Kako se iznova povezati sa sobom i njegovati vlastiti jezik ljubavi

 

Završimo veljaču skupa, s naglaskom na ono što je zaista bit ljubavi, svakim danom, a ne onim danima kada nam kapitalizam to nalaže!

Neizbježne reklame, konzumeristički oglasi za poklone povodom Valentinova i vizuali koje ne možete ne primijetiti u svakome gradu, neovisno o državi, nude na pladnju svima pa tako i tebi da je veljača mjesec ljubavi, mjesec zaljubljenih, mjesec u kojemu se od tebe očekuje da pridaš posebnu pažnju svojoj voljenoj osobi, pogotovo na 14. veljače, no vratimo se korak unazad.

Kada kažem vratimo se korak unazad, mislim na činjenicu da istinsku ljubav, onu koja je prisutna i bezuvjetna, ne možeš podariti nekom drugome, ako ju prvo ne osjećaš prema sebi, svome tijelu i cjelokupnom biću. Iako smatram da nas ljubav, u bilo kojem obliku, pokreće, ona je naša muza, naša motivacija, podrška i utjeha, potrebno je stalno se iznova podsjećati da svaka ljubav zahtjeva kretanje od sebe samoga. Za mene ljubav nikako nije isključivo romantična ljubav. Za mene ljubav kreće od pojedinca, od tebe samoga i širi se u beskonačno. Za mene je ljubav majčin pogled, iskren osmijeh djeteta, jedno kako si? I jedno javi kad stigneš kući…za mene je ljubav način na koji se odnosiš prema svome tijelu, što jedeš, koje su ti misli usmjerene prema sebi, koliko brineš o svome mentalnom zdravlju…za mene je ljubav priroda koja nas trpi koliko god ju uništavali, ona nas svejedno voli…za mene je ljubav tihi zagrljaj i bivanje s dragom osobom kad nam je teško bez potrebe za forsiranim riječima, sami čin upijanja tog trenutka…za mene je ljubav želja da pomognemo drugima…za mene je ljubav oproštaj…pogled…osmijeh…sunčan dan…sve je i prožeta je svakom sekundom našega života, ako smo ju spremni uočiti i primiti.

Moj put plesne psihoterapije me navodi na nemogućnost ignorancije mentalnog zdravlja kroz veljaču, zbog čega želim zaokružiti ovaj, takozvani, mjesec ljubavi, upiranjem u ono što je zaista važno, neovisno jeste li dobili ružu ili čokoladu 14. ili ne. Moram napomenuti da veljača pridaje gorak okus u ustima onima koji su sami, koji nemaju trenutno partnera, onima koji su nažalost izgubili svoju voljenu osobu na bilo koji način…netko bi se pitao što s njima? A ja bih tebe pitala što sa svima nama? Voliš li se? Možeš li neometano primiti kompliment? Imaš li dnevne rituale kojima se svakim danom iznova povežeš sa sobom i pitaš se kako si? Hajde, idemo svi skupa prvo krenuti od sebe, hajmo skupa pokloniti ljubav sebi i to ne samo u mjesecu ljubavi, već svakim danom, 365 dana u godini, nakon čega je druga stepenica otvaranje sebe prema ljubavi i mogućnost primanja te iste ljubavi u njenom punom potencijalu.

LJUBAV KREĆE OD MENE I ŠIRI SE U BESKONAČNOST
(Tehnike vraćanja fokusa na sebe, svoje emocije, svakodnevno „checkiranje” svoga stanja i potreba)

1. RITUALI – Izaberi svoj jutarnji ritual, kojeg ćeš njegovati svako jutro, bez iznimke i koliko god se loše osjećala/o. To može biti jutarnja kava u samoći gdje imaš vremena sabrati svoje misli i proći kroz dan u mislima i kroz ono što te čeka…to može biti pokret, disanje, tuširanje s prirodnim gelom koji se osjeti po tvom najdražem eteričnom ulju, vođenje dnevnika…što god, od čega ti se duša smije i osjetiš momentalnu utjehu.

2. POKRET – Mi jesmo na ovom svijetu isključivo da bi se kretali, kada se prestanemo kretati, mi napuštamo ovaj svijet. Prisjeti se toga svaki dan, pokret=život, kada tako razmišljaš svakim danom, pokret će ti zaista prijeći u rutinu, u kojem god obliku ga odabereš.

3. LJUBAV PREMA SEBI – Razmisli o ovome dobro! Toliko čitamo o jezicima ljubavi prema partneru, kako privući onu pravu osobu, kako komunicirati, kako voljeti…a znaš li sebe voljeti? Koji je tvoj jezik ljubavi prema samome sebi?… Kada dobro razmisliš, zapiši na papir otprilike 5 jezika ljubavi koje ćeš poklanjati sebi iznova i iznova kada god osjetiš potrebu! Npr. Ljubav si iskazujem…time što si svaki tjedan kupim friško cvijeće za svoj dom, time što odem sama na kavu i kolač u grad i to je vrijeme samo za mene i moje misli, time što se trudim svakim danom jesti zdravu i nutritivno bogatu hranu jer želim svome tijelu zdravlje, a što jedeš tako se i osjećaš…time što osluškujem svoje potrebe i ne silim se u radnje koje mi čitavo biće viče da danas nije dan za to… Sada je na tebi red! Kreni sa svojom listom i otkrij svoj jezik ljubavi prema sebi!

4. VJEŽBA DA ILI NE Vježba DA ili NE, po mom mišljenju, jedna je od krucijalnih tehnika vlastite brige i ljubavi prema sebi. Svaki poziv na kavu, poslovnu ponudu, priliku, prijateljev ili partnerov zahtjev ili molbu…zapitaj se je li to zaista dobro za mene, za moje tijelo, za moju ispunjenost, sreću, mentalno zdravlje i cjelokupno zdravlje i dobrobit tebe…odgovor je uvijek jasan DA ili NE! Ako je odgovor DA, znaš da radiš nešto dobro za sebe i druge, ako je odgovor NE, molim te, ne čini to, ne traži opravdanja, ne idi na to druženje jer netko to očekuje od tebe…ne pij sljedeću čašu, otkaži to putovanje koje ti stvara nelagodu u želucu, otprati te profile uz koje ne rasteš, otkaži taj date koji ti je li la, ali se nadaš da bi moglo nešto biti, ne primaj obiteljske članove k sebi koji ne cijene tebe ni tvoje vrijeme samo zato što, eto, to se tako mora, podvuci crtu i reci NE svemu što nije za tebe trenutno, što ti tijelo ne želi i za što ti cijelo biće vrišti iznutra, slušaj se, voli se, nježno, polagano, s puno razumijevanja.

5. POKLONI LJUBAV SVAKI DAN Zaista smatram da posebna sreća leži u davanju, pri čemu osjećamo autentičnu ljubav, koju ne možemo osjetiti niti u jednoj drugoj situaciji, nego kada nekom pomognemo, na bilo koji način. Želim da osvijestiš, da mi jesmo društvena bića, za našu sreću ne možemo samo voljeti sebe i biti sretni, to je nemoguće. Za sreću je potrebno živjeti ljubav svakim danom, prema sebi, ljubimcu, partneru, susjedu, baki na ulici, teti u dućanu… Molila bih te da osvijestiš koliko nekome možeš promijeniti dan, samo jednim osmijehom i rečenicom, koliko nekoga možeš spasiti lijepom gestom, jednostavnim pitanjem jesi dobro?, nošenjem vrećica staroj susjedi na 3. kat…banalnim stvarima u svakodnevnom životu, s kojima ćeš zaista širiti ljubav od sebe u beskonačnost. Razmisli kome već danas možeš uljepšati dan malim stvarima, čime će definitivno i tvoj dan postati ljepši!

 

Rebeka Kardoš

– Plesna psihoterapeutkinja, plesna voditeljica i diplomirana politologinja. Zaljubljenica u prirodu, holistički život i yoga učenica. Moj cilj je pomoći što više ljudi vratiti se k sebi, a s time i k prirodi, te probuditi u njima strast i ljubav prema sebi, svome tijelu, duši i životu.

Foto: Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.