Kakvi su Rakovi stvarno – što vole, a što ne vole

 

Nitko više ne dovodi u pitanje činjenicu kako su Rakovi od svih najdomoljubniji znak. Za to je, naime, “kriv” Mjesec koji vlada ovim zodijačkim znakom, a koji, svojom simbolikom, ukazuje na potrebu za zaštitom i sigurnosti koju Rakovi traže u poznatom okružju. A to je, prije svega, njihov dom, njihova obitelj, mjesto u kojem su rođeni, njihova zemlja i – narod kome pripadaju.

Kad ste ljuti na Raka, ne spominjite mu majku, zemlju, a ni matični sportski klub za koji navija jer bi se, u djeliću sekunde, iz mirnog i tolerantnog “dobrice”, mogao preobraziti u ljutitog i bijesnog stvora kojemu je jedini cilj isjeckati vas na komadiće. Jer, njima je dom svetinja u koju se ne dira. Ni u šali. Ovi se ljudi emocionalno vežu za prostor, poznatu okolinu, korijene, neizbježno se identificirajući sa svim svojim (znanim i neznanim) precima, a smisao postojanja u velikoj mjeri je određen količinom bliskosti s bližnjima, ali i osjećajem pripadanja široj zajednici, ili narodu. Ranjivom i senzibilnom Raku suze će krenuti i na tužne scene kolektivne patnje, jednako kao što će pustiti poneku suzu radosnicu i na pobjedu svoje nacionalne vrste u sportu u kojemu je, do tada, dominirao netko drugi. Gotovo da i ne postoji Rak koji će ostati mrtav-hladan na podizanje nacionalne zastave i sviranje himne (većini njih ruka u tom trenutku odmah spontano leti prema srcu), i koji ne zna sve njezine riječi napamet (a ne, popou većine drugih, samo prvu strofu). Rak jest nacionalno osvješteno stvorenje, iskonski i istinski domoljub, i, što je najvažnije, to jest bit njegova bića, a ne privremeni modni hir ili kakva smicalica kojom si želi priskrbiti novac ili moć. Istina, neki Rakovi znaju malo i pretjerati, bez prestanka u svojim pričama uspoređujući “naše” i “njihove”, plešući po tankoj ivici između domoljublja, nacionalizma a, u onim zadrtijim slučajevima, i – šovinizma. Njihovo se domoljublje manifestira na raznim područjima ljudske djelatnosti, od politike pa sve do – gastronomije, jer će i u onim najskupljim restoranima, tko zna gdje u svijetu, uglavnom tražiti prepoznatljivi, nacionalni menu, uz napomenu kako “nema ništa bolje od sarme”.

rak horoskop

Kako drugi doživljajvaju Rakove? 

Drugima, uglavnom, smeta njihova osjetljivost, uvredljivost, kao i učestala depresivna stanja koja ih blokiraju za svaku aktivnost ili neki od oblika samopomoći. Drugi katkada imaju dojam kako Rakovi zapravo – vole biti tužni. Mnogi će ih zadirkivati zbog sklonosti patetici (jer, ruku na srce, velik dio Rakova doslovce ovisi u “Oprah show-u”, a i vrlo se lako “navuku” na meksičke sapunice). Neki će ismijavati njihovu lakovjernost i to kako su pogodni za manipulaciju od strane onih koji druge love, uglavnom, na jeftine mamce kojima pokušavaju izazvati samilost. Većinu onih koji ih poznaju smetat će njihova pasivnost, nedostatak inicijative i pretjerana emocionalna ovisnost o drugima. Prigovaraju im i zbog podložnosti tuđim utjecajima te zbog nedostatka “svog Ja”, s obzirom na činjenicu kako Rakovima ponos i dostojanstvo ništa ne znače ako će izgubiti sigurnost doma, obitelji i zajednice. Zbog ćudljivosti i učestalih promjena raspoloženja, bez neke veće potrebe stvorit će napetosti u odnosima s onim bliskim, i manje bliskim osobama.

Kakvi su Rakovi stvarno?

Primajući utjecaje iz okoline svaki Rak instiktivno na njih i reagira, a to, naravno, utječe i na promjene raspoloženja, čija amplituda, nerijetko, na skali emocionalnih izraza obuhvaća krajnosti. Njima je, zapravo, jako teško kontrolirati emocije, jer kada ih preplave, onda više nisu u stanju biti objektivni. Iz istog razloga, katkada ne mogu prepoznati ni tuđu manipulaciju (iako su i sami, osobito ženski primjerci, i te kako skloni dobiti nešto – na emocije ili suze) stoga im se redovito događa da vrlo lako upadnu u zamku tuđih, nazovi, problema i “tužnih priča”. Emocionalno su ovisni o drugima sve dok nisu potpuno sigurni (a oni to nikad do kraja nisu, jer njihovim sumnjama nema kraja) u svoje mjesto u nečijem srcu i, dakako, životu. Upravo zbog toga, u nekim će situacijama, ukoliko zatreba, žrtvovati i vlastito dostojanstvo. Jer od toga im je kud i kamo važnije dati i primiti ljubav.

rak horoskop

Kako osvojiti Raka?

Dakako, svaki tipičan predstavnik znaka Raka najlakše će se upecati na nečiju brižnost i pažnju. Ako im date do znanja da se uz vas, u emocionalnom i svakom drugom smislu, mogu osjećati potpuno sigurnima (a još k tome stvarno to i mislite) teško ćete se poslije sami iskobeljati iz njegovih ili njezinih čvrstih ljubavnih “kliješta”. Ispričajte im, ipak, za početak sve o svojoj prošlosti (dakako, uz neke male kozmetičke zahvate vezane uz one kompromitirajuće situacije) i – zauvijek je vaš-a!

Seks…

Izgleda kako većina Rakova seks shvaća preozbiljno, te, stoga ponekad, od silnog truda da sve ispadne najbolje, cijela stvar pada “u vodu” i prije nego što je počela. Nakon što pomno upoznaju “teren”, Rakovi su najbolji ljubavnici svojim stalnim partnerima i, u načelu, nisu za “one night stand”. No, s vremena na vrijeme, i Rak zna iznenaditi ponekom sitnom perverzijom. Ono što ih čini drugačijima svakako je briga za užitak druge strane, stoga se može dogoditi da se cijeli vrlo koncentrirano posveti višesatnom ljubavnom “obrađivanju” svog partnera. Što, u načelu, nije loše, ali može nastati problem kada treba prijeći – sa stimulacije na – realizaciju. Jer, u silnom i dugotrajnom maženju, Rak se lako izgubi, i jednostavno ne zna stati…

rak horoskop

Za rođendan žele…

Ovi najveći nostalgičari zodijaka uglavnom su slabi na stare razglednice i predmete iz prošlosti (svoje ili tuđe). Ako, dakle, iskopate nešto što bi Raku moglo imati određeno sentimentalno značenje svakako mu to zapakujte i – poklonite! Osim toga, pripadnici ovog znaka vole i predmete kojima mogu osvježiti i uljepšati svoj dom, bilo da je riječ o slikama, tepisima, vazama, stolnjacima i svim ostalim sitnicama kojima će svom domu dati toplinu i “štih” osobnosti.

Talenti za unovčiti…

S obzirom kako se, uglavnom, drže blizine svog doma i poznatog i sigurnog okružja, talentirani su za sve poslove vezane uz svoje ili tuđe ognjište, bilo da je riječ o kućanskim poslovima po načelu “uradi sam” ili hobijima vezanim uz vrtlarstvo, drvodjeljstvo ili uzgoj plemenitih pasmina kućnih ljubimaca. Ovo je vrlo “brižan” znak, te bi se mogao iskazati u povremenim i honorarnim dodatnim zanimanjima socijalnog karaktera gdje će se moći bez problema “brinuti” za druge i biti, dakako, plaćen za to.

Kod drugih najviše mrze…

Od svega drugoga najviše ih iritiraju tuđa bezosjećajnost ili pokušaji prisvajanja njihovih (prije svega onih emocionalnih) teritorija. Nikako ne mogu smisliti one koje su unaprijed procijenili kao potencijalne uzurpatore i otimače njihovog “blaga”, ili one koji se miješaju u njihove odnose bilo koje vrste. Isto tako, mrski su im oni koji ne poštuju pravila ponašanja u njihovom domu ili im učestalo, svojim nenajavljenim navraćanjem, remete mir.

rak horoskop

Rak roditelj…

Roditelj Rak majka je čak i kad se radi o ocu. Njegovo će dijete uvijek biti ušuškano, utopljeno i nahranjeno, uz svu moguću nježnost i pažnju, jer je ono, od trenutka dolaska na svijet, u samom središtu emocionalnog svijeta roditelja Raka. Skloni su razmaziti dijete jer su popustljivi i ne zahtjevaju slijepu poslušnost. Ipak, u starosti bi rado zamijenio ulogu s vlastitim djetetom jer tada on sam postaje željan pažnje, zbog čega u odnosu na vlastitu, odraslu djecu, može postati zahtjevan i razdražljiv.

Životni moto i omiljene izreke…

Nježnim Rakovima je najdraža izreka “Kod kuće je najbolje”, uz natpis na ulazu “Home sweet home”, iako će se mnogi naći i u onoj “Bolje vrabac u ruci nego golub na grani”. Osjećajniji primjerci učestalo će tješiti i sebe i druge onom koja kaže kako uvijek: “Poslije kiše dolazi sunce!”. Budući da mu je u osnovi emocionalnog bića pomaganje drugima Rak svojim primjerom pokazuje kako se «Prijatelj u nevolji poznaje».

 

Možda želite saznati još o Rakovima:

Rak – nježna bića često skrivena u svojoj kućici emocija 

Ostale astro teme možete pročitat i u našoj rubrici ASTROLOGIJA. 

 

Goga Kovačević,

– Astrologija je divna, tako duboka, mudra, nerijetko toliko precizna i jasna. Kao svjetlo koje ti pomaže da njime obasjaš cestu. Plus još koji znak usput, da ne zalutaš.

zvjezdarnik.com

 

Foto: Unsplash, Pexels

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.