Kako prepoznati vrijednost u financijskim poteškoćama?

 

Financijske poteškoće su posljedica naših pogrešnih akcija ili odluka koje smo donijeli. Uz pogreške, pogotovo one financijske, vežu se teške emocije poput srama, bijesa, ljutnje.

Financijske pogreške ne moraju biti tvoj uteg, one mogu biti temelj tvog financijskog rasta.

Zašto biramo ostajati u financijskim poteškoćama?

Kada se nađemo u financijskim poteškoćama najlakše je kriviti prvo sebe, a onda i sve oko sebe. Ući u ulogu žrtve i vrtjeti se u tom začaranom krugu iz dana u dan, dok ti život prolazi. Mi biramo ostajati u situaciji u kojoj se nalazimo pa tako i u onoj situaciji koja je obilježena financijskim poteškoćama. Znam da zvuči paradoksalno, ali tako je. I sama sam jako dugo vremena birala ostajati u određenim financijskim izazovima. Što sam dobivala? Dobivala sam poistovjećivanje sa svojim okruženjem, bila sam dio stada, tko bi želio biti crna ovca? Ali isto tako dobivala sam osjećaj da sam viđena, iako je to trajalo nekoliko trenutaka koliko su trajale i moje žalopojke. Vidiš, potreba arhetipa žrtve je da bude viđena i upravo to dobiva dok se žali prijateljima, obitelji kako je jadna, kako su se svi okrenuli protiv nje, kako je u problemima i slično. U tim trenutcima dobiva taj osjećaj viđenosti i potvrde, jer društvo najčešće kima glavom i slaže se sa žrtvom.

Transformacija financijskih pogrešaka

Prema definiciji, pogreška je pogrešna radnja ili izjava koja proizlazi iz pogrešne prosudbe, neadekvatnog znanja ili nepažnje. U trenutku kada si napravila financijsku pogrešku nisi znala drugačije. Znam da ti se to sada tako ne čini, ali istina je. Svakim danom, svakim novim korakom na putovanju zvanom život sve više napredujemo. Iskusniji smo, znamo više. Danas se čini da smo učinili glupost, da smo mogli drugačije. Ali istina je da nismo, ne u trenutku kada smo to učinili. Pogreške su ovdje da nas uče. U trenutku kada navodno napravimo pogrešku, rijetko kada napravimo to namjerno. Jednostavno u datom trenutku nismo znali drugačije.

Kada bi danas napravila popis svojih financijskih pogrešaka i za svaku si postavila pitanje: Što je sve bilo moguće zato jer se ta pogreška dogodila? Ako bolje pogledaš svoje financijske pogreške vidjeti ćeš da je svaka od njih doprinijela tvom rastu. Samo toga nisi svjesna.

„Okrenuo sam se od vas zbog vaših zlih djela. Ali, ipak ću im poslije donijeti zdravlje i iscjeljenje. Opet će uživati u zdravlju, obilju i sigurnosti.“
Jeremije 33

Pogreške koje činimo svakodnevno činimo ih kako bi rasli, iscijelili se. Jer kada se iscijelimo, naučimo lekcije iz naših pogrešaka, tada ćemo ponovno uživati u zdravlju, obilju i sigurnosti. Ne rastemo, ne mijenjamo se kada je sve dobro. Mijenjamo se kada je loše. To ne znači da moramo biti loše da bi bili dobro, to znači da uzmeš svoje financijske pogreške, pogledaš svoje financijske poteškoće i zapitaš se: Kako sam ja svojim odlukama i akcijama doprinijela ovoj situaciji? Što mogu danas promijeniti kako bi izašla iz ovog začaranog kruga u kojem se vrtim?

Zapitaj se i zašto biraš i dalje ostajati u financijskim poteškoćama? Što dobivaš iz toga? Iako toga nisi svjesna, nešto dobivaš ostankom. Kako bi se zaista odlučila na promjenu i izlazak iz financijskih poteškoća potrebno je pogledati duboko u sebe i pronaći odgovor na ovo pitanje. Jer kada osvijestiš razlog svog ostanka, tada ćeš pronaći uzrok. A da bi se izliječili, potrebno je liječiti uzrok, ne posljedicu. Jer liječenjem posljedice ne rješavamo uzrok problema.

Ono na čemu ti je fokus to raste

Cijelog života sam na pitanje Što bi promijenila u svom životu da možeš? odgovarala „Ništa, jer ako bih nešto promijenila, ne bih više bila ova Ivana.“ Iako sam ovo izgovarala, nisam bila svjesna koliko sam bila ljuta na samu sebe zbog svih svojih pogrešaka, a bilo ih je…

Ono što izgovaraš je znak pokraj puta. Promatraj rečenice koje izgovaraš, pogotovo ako su učestale i razmisli što ti one zaista govore. Naš podsvjesni um nam tako šalje znakove. Ali da ne bi propustili znakove moramo biti svjesni sebe i svog života. A to često nismo i zato sve te znakove propuštamo.

Dok smo fokusirani na financijske pogreške ne možemo vidjeti sve financijske prilike koje su oko nas. U onom trenutku kada promijeniš fokus odjednom će ti se učiniti da si stručnjak za manifestaciju. Ali istina je zapravo da cijelo vrijeme manifestiramo i dobro i loše. Biraj ono čemu daješ fokus.

 

Možda želite pročitati i sljedeće:

Ivana Legin: Toliko smo navikli na preživljavanje da smo zaboravili da smo došli na ovaj svijet živjeti

Kako prepoznati iskušenja i očuvati financijsku samokontrolu

 

Ivana Legin

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.