Postavljate namjere, ali zapinjete u realizaciji? Podržite ih do utjelovljenja u ovih 5 koraka

 

Nekim promjenama treba vremena, možda se dugo vuku polako, naizgled bez pomaka pa se u sljedećem trenutku naglo zakotrljaju, dok druge nastupe preko noći. No kada je riječ o onima koje želimo vidjeti, osim truda, iza njih uvijek stoji i namjera, postavljanje koje možemo vidjeti kao vještinu.

U mom je iskustvu riječ o otvaranju prostora za ostvarivanje planova, želja i snova, odnosno davanju dopuštenja vlastitom biću da se kreće u željenom smjeru, čak i kada nam cilj izgleda nedostižno. To može zvučati banalno, jer nam logika govori da se vlastito dopuštenje za ostvarivanje željenog cilja podrazumijeva, no svatko tko se sebi našao na putu znat će da je riječ o izazovu vrijednom truda.

Naime, kako je namjera nešto što želimo utjeloviti, a ne napraviti i u tome se razlikuje od cilja, tako ju oblikujemo isključivo snagom volje; tj. ljubavi i povjerenja. Moramo se voljeti dovoljno da vjerujemo da zaslužujemo ono čemu težimo, zatim moramo imati povjerenja u vlastite kapacitete, a onda i u naklonost više sile u čije ruke stavljamo ono što sami ne možemo ponijeti, odnosno iznijeti.

Foto: Marina Ćosić

Pet načina kako podržati postavljene namjere

Na putu uspješnog postavljanja namjera kroz osobno sam iskustvo prepoznala pet načina na koje sebe mogu podržati, moguće od presudne važnosti pa ih dijelim s nadom da će i vama pomoći.

Definiraj svrhu – Kako se ovdje zapravo radi o podršci koju pružamo sebi, važno je biti siguran da je ono čemu težimo za nas dobro. Ako duboko u sebi u to sumnjamo javit će se otpor kojim ćemo sebe sami sabotirati, a pred kojim će i najsnažnija namjera pokleknuti. Stoga nije na odmet započeti s postavljanjem pitanja: zašto ovo želim; što me pokreće; koja je svrha ove težnje; te drugim pitanjima koja će nam pomoći dobiti jasnoću oko namjere.

Motiviraj strpljenje – Kao proces, postavljanje namjere iziskuje našu trajnu posvećenost. Bez obzira koliko vremena treba proći dok promjena koju želimo vidjeti ne zaživi, snaga naše namjere mora biti postojana. Razni su načini na koje sebe na tom putu možemo potaknuti, podržati i ohrabriti. Kod mene su se osobito korisnima pokazali tokeni povjerenja, svojevrsni polozi – kako ih volim zvati, odnosno ulozi u budućnost prema kojoj tek koračam. Dobar primjer za to je moja prostirka za jogu. Kupila sam ju gotovo dvije godine prije nego sam konačno krenula na jogu te ju uvela kao svakodnevnu praksu. I u tom je periodu uglavnom skupljala prašinu, a društvo su joj radile vezane knjige. No samo njeno prisustvu u mom životnom prostoru sve je to vrijeme govorilo u prilog mom povjerenju u ishod i ohrabrivalo me. I sada je već četvrtu godinu moje sigurno mjesto na kojem započinjem dan i mnogo više od toga. Slično je bilo i s pokretanjem bloga na kojem sam po prvi puta artikulirala put kreativnosti kojim želim kročiti, iako tada još nisam bila ni ovladala alatima koji su mi potrebni da njime suvereno kročim. Ove jasne, fizičke izraze namjere vidim kao podsjetnike kojima sami sebi pokazujemo put dok čekamo da odluka dozrije, da skupimo mentalnu snagu, ovladamo vještinama i izgradimo sebe da bismo dorasli ostvarenju svoje namjere.

Prihvati promjenu – Njeguj mentalnu fleksibilnost, jer je promjena koju želimo vidjeti često neće doći i bez drugih koje na tom putu možda nismo očekivali. Kako je podržavanje namjere mentalni napor tako zahtjeva i prilagodbu mindseta. Iako se neće sve promjene koje se događaju iznutra nužno i zadržati, odnosno neke će nastupiti samo kao faza šireg procesa, svaku je važno prihvatiti bez osuđivanja, s razumijevanjem i suosjećanjem. Na ovaj način držimo otvorena vrata da proces može neometani teći. Ako, recimo, uložite neki napor pa ne ostvarite željeni rezultat nemojte prema sebi biti grubi, već imajte na umu da je i to dio puta kojim vas vodi vaša (nepokolebljiva) namjera.

Odvoji se od ishoda – Njeguj povjerenje u sebe i Božansku podršku; kreiraj namjeru, no zatim se od nje otkači. Ne dozvoli si zamišljati da moraš imati isplaniran cijeli put od točke A do točke B, niti da svako raskrižje nužno mora tamo voditi. Nije naše da znamo odgovor na svaki –˝kako?˝. Prepusti se vjeri. Možda sada ne vidiš kako je moguće utjeloviti ono čemu težiš, jer iz mjesta na kojem se nalaziš to djeluje neostvarivo, no to ne znači da te put neće odvesti do mjesta s kojeg će odjednom izgledati izvedivo…. ako ostaneš vjerna namjeri.

Razlomi napore – Djeluj, mali korak moguće je učiniti svaki dan. U većini slučajeva to može biti i kultiviranje podržavajuće struje svijesti. A oni koji su voljni uložiti više truda, mindset na dnevnoj razini mogu podržati i kroz journaling ili drugi način susreta sa sobom. Takve nam prakse olakšavaju definiranje svakodnevnih izazova, a time i mikro namjera te afirmacija koje nas mogu podržati na putu njihovog savladavanja. Na primjer, možda mindset potreban za utjeloviti svoje namjere možeš podržati ako svako jutro otvoriš Budi dobro i upiješ inspiraciju koja ovdje stanuje ili ako se zapišeš na moj newslettter 🙂 Kako bilo i ovaj je trenutak dobra prilika za mikro akciju.

CITATI :

“When you have clarity of intention, the universe conspires with you to make it happen.”
– Fabienne Fredrickson

“Every journey begins with the first step of articulating the intention, and then becoming the intention.”
― Bryant McGill

“Live with intention.
Walk to the edge.
Listen Hard.
Practice wellness.
Play with abandon.
Laugh.
Choose with no regret.
Appreciate your friends.
Continue to learn.
Do what you love.
Live as if this is all there is.”
― Mary Anne Radmacher

 

Tanja Giovanelli

– U fokusu mog interesa i prakse su briga o sebi i kreativna ekspresija. Najbolje se osjećam tamo gdje se to dvoje preklapa pa s takvom namjerom pristupam pisanju, fotografiji i odnedavno posebice akvarelima. Po struci sam novinarka te sam prije pet godina radila kao urednica kada me je iz tračnica izbacio sindrom izgaranja. Na valu iscjeljenja promijenila sam pristup svakodnevici otvarajući si više prilika za iskustva koje me oplemenjuju i doprinose mojoj dobrobiti. Na tom sam tragu nedavno napustila redakciju dnevnih novina te za sebe i svoju obitelj nastojim izgraditi život na vrijednostima u koje sam investirana. U želji da podijelim benefite takve perspektive te potaknem i druge na sličan doživljaj pokrenula sam i blog imena Salty nest, kao poziv na otvaranje više prostora dokolici te svjesnije uživanje u kreativnim procesima.

www.saltynest.com

Foto: @salty.nest

U fokusu mog interesa i prakse su briga o sebi i kreativna ekspresija. Najbolje se osjećam tamo gdje se to dvoje preklapa pa s takvom namjerom pristupam pisanju, fotografiji i odnedavno posebice akvarelima. Po struci sam novinarka te sam radila kao urednica kada me je iz tračnica izbacio sindrom izgaranja. Na valu iscjeljenja promijenila sam pristup svakodnevici otvarajući si više prilika za iskustva koje me oplemenjuju i doprinose mojoj dobrobiti. Na tom sam tragu nedavno napustila redakciju dnevnih novina te za sebe i svoju obitelj nastojim izgraditi život na vrijednostima u koje sam investirana. U želji da podijelim benefite takve perspektive te potaknem i druge na sličan doživljaj pokrenula sam i blog imena Salty nest, kao poziv na otvaranje više prostora dokolici te svjesnije uživanje u kreativnim procesima, a isti su me interesi odveli i do edukacije za praktičara ekspresivne art terapije. www.saltynest.com

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.