Dobra knjiga: Sve sami dobri ljudi

avantura
ZEN tarot – Avantura
27. rujna 2023.
Nikola Žuvela: Najdominatniji arhetip današnje kulture je Petar Pan, dijete koje leti i misli da ima svemoć
27. rujna 2023.

 

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća gradić Wakarusu, u američkoj saveznoj državi Indiani, potreslo je ubojstvo šestogodišnje djevojčice January Jacobs. Dvadeset pet godina poslije, u trenutku kad se mlada novinarka Margot Davies vraća u rodni grad kako bi se pobrinula za strica oboljelog od demencije, počinitelj zločina je i dalje nepoznat.

Međutim, ubojstvo djevojčice slične dobi u susjednom gradu Nappaneeju oživljava Margotine uspomene na naprasni gubitak prijateljice January i strahove koji su je dugo pratili da je umjesto nje ona mogla biti žrtva. Napetu priču o rješavanju davno počinjenog zločina donosi američka spisateljica i autorica kriminalističkog podcasta “Crime Junkie” Ashley Flowers u svom debitantskom romanu “Sve sami dobri ljudi” (Egmont, 2023.; prijevod Valentine Markasović), koji je u kolovozu 2022. godine dosegnuo status bestselera “New York Timesa”.

Kroz tamnu pukotinu između vrata i dovratka proučavala je koliko se stric promijenio otkako ga je posljednji put vidjela. Bore na njegovu licu kao da su se produbile u proteklim mjesecima, a tamna mu je kosa bila neuobičajeno razbarušena. Jedino što se nije promijenilo, međutim, bila je crvena marama oko njegova vrata, ona koju mu je darovala za Božić prije dvadeset pet godina, a još ju je uvijek često nosio.

Radnja romana se odvija kroz tri vremenske linije: 1994. kada je ubijena January Jacobs, 2009. kada je preminula njezina majka Krissy i 2019. kada se Margot kao novinarka, početno istražujući ubojstvo djevojčice iz susjednog grada, sve više posvećuje otkrivanju novih detalja Januaryne smrti. A. Flowers vješto prelazi iz jedne u drugu liniju držeći pažnju čitatelja dobro tempiranim uvođenjem novih likova i (ne)očekivanim preokretima.

Iako je Margotina privatna istraga Januaryna ubojstva u prvom planu, nju prirodno nadopunjuju opisi života i mentaliteta ljudi iz manjih sredina Srednjega Zapada dajući joj kontekst i realističnost. Margotina sjećanja na djetinjstvo također nadopunjuju sliku mjesta i vremena u kojima je odrastala i u kojem se dogodio zločin koji istražuje.

Grad u kojem je Margot rođena prvotno se zvao Salem, ali ime je promijenjeno 1850-ih, kako bi se izbjegla zabuna s drugim Salemom u Indiani. Etimologija je zatrta u povijesti, ali uvriježeni je stav da se riječ “Wakarusa” može s jezika autohtonih američkih stanovnika prevesti kao “do koljena u blatu”. I staro i novo ime Margot se činilo jezovito prikladno. Jedno je u um prizivalo ubojstva nevinih djevojaka, a drugo je ukazivalo na to koliko ga je točno bilo teško napustiti. Iako je Margot blato više nalikovalo živom pijesku. Što si se više borio protiv njega, to te grad više uvlačio.

U svom podcastu “Crime junkie” Ashley Flowers opisuje stvarne zločine, a kroz neprofitnu organizaciju “Season of Justice” (SOJ) prikuplja novčana sredstva namijenjena financiranju rada istražnih agencija i pružanju pomoći obiteljima žrtava u rješavanju tzv. hladnih slučajeva. Primjerice, prikupljena sredstva se ulažu u napredna rješenja za analizu DNK ili u organizaciju kampanja podizanja svijesti i drugim inicijativama koje mogu pomoći u ponovnom pokretanju policijske istrage ili pronalaženju novih dokaza koji mogu ubrzati postojeću istragu i dovesti do otkrivanja počinitelja. Tako se njezina strast za raskrinkavanjem zločina pretočila i u pisanje ovog romana koji od prve do posljednje stranice drži zaokupljenim znatiželjni um čitatelja i ne dopušta mu ispustiti ga iz ruku dok ne sazna tko je okončao život January Jacobs.

 

Možda vas zanimaju slične teme:

20 knjiga koje ovog ljeta nosimo na ljetovanje 

Ako vas zanimaju teme književnosti i recenzije knjiga posjetite našu rubriku DOBRA KNJIGA.

 

Tihana Malenica Bilandžija

– Kao psihologinja, sistemska konstelatorica, coach i trenerica u području osobnog razvoja svoj profesionalni interes pronalazim u otkrivanju načina i puteva kako osvještavanjem te promjenom obrazaca doživljavanja i ponašanja na svim razinama našeg ljudskog postojanja (tjelesna, emocionalna, misaona, ponašajna i duhovna) možemo štititi i očuvati svoje zdravlje i unutarnji mir. Više o mom radu saznajte na web stranici Inspiracija.net te društvenim mrežama fB @inspiracija.net i IG @inspiracija.tmb

 

Foto: Pexels, PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.