Kako prepoznati iskušenja i očuvati financijsku samokontrolu

Otvaranje trećeg oka pomoću mantre OM
2. listopada 2023.
iscrpljenost
ZEN tarot – Iscrpljenost
3. listopada 2023.

 

Sirene su fascinantna bića iz grčke mitologije, poznate po svojoj ljepoti i hipnotičkom pjevanju koji bi privlačilo mornare prema stijenama i sigurnoj propasti.

Ova priča o sirenama može se lako prepoznati u našem svakodnevnom životu, posebno u financijskim odlukama.

Impulzivno trošenje

Koliko često ti se dogodi da vidiš nešto u izlogu i srce ti počne jače udarati, uzbuđenje raste, moraš to imati sada i odmah, bez razmišljanja ulaziš u trgovinu i daješ novac na blagajni, a dopamin dolazi do tvog mozga koji preplavljuje tvoje srce osjećajem sreće. Ovo se zove impulzivna kupnja. Danas 80 – 90 % odluka što ćemo kupiti donosimo iz emocije, a ne iz logike.

Dok će te zavist drugima na onome što oni imaju, a ti nemaš, dovesti u situacije da donosiš financijske odluke kojima ćeš držati korak s ljudima kojima zavidiš pri tome ne primjećujući da upadaš u zamku života iznad svojih mogućnosti, što te ponovno dovodi do dugova. Tugu ćeš pokušati nadomjestiti osjećajem sreće kupnjom neke stvari koja će te usrećiti kratkoročno.

Kompanije ulažu mnogo novaca u istraživanje kako emocije utječu na njihove kupce. Nazovimo stvari pravim imenom, manipuliraju svojim kupcima s ciljem ostvarivanja višeg profita. FOMO ili fear of missing out je psihološka pojava u kojoj pojedinci imaju osjećaj anksioznosti ili straha da će biti isključeni ako ne kupe nešto sada odmah ili ako ne sudjeluju u tom događaju gdje sudjeluju njihovi vršnjaci. I sama sam dugi niz godina trošila svoj novac impulzivno. Kao danas se sjećam svojih rituala subotama, kava i novine, zatim šoping. Svaku subotu iznova i iznova. Iako mi ništa nije trebalo, subotnji šoping je postala moja terapija od svakodnevnog stresa kojem sam bila izložena.

Razlikujemo 4 vrste impulzivnog trošenja:

1. Čista impulzivna kupnja u kojoj su kupci vođeni snažnom, emocionalnom reakcijom. Najbolji primjer za ovo bi bio „čokoladica na blagajni“.

2. Sugestivna impulzivna kupnja je primjer u kojem nam nije potrebna neka stvar, ali smo vođeni sugestijom. Na primjer, možda je naše omiljeno piće vino, ali čuli smo da ono ima mnogo kalorija, a neko drugo nema toliko i promijenimo svoj izbor zbog te sugestije.

3. Impulzivna kupnja iz osjećaja bijesa ili dosade označava one kupnje koje činimo kada nam je dosadno ili kad smo ljuti. Međutim, ne razmišljamo o dugoročnim posljedicama.

4. Sezonska impulzivna kupnja: naša potrošnja se povećava uslijed raznih promocija, sezonskih sniženja i slično.

Marketinški stručnjaci su naše sirene, koje iz dana u dan pjevuše primamljive melodije kako bi nas naveli da svoj novac damo njima. Kao što je Odisej pronašao način da se odupre pjesmi sirena vežući se za jarbol kako bi ipak mogao čuti njihovu pjesmu, ali svojim mornarima je stavio vosak u uši kako ne bi podlegli njihovom iskušenju. Hoćeš li staviti vosak u uši ili pronaći način da uživaš u novcu ovisi o tebi i u kakvoj se situaciji trenutno nalaziš u svom životu. Međutim, isto kao što je i Odisej prošao kraj njih tako ćeš i ti u konačnici naučiti svjesno upravljati svojim novcem.

Posljedice impulzivnog trošenja

Impulzivno trošenje često dovodi do financijskih problema, stvarajući dugove koji opterećuju naše financijsko zdravlje dugi niz godina. Kreditne kartice, koje često služe kao alat za impulzivno trošenje, mogu postati zamka. Visoke kamate i kašnjenje s plaćanjem mogu brzo pretvoriti male dugove u golem teret, ograničavajući našu sposobnost za štednju ili ulaganje u budućnost.

Marketing za financijske alate je sveprisutan i drži korak s navikama potrošača. Danas imamo nove igrače koji omogućavaju potrošačima da i online kupuju na rate. Reklame su sve profinjenije i igraju na tvoje bolne točke kako bi te učinili svojim klijentom.

Dugovi ne samo da ograničavaju našu financijsku slobodu, već i povećavaju stres i anksioznost. Oslobađanje sebe od dugova zahtijeva disciplinu, strpljenje i predanost. To znači postavljanje jasnih ciljeva za otplatu dugova, razmatranje konsolidacije dugova ako je potrebno te izbjegavanje novih zaduživanja.

Svjesno trošenje

Pobornik sam svjesnog trošenja. Novac je resurs koji će ti omogućiti da ostvariš svoje snove, želje i ciljeve. Novac je stvoren da cirkulira i da se izrazi. Za njegovu materijalizaciju smo zaduženi mi osobno. Na nama je odluka u što ćemo uložiti naš novac.

Trošak nije isto što i investicija. Za početak, počni promatrati novac koji daješ kao na investiciju umjesto kao na trošak. Trošenje je samo trošenje, nema povrata na uloženo. S druge strane, investicija je kada uložimo novac u nešto što će nam dati određenu dobit. Investiranje je kada ulažeš da bi dobila povrat na investiciju, to je svjesna, usklađena odluka.

Cilj svjesne kupnje je kupiti samo ono što će zaista donijeti istinsku vrijednost našem životu. Svjesnu kupnju možeš prakticirati postavljanjem ovih pitanja prije svake svoje kupnje:
– Dodaje li to vrijednost mom životu?
– Je li to na listi mojih prioriteta?
– Pomaže li to ostvarenju mojih želja i ciljeva?

Financijska samokontrola

Kako bi izbjegli okove dugova u koje će nas impulzivna kupnja prije ili kasnije dovesti, razmisli o jednom od ovih savjeta:

• Razmisli prije svake kupovine i postavi si gore navedena pitanja.
• Planiraj unaprijed veće kupovine dajući si tako dovoljno vremena za razmišljanje i traženje najbolje ponude.
• Budi svjesna svojih emocija.
• Upoznaj svoje navike trošenja uz praćenje svojih troškova u određenom vremenskom periodu, njihovoj analizi i promjeni onoga što ti ne služi.

Razumijevanje različitih oblika impulzivnog trošenja i primjena gore navedenih savjeta pomaže u jačanju financijske samokontrole. Edukacija, planiranje i emocionalna inteligencija ključni su alati za očuvanje financijske stabilnosti i izbjegavanje dugoročnih problema.

 

Možda želite pročitati i sljedeće:

Ivana Legin: Toliko smo navikli na preživljavanje da smo zaboravili da smo došli na ovaj svijet živjeti

FOMO – propuštamo li nešto u životu 

 

Ivana Legin

Foto: iStock Anna Zhuk, Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.