jesensko čišćenje

Jesensko čišćenje: prilagodba uzbudljivom i čarobnom godišnjem dobu

 

Promjenom godišnjeg doba dolazi do potrebe za promjenama u fizičkom i mentalnom prostoru u kojem bivamo. Raznim izmjenama vizualno se prebacujemo u raspoloženje psihološki vezano uz novu energiju i time pratimo ritam jesenske prilagodbe.

U nastavku otkrivamo nekoliko koraka koji će vam pomoći da s guštom odradite jesensko čišćenje, organizirate se i prilagodite novom, jednako uzbudljivom i čarobnom, godišnjem dobu.

Jesensko čišćenje: prilagodba uzbudljivom i čarobnom godišnjem dobu

Korak 1: Dobro pogledajte oko sebe

Jesen je znak da je došao period kada sve usporava i kreće u regeneraciju. Navodi nas da opažamo mnoge promjene koje se događaju u prirodi i one energetske u nama. Ekvivalentno novonastalim promjenama u nama se kreće buditi unutarnja potreba za uklanjanjem viška materijalnih stvari te integriranjem novih životnih navika.

Prošećite svojim domom, fizičkim i/ili mentalnim, primijetite koja područja blistaju, a koja malo stagniraju ili su pretrpana. Promotrite s kojim predmetima i aktivnostima više ne rezonirate ili koji misaoni obrasci ne dopuštaju da uvidite sve blagodati novog godišnjeg doba, a potom ih pokušajte usmjeriti na osjećaj uzbuđenja prema novim prilikama.

jesensko čišćenje

Korak 2: Početno uklanjanje taloga

Prethodnim promatranjem mnogi će možda otkriti da su stvari koje su im prije bile drage izgubile smisao. To znači da ste spremni tu stvar/osobu/naviku otpustiti i ukloniti ostatke taloga.

Nema potrebe analizirati cijelo okruženje i životne navike u jednom danu. No, ako postoji nešto što odmah iskače kao nešto za prodati, donirati, (odgovorno!) baciti ili otpustiti, intuitivno to i napravite.

Sigurno postoji i nešto što je ljeto ostavilo za sobom, a što se može ponovno upotrijebiti ili prenamijeniti u nadolazećoj sezoni.

Korak 3: Sezonsko iskorištavanje prostora

Rad od doma reducirao je potrebu za svakodnevnom izmjenom poslovne odjeće i kupovanje iste pa sukladno tome u ormaru možete osloboditi prostor ležernijim favoritima, a osviješteno eliminirati one nepotrebne komade.

jesensko čišćenje

Korak 4: Mentalni popis projekata

Jedan psiholog je rekao: “Čarobna stvar koja se događa kad se Zemlja prestane vrtjeti čak i nakratko je da i naš mozak usporava. Usporavanjem rada mozga pojavljuje se jasnoća, a tijekom jasnoće možemo shvatiti da će se sve što trebamo učiniti dogoditi kada se to bude trebalo dogoditi.”

Cilj postavljanja projektnih prioriteta (što osobnih, što poslovnih) je otpuštanje psihološkog tereta nastalog pritiskom za odrađivanje što većeg broja zadataka. Pritisak završavanja u određenom vremenskom okviru ne pogoduje realizaciji te istu usporava. Ljubaznost prema sebi je ključna. Treba vjerovati da će projekti koji se odrade pod vlastitim uvjetima na kraju ionako ispasti najbolji.

jesesnko čišćenje

Korak 5: Prostorna organizacija

U svrhu nježnosti prema sebi, prostornu organizaciju prakticirajte periodično, 30 minuta tu i tamo dok slušate glazbu ili podcast. Kraći periodi organiziranja prostora su realniji i produktivniji, a ovo su dva primjera koja ne zahtijevaju napor, ali imaju veliku isplativost u smislu osjećaja prostora:

– Odjeću prenesite na odgovarajuće vješalice. Iako traje samo nekoliko minuta (a može se obaviti i s uključenim televizorom), raspoređivanje odjeće na odgovarajuće vješalice može ukazati na stvari koje nam više nisu potrebne. Tanje vješalice pogodne su za svakodnevnu odjeću, dok su deblje, drvene vješalice, pogodne za kapute i težu odjeću.

– Hrpe stvari koje trenutno nemate mogućnosti pomno razvrstati, spremite u platnene kutije tako da se osigurate da sve možete lako pronaći. Ako možda već imate plastične posude iskoristive u tu svrhu, svakako ih prenamijenite što je puno bolja opcija od bacanja i akumuliranja novih količina višenamjenskih plastičnih kutija.

jesesnko čišćenje

Organiziranje doma, uvođenje novih jesenskih tonova i racionaliziranje stvarnih potreba, jesenska je rutina koja dokazuje da prilagodba zaista može biti nježna, zadovoljavajuća i vrijedna truda.

 

Dajana Kocijan

– Crtanjem, pisanjem i čitanjem umirujem kišu misli te istražujem i širim vidike o nepoznatom. Vjerujem u vezu uma i tijela uz pomoć koje lakše kristaliziram spoznaju da nalet snage mogu uhvatiti u tragovima vlastitih slabosti. Ruke su moj najveći lijek, a ono čemu težim može se svesti na tri imperativa: voli, ljubi i čuvaj.

 

Foto: Unsplash, Pexels

1 Comment

  • Avatar
    Nataša

    Predivan tekst! I istinska inspiracija, kako uma, tako i akcije. Hvala ti, Dajana, jer umiruješ i naše “kiše misli”, a tvoje ruke predstavljaju i naš lek!

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.