parallax background

Kad se snovi ostvare: napokon kuhinja

božanstveni dani
Filmovi koji odišu toplinom zadnjih ljetnih dana i spremaju nas na žetvu plodova u nama samima
20 kolovoza, 2022
burger peciva
Burger peciva s Tangzhong metodom
21 kolovoza, 2022

 

Kuhinja je zaista središte doma. Sve lijepo i mirisno kuha se u njoj. Pri tome ne mislim samo na slasna jela koja spremam, već i na ono mjesto gdje će se cijela obitelj spontano okupiti, gdje će se tražiti čaša soka za okrjepu, šalica kave za svjež dan, keksić za razonodu, sladoled za prijatelje…

Kuhinja je ono mjesto oko kojeg se vrte druženja s prijateljima, proslave rođendana, pripremanje blagdanskog stola. Moja kuhinja nije samo to – ona je i središnja točka Holističkog centra Budi Dobro – prostora gdje kuhamo fine energije i vibracije koje čine da budemo dobro.

U prošlom članku sam pisala o potrazi za savršenom kuhinjom koju sam u konačnici pronašla u Prima salonu. Prima je hrvatska tvrtka s tradicijom dužom od 25 godina, koja sve svoje kuhinje proizvodi u Hrvatskoj što me posebno oduševilo. Provela sam vas kroz proces potrage, biranja i 3D planiranja kuhinje sa stručnom savjetnicom u Prima salonu. Danas ću vam pokazati kako ta kuhinja izgleda u našem domu, ali ću s vama podijeliti i neke savjete koji su meni bili važni prilikom kreiranja kuhinje.

prima amelia kuhinja

Kad se snovi ostvare: vodim vas kroz svoju kuhinju po mjeri – Ameliu

Kuhinja Amelia me osvojila na prvu. Elegantna, moderna, s  MDF ukladama koje daju notu ladanjske finoće – definitivno jedna od onih koja postavlja trendove. Završna obrada je izrazito kvalitetna, čvrsta i lako se održava, što je ženi poput mene, s mnoštvom obveza i interesa, možda i najvažnije. Kuhinja dolazi uz 5 godina garancije na drveni dio kuhinje.

prima amelia kuhinja

Kako se kod nas radi o novogradnji nije bilo nikakvih radova u smislu adaptacije, već zabavno kreiranje kuhinje koja će se idealno uklopiti u prostor. U prijašnjem stanu sam imala kuhinju koja je na prvi pogled bila prekrasna, ali zapravo nije bila funkcionalna. Zbog tog iskustva sam ovoga puta bila mudrija, a funkcionalnost mi je bila na prvom mjestu. Prije konzultacija u Prima salonu dobro sam razmislila što ću sve raditi u kuhinji, popisala sam sve uređaje koje želim ugraditi te što od malih kućanskih aparata mora pronaći svoje mjesto, razmišljala sam na koji način inače koristim kuhinju, što mi je bilo teško održavati prije (npr. prekomplicirane ručkice koje su se teško prale) i slično. Dobar moment prošle kuhinje mi je bio raspored sudopera i perilice suđa koji su bili u istom elementu i to sam željela i u novoj kuhinji. Po dolasku u Prima poslovnicu najveći problem mi je bio odabrati boju zbog zbilja velikog izbora fronti, ali što se tiče rasporeda i funkcionalnosti kuhinje, s mojom prethodnom pripremom i korisnim savjetima stručne savjetnice u salonu, sve je išlo glatko, o čemu više možete pročitati ovdje.

prima amelia kuhinja

S obzirom da živimo pored šume, a kuhinja je smještena na istok, u samom startu smo ostavili veliki prozor dužine 2,4 m kako bismo šumu kroz sva godišnja doba pustili u prostor. To je poput slike koja se mijenja kako se kolo godine okreće. Upravo je taj prozor bio element po kojem se vrtio dizajn ostatka kuhinje i zbog kojeg u konačnici nismo mogli imati gornje elemente. Međutim, ovdje se radi o zbilja velikom prostoru pa za gornjim elementima i nema potrebe, a imamo i ostavu. Dužina kuhinje je 5 m, od čega je 3,8 m niski dio kuhinje naslonjen na zid, a ostalih 1,2 m čini veliki blok ormar.

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

MDF fronte u mat izvedbi za model Amelia dostupne su u 10 različitih boja, dok korpus dolazi u 8 tonova. S ovako velikom paletom možete složiti brojne kombinacije i sigurno kuhinju prilagoditi svom prostoru i željama.

Ja sam odabrala MDF fronte u mat izvedbi – kašmir i fjord plava, dok hrast chalet nosi cijeli korpus kuhinje i otoka. Za njega sam se odlučila, jer ima tu prekrasnu prirodnu i toplu izvedbu i vrlo je zahvalan za održavanje.

prima amelia kuhinja

Kašmir se kao fronta nalazi na cijeloj kuhinji, osim na blok ormaru koji je fjord plave boje i daje malo zaigranosti i odmaka cijeloj priči. Blok ormar se sastoji od 2 dijela s puno polica, a u njemu se nalazi i ugradbena pećnica. Ako se dvojite između samostojećeg štednjaka i ugradbene pećnice, svakako bih preporučila onu ugradbenu. Takva pećnica dolazi na visinu koja nam je prirodna bez sagibanja, tako da sve radite iz ravnog položaja kralježnice.

U niže dijelove ormara posložila sam tave i lonce te dio s dječjim čašama, šalicama i zdjelicama, kako bi klinci bili samostalni u korištenju kuhinje. Na više police, do kojih niti ja ne mogu doći bez klupčice, posložila sam one stvari koje trebam svega nekoliko puta godišnje.

prima amelia kuhinja

Gotovo pa i najvažnija stvar prilikom kreiranja kuhinje bila mi je radna ploha za koju sam htjela da bude zaista velika i slobodna. To zbilja olakšava pripremanje obroka i kuhanje, a kako redovito radim i zimicu, pekmeze te sokove pazila sam da dobijem dosta veliku radnu ploču.

prima amelia kuhinja

U lijevi kut kuhinje postavljena je ugradbena staklo keramička pećnica s napom iznad nje, a ostatak je čista radna ploha od 3 m. Taj dio kuhinje se sastoji od 8 ladica širine 80 cm, po 2 jedna iznad druge. Ladice su mi se pokazale mnogo praktičnijima i jednostavnijima za korištenje od polica s vratima. Nema sagibanja i zavlačenja u ormar, već samo povučete i sve vam je na dohvat ruke. Prima kuhinje imaju Blum okove s 10 godina garancije te usporivače vrata i ladica za bešumno zatvaranje. Ispod staklo keramičke pećnice nalazi se posebni izvlačni pretinac širine 20 cm u kojem stoje ulja i slično, a potrebni su vam odmah pri ruci prilikom kuhanja. Ne znam kako sam do sada živjela bez tog pretinca!

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

Drugi dio kuhinje čini otok dužine 2,4 m i širine 1 m. Sva voda u kuhinji nalazi se na otoku. Tamo su ugrađeni sudoper i ispod njega perilica posuđa. Veći dio otoka je slobodan te isto služi kao radna ploha. Osim toga druga strana otoka zamišljena je kao šank i pogađate da je upravo to glavno mjesto okupljana svih ukućana. Jednostavno je neodoljivo dok mama sprema ručak, pisati zadaću na otoku 😉

Također, zbog Budi Dobro radionica mi je bilo važno da taj otok bude mjesto oko kojeg se polaznici tečaja mogu s lakoćom kretati i učiti od osobe koja drži tečaj npr. kuhanja ili izrade prirodne kozmetike. Osim perilice suđa otok je i mjesto u koje sam uredno pospremila ladice za pribor za jelo, kuhinjske krpe, razne vrećice za zamrzavanje, papire za pečenje i slično. Sve je savršeno organizirano i potpuno pregledno zahvaljujući pregradnicima koje možete uzeti uz kuhinju. Kako su kod mene sve ugradbeni uređaji, vjerujem da će vam biti korisna informacija za znati da Prima tim koji slaže kuhinju radi i ugradnju svih uređaja i to na licu mjesta.

prima amelia kuhinja

Od zbilja velikog izbora ručkica u četiri završne obrade (inox, kromirana, crna i bakrena), zbog elegancije i praktičnosti odabrala sam najjednostavnije crne tanke ručkice i zbilja sam zadovoljna izborom.

Završni elementi kuhinje, lajsna uz zid te lajsna na dnu kuhinje, savršeno su uokvirili cijelu priču. Oboje sam izabrala u srebrnoj boji. Donja lajsna se može skinuti pa ako imate želje ili potrebe jednom godišnje (ili češće) možete počistiti i ispod kuhinje.

prima amelia kuhinja

U vremenima kada se sve dugo čeka, vjerujem da vas zanima rok isporuke, koji je ovdje bio oko 3 mjeseca. Jako sam zadovoljna što nije bilo produžavanja tog roka, a dan ugradnje smo zajedno dogovorili kad je kuhinja bila spremna za isporuku. Iako je moja kuhinja zbilja velika, bio je dovoljan jedan dan da se sve posloži i da kuhinja bude spremna za pripremu najljepših uspomena. Zanimljiv moment mi je bio i nedostatak jedne stražnje fronte na ormaru, koju su već sljedeći dan donesli i završili i taj dio.

Više informacija o Prima kuhinjama, uslugama prostornog planiranja, rokovima i cijenama možete dobiti u Vama najbližoj Prima namještaj poslovnici, putem kontakt forme ili na broj telefona 01/3330-202.

U međuvremenu ja u svojoj Amelii nastavljam kuhati najfinije priče i jela i nadam se da se vidimo na nekoj od Budi Dobro radionica.

Niže možete pogledati još fotografija kuhinje.

Možda želite pročitati i kako je tekla moja potraga za kuhinjom:

Indira Juratek: Potraga za savršenom kuhinjom 

prima kuhinja amelia

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

prima amelia kuhinja

 

 

 

Indira Juratek

Foto: Nataša Rajčević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.