parallax background

Najbolje pjesme hrvatskih glazbenika u 2020. po izboru Budi Dobro

29. prosinca 2020.
uljna mješavina
Uljna mješavina za njegu tijela s eteričnim uljem sandala
28. prosinca 2020.
Želite pomoći Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima – znamo kako?
29. prosinca 2020.

 

Glazba je snažna i iskonska sila koja ima mogućnost u trenu promijeniti našu energiju i pomaknuti nas u emocije radosti, veselja, sjete, pomaže nam nositi se s emocijama, uvlači nas i vodi nas na svoje putovanje, na ples… 

Iz odabira glazbe koju slušamo i volimo može se gotovo sve reći o nama, jer (p)ostajemo ono što slušamo. Uz glazbu je neraskidivo vezan i ples, za koji znamo da razvija sve energetske centre te nas oslobađa blokada na tjelesnoj, mentalnoj i duhovnoj razini.

Ovih dana mnogo čujemo o anksioznosti i tjeskobi koju je kod ljudi probudila situacija s pandemijom koronavirusa. Već smo pisali o načinima na koje glazbu možemo koristiti u svakodnevnoj rutini za smanjenje stresa i stvaranje više radosti u životu, kao i o 6 znanstvenih razloga zbog kojih moraš glazbu uvrstiti na svoju self-care listu, a danas vam donosimo najbolje od hrvatske glazbe u 2020.

Ova godinama nam je možda i uzela koncerte, ali glazba nije utihnula. Hrvatska glazbena scena je i dalje živa, kreativna, raspjevana i rasplesana. Uplešite u 2021. na zvucima najboljih singlova hrvatskih glazbenika u 2020. po izboru portala Budi Dobro.

Najbolje pjesme hrvatskih glazbenika u 2020. po izboru Budi Dobro

Platforma Femme nouvelle, kojoj je cilj promicanje ženskog kantautorstva, dobila je svoje drugo izdanje, a u sklopu njega nalazi se čak dvije pjesme s naše playliste, ona Barbare Munjas te Ivane Starčević u sklopu projekta Rakete.

Barbara Munjas je po izlasku  fantastičnog singla Gone back izjavila: “Oduvijek me je fasciniralo koliku moć žena ima kada se udruži s još žena. Svaka žena nosi svoje svjetlo, svoju strast, svoju ljepotu, svoj glas, a kad ih je više na jednom mjestu količina svjetla, strasti, ljepote, glasa i svega ostaloga što one u sebi nose raste, širi se, dobiva na snazi! A da ni ne spominjem kolika mi je čast biti dio ovog društva iznimno talentiranih, prekrasnih i značajnih kantautorica s ove naše male velike scene.”

Glumica, glazbenica, svestrana umjetnica Ivana Starčević  s gitaristom Vladimirom Mirčetom pokrenula je projekt Rakete u sklopu kojeg je izdana pjesma Zvijezda, a koja se našla na kompilacije Femme Nouvelle. Za kraj godine otputujte na raketi među zvijezde i ostvarite svoje najljepše snove.

Maja Posavec je ove godine u svom singlu Biljke spojila svoje dvije ljubavi – glazbu i  glumu. Singl govori o prekidu jedne ljubavne veze te predstavlja Maju u jednom novom glazbenom izdanju. O novom singlu Maja kaže:

„Napisala sam nešto u hip hop-rnb stilu, ali na svoj način. Koristila sam tekst iz predstave, djelove monologa i dijaloga koji su se isprepleli u pjesmu. Još nikad do sada nisam spojila svoja dva zanimanja glazbu i glumu na ovakav način….”

Uvjereni smo da je Velika praksa, album sve popularnijeg dvojca Valentino Bošković jedan od najozbiljnijih kandidata za album godine. Jako je teško bilo izabrati samo jednu pjesmu iz ove bračke glazbene rapsodije, ali sigurni smo da će vas Blojska rapsodija rasplesati.

Albumom “Tarot Funk” pulsko – zagrebački psych funk kvintet nemanja je prošle godine osvojio publiku i struku, a singlom Dāw Yĕn najavili su novo studijsko izdanje koje je ljetos i ugledalo svjetlo dana. Dāw Yĕn na tajlandskom jeziku znači “hladna zvijezda”, a Luka Šipetić je izjavio da

“Prošli album opisuje raspad nemanjinog ega i početak njegovog “junakovog puta”, a Cosmic Disco ulazi u sljedeću fazu – njegovu “smrt” i unutarnju potragu. Album prati put reikarnacije opisanog u Tibetanskoj knjizi mrtvih, a spot za Dāw Yĕn prikazuje taj proces – put gdje nestaje vrijeme i prostor, gdje vanjsko nalikuje unutarnjem, a unutarnje vanjskom.” 

Je Veux, solo projekt iza kojeg stoji glazbenica Željka Veverec, ove godine je s pravom okrunjem svim superlativima. Album prvijenac I Glow koji je objavljen s novim singlom i spotom Lovable potpuno nas je osvojio i rasplesao. Lovable je nastala u maniri plesnih elektro soul ritmova, naoko neopterećujuća, plesna stvar koja ponavlja ustaljene obrasce svijeta u kojem netko drugi čini nas onime što jesmo.

„Drago mi je da sam na album uspjela staviti dosta plesnih stvari, pa tako i “Lovable” na koju sama rado plešem. Dok sam ju pisala zamišljala sam jednu od onih umjetnih inteligencija lutka – robota koje stoje u kutu sobe daleke 2520. godine i odjednom se diže i krene pjevati paradoksalno ponavljajući “Make me lovable, lovabale…”. Kao što to često činimo i sami zaboravljajući da nas nitko ne može učiniti takvima, jer ljubav se obično rodi usprkos svim onim nesavršenostima u nama ili baš zbog njih. Teško je reći jer je još uvijek najveći misterij” – izjavila je povodom premijere Je Veux.

Boris Štok je riječki glazbenik prepoznatljiv po svom snažnom vokalu, a estetikom, senzibilitetom i stilom izdvaja se iz dobro poznate hrvatske glazbene matrice te svakim novim korakom čvrsto utabava svoj glazbeni i autorski put. Nakon hvaljenog i Porinom nagrađenog albuma prvijenca Ispod kože, Boris je nedavno izdao drugi studijski album – Uvijek dio mene i za kraj godine poklonio svim ljubiteljima sophistipopa vrhunsku glazbenu poslasticu. Na našoj 2020. playlisti našao se i singl  Predajem se tebi koji je najavio i izlazak samog albuma.

Karizmatični osječanin Zvonimir Husnjak, poznatiji kao z++ ove nas je godine počastio vrhunskom trap poslasticom, albumom Zauvijek. Teško je izdvojiti najbolju od njih, jer te svaka dotakne ovisno o emociji u kojoj se nalaziš toga dana, ali nekako Ljeto već je gotovo toliko priziva bezbrižne, tople i opuštene dane da ju zauvijek želimo slušati.

Sanjiva pjesma dua Pocket Palma ima nema nas u isto vrijeme govori i o prekidu i o promišljanju vlastitog postojanja i svega oko nas. Tematika je poprilično mračna, ali odlično sjeda na sladunjavi pop instrumental, a kao i sve dosadašnje pjesme, budi osjećaj nostalgije za nečim nedostižnim ili za nečim što smo izgubili. Što ste sami izgubili ove 2020.?

Aklea Neon, osječka kantautorica i putujuća glazbenica, osvojila nas je svojim mantričnim pjesmama, ali i pojavom koja odiše svježinom i naprosto svjetlošću. Biti svoja i posebna je nešto što Aklea Neon svakako je i zna. Autentična u glazbi i stilskom izražaju, topla i iskrena što doživite već u prvom susretu s njom, osvaja karizmatičnom energijom koja vas potpuno uvuče u njenu priču i samo želite što više slušati i saznati. Aklea Neon je definitivno donesla neko novo svjetlo na hrvatsku glazbenu scenu, svjetlo koje želimo slijediti. U željama da u novoj 2021. osjetite da zaista svi smo jedno, ovu playlistu završavamo mantrom našoj zajedničkoj majci – Zovi ju mama. 

Comments are closed.