parallax background

ZEN tarot – Shizofrenija

ljubav
Što ste sve spremni učiniti za pravu ljubav?
srpanj 29, 2022
emocije
Kako se nositi s vlastitim emocijama? Samoregulacija emocija kao važna roditeljska vještina
srpanj 29, 2022

 

Kada stojiš na ivici provalije i pitaš se – trebam li se pustiti da padnem ili skočiti prema naprijed na sigurno? Trebam li ići tamo ili onamo? Trebam li reći da ili ne? – zaglavio si između neodlučnog i dvojnog aspekta uma. A onda koju god odluku doneseš pitaš se je li ipak drugačije bolje.

Čovjek je podijeljen. Shizofrenija je normalno stanje uma u današnjem svijetu. U primitivnom svijetu vjerojatno nije bilo tako, ali stoljeća prilagodbe, civilizacije, kulture i religije učinilo je čovjeka podijeljenim, razdvojenim, kontradiktornim… U ovom stanju sreća nije moguća; osjećaj da smo nesretni je prirodna posljedica podijeljene ličnosti.

Ali ova podjela je protiv prirode, tako da je duboko u nama skrivena cijelost. Duša čovječja je jedna, stoga svako prilagođavanje uništava periferiju. Ali središte ostaje netaknuto – tako čovjek nastavlja živjeti. Ali njegov život tada postaje pakao.

Cijela ideja ZEN-a je kako ovu shizofreniju odbaciti, kako odbaciti ovu podvojenu osobnost, kako odbaciti podijeljen um čovjeka, kako postati nepodijeljen, integriran, centriran, kristalan.

Jedini izlaz iz ove dileme je nažalost pustiti oboje odjednom. Ne možeš se izvući iz ovoga na način da pronađeš rješenje, radeći liste za i protiv ili na bilo koji način umnog promišljanja. Bolje je slijediti svoje srce, ako ga možeš pronaći. Ako ne možeš naći put do njega samo skoči – srce će ti početi toliko brzo kucati da nećeš niti posumnjati gdje se nalazi.

zen tarot

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? Za osobno čitanje javi se na indira@budidobro.com

Indira Juratek

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.