ali ne – to nije odjeća koju imaš u ormaru i nosiš cijelo vrijeme.

Neka iskustava kao snaga pozadine, a ne teret. Jer trebaš sebi nov. Svijetu nov. Čistog uma (disanja i meditacija), fleksibilnog stava i tijela (joga i tai chi, pliz) i otvorenog srca. Iskustvo ti samo je.. mental, ako ga nosiš cijeli dan. Resetiraj se. Idi iz mudrosti srca.

 

 

Dea Devidas

www.elementi.space

 

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.