tarot funk nemanja

Luka Šipetić nemanja: album Tarot funk šalje ples i ljubav svakome tko je voljan slušati

 

Što se dobije kada se spoje psihodelični zvuci istočnjačkog funka s ezoteričnim tumačenjem tarot karata? Dobije se Tarot funk, magično glazbeno putovanje (koje je puno više od toga), na čijim krilima letimo “onkraj ovog svijeta” još od prvog slušanja. Iza Tarot Funka stoji Luka Šipetić (nemanja) s kojim smo porazgovarali o albumu, glazbi, tarotu… Što je sve podijelio s nama otkrijte u nastavku. 

 

1. Luka Šipetić je nadareni, iznimno talentirani, svestrani mladi glazbenik iz Pule, javnosti od prije poznat kao član bandova NLV i Para Lele. Možeš li nam reći tko je (ili što su) nemanja?

nemanja je glazbena ideja i projekt nastao kasne 2015, tijekom mojih studentskih dana s idejom glazbenog eskapizma gdje se na putovanje može krenuti bez da se izađe iz svoje sobe, dovoljno je samo par instrumenata, zvučna kartica, laptop, mašta i polijećemo!

Danas je nemanja bend koji se okupio nakon snimanja albuma, a uz mene ga još čine Matej Perić (Porto Morto, Peglica i Komandos, Pseća Plaža), Leo Beslać (Mangroove, Mimika Orkestra, Peglica i Komandos, Pseća Plaža) i Laura Matijašević (Seven Mouldy Figs). Fenomenalni muzičari koji se znaju zaputit sa mnom u daleke glazbe onkraj ovog svijeta.

2. Što je po tebi ono u životu što vrijedi imanja?

Hmm…teško pitanje. Možda vrijedi imati kreativni output koji god to bio. Mislim da jedino istražujući svoj kreativni potencijal čovjek može stvarno upoznati sebe i vidjeti dokle seže. To bi onda bila neograničena sloboda koju ti nitko ne može oduzeti. No možda griješim, možda je najbitnije imati zdravlja!

tarot funk nemanja

3. Ove godine si predstavio svoj mistični, eklektični i zapravo konceptualni album Tarot Funk, koji nas je osvojio na prvu. Ne samo zbog odlične glazbe, već i putovanja kroz tarot karte? Možeš li nam reći više o albumu?

Tarot Funk je izašao u travnju, a snimio sam ga tijekom devet dana u kući na selu izvan Pule, gdje sam praktički proveo djetinjstvo. Na jednoj pjesmi su sudjelovali Nikol Ćaćić iz NLV na vokalu i Leo Beslać na flauti/saksofonu. Mastering je obavio Luka Čapeta, a cover art je djelo Dina Santaleze.

Začetak ideje spajanja glazbe i tarota nastao je nakon čitanja knjige Itala Calvina “Dvorac ukrštenih sudbina” u kojem likovi pripovijedaju svoju životnu priču preko tarot karata, a ostali likovi interpretiraju kako znaju i umiju.

U tom trenutku života bio sam (možda i još jesam) u situaciji koju nisam znao kako interpretirati i što izvući iz toga. Kako bih pročeprkao po svemu tome, razložio sam situacije po kartama i pokušao ih sabrati u koherentnu, meni shvatljivu cjelinu. Tarot Funk stoga nema tekst, “tekst” su Tarot karte. Album sadrži devet pjesama koje su nazvane po devet tarot karata, a same karte nisu izabrane slučajno; njihova simbolika i značenje se direktno referiraju na određene situacije. Sama glazba nastala je kako bi korespondirala s mojim iskustvom događaja koji se skriva iza karte. Album je, iskreno, izrazito osoban stoga i ne volim pričati o čemu se tu zapravo radi. On je nastao kao svojevrsna terapija, recimo to tako. Kartama sam se distancirao od svoje priče i tumačenja i to prepustio publici. Svojevrsna ideja smrti autora.

nemanja

Autor covera Tarot Funka je Dino Santaleza

Nadam se da snažna simbolika tarota i mješavina plesne thai/anatolijske/afričke glazbe ostavljaju kaotičan dojam, a u svom tom kaosu “slobodnih znakova” slušateljeva podsvijest stvara konekcije koje njemu imaju značenje. Time svatko stvara svoju priču na temelju moje, pošto vjerujem da naša životna putovanja i iskustva nisu toliko različita. Svi proživljavamo iste stadije u životu, iste mitove, različito je samo što izvučemo iz svega. Samim time moja priča je i vaša priča. Jedna priča je tisuće drugih, a tisuće drugih su jedna. Beskonačnost zarobljena u pola sata glazbe!

4. Koristiš li i inače tarot za dobivanje smjernica u svom životu?

Ne mogu reći da često koristim Tarot, oduvijek mi je bio zanimljiv, no u dublje proučavanje ušao sam tek pišući diplomski rad o Carlu Jungu. Njegovo uključivanje tarota u teorije o psihološkim slikama i simboličnim situacijama, koje su oduvijek prisutne u čovječanstvu, je strašno zanimljivo i izuzetno korisno, barem u kreativnom smislu kad se mora čeprkati po podsvijesti.

Tarot, po meni, nema veze s prošlošću ili budućnošću kao takvom, nego govori o sadašnjosti onog koji ga koristi. Time je tarot više ogledalo duha koje potiče neko daljnje osobno ili psihološko otkrivanje. I nema nikakvih velikih istina ili odgovora, mislim da su bitnija pitanja koja postavljate i proces kojim dolazite do istih. Mislim da u tome ima neka ljepota koju ne bi trebalo isključivati iz svijeta.

5. Album se otvara kartom The Fool (Luda). Kažu da je Luda onaj koji kroz život ide s povjerenjem unatoč svim prošlim iskustvima, onaj koji sa svakim korakom ostavlja prošlost iza sebe. Jesi li ti Luda u zen i tao smislu?

Ne znam koliko sam The Fool u zen i tao smislu, ali znam da sam mislio da sam totalno poludio usred snimanja albuma hahaha

Karte Velike Arkane se smatraju životnim stadijima The Fool lika, tako da kako bih album predstavio kao putovanje kroz događaje, potrebno je predstaviti glavnog lika. The Fool tako predstavlja sve i nikog, a u albumu koji nema teksta, The Fool je univerzalan, on je svi, on je ja, on je slušatelj; lik koji stiže od svugdje i nigdje.

Mislim da ukidanje vremena i prostora ostavlja veći prostor slušatelju da reagira na samu glazbu, hoće li to biti putem plesa ili putem mašte i slaganje priče, ovisi o njemu. Čim nema suvišnih pitanja koji je to jezik, i iz koje je države i godine, koji je žanr, lakše se prepustiti trenutku muzike.

6. S druge strane Tarot funk se zatvara kartom The World (Mi smo svijet). Ovo mi je osobno jedna od najdražih karata tarota. Samo onda kada možemo pretočiti naše unutarnje bogatstvo u bogatstvo ljubavi i mudrosti dostupno svima, postajemo svjesni povezanosti u izuzetnom uzorku vječne kreacije. Po meni je glazba jedan od tih mostova na životnom putovanju. Misliš li da glazba povezuje ljude i da može potaknuti na duhovno buđenje i putovanje?

Ta karta zatvara taj cijeli ciklus puta, jer potiče da se reflektiramo na svoje iskustvo i putovanje te da sve trijumfe i padove izrazimo na način tako da drugi mogu čuti i izvući nešto iz toga. Zato je i nastao ovaj album i to sam pokušao napraviti: pretvoriti negativno u pozitivno, te poslati ples i ljubav svakome tko je voljan slušati.

7. Kako teče tvoj kreativni proces?

Kaotično. Ovisi na čemu radim. Ako radim glazbu za filmove onda je to precizno podređenje glazbe filmu; pokretu, montaži i atmosferi. Kako glazba prati vizualni mediji, te to stavlja izvan tvoje zone komfora i užasno je zabavno.

Ako se radi na nekom albumu, teško je reći. Sve kreće iz praznog projekta na laptopu, krnjih snimki i ideja koje imam, neke budu dobre, neke loše. I u toku promišljanja tog procesa nešto se dogodi te sve krene sjedati na svoje mjesto. Tada ja samo pokušavam maknuti svoj ego i dopustiti glazbi da se dogodi. Možda sve to zvuči čudno, no ni meni baš nije jasno što se u tim trenucima događa, a možda mi niti ne treba biti jasno. U svakom slučaju jako je zabavno i začudno.

8. Što bi volio da publika prepozna u tvom radu?

Sebe. Ako slušatelj ima reakciju na glazbu, bilo plesnu ili emocionalnu mislim da je u tome prepoznao nešto što mu se obraća, nešto što bi lako moglo pripadati njemu. Ako se netko uspije prepoznati u mojoj glazbi onda se nadam da radim nešto iskreno.

tarot funk nemanja

9. Album Tarot Funk se može kupiti na bandcampu . Sve više glazbenika prelazi na razne streaming varijante, a i općenito prodaja nosača zvuka u svijetu rapidno opada. Što misliš da je budućnost glazbe što se tiče objave albuma?

Pa mislim da album nije budućnost glazbe. Album je format iz vremena kad je glazba bila jedna od nositelja pop kulturne revolucije i tada je predstavljao kakav-takav statement. Danas je on opet zbir singlova, a neki drugi formati su više u skladu s dobom brze konzumacije informacija. Danas kao da smo napravili puni krug i singlovi su opet najbitniji. I najprofitabilniji.

Konzumacija glazbe se mijenja ovisno o kulturnoj industriji. Uvijek će biti alternativnih modela pronalaženja manje poznatih izvođača, no nekako mislim da će to biti sve teže i teže, pošto danas većina publike prepušta da im ukus diktira algoritam YouTube-a, Deezera, Spotifya itd. Sada, je li to dobro ili loše, postoje argumenti za obje strane. Možda je stvar tržišne politike, a možda jednostavno nije u duhu s vremenom. Tako da ne razmišljam puno o budućnosti nosača zvuka, zabavnije mi je samo raditi glazbu.

10. Gdje možemo uloviti live svirku u nadolazećem razdoblju?

Upravo smo odradili svirku na divnom Tam Tam festival na Sućurju, a sljedeći nam je pulski Rojc 12. 8. uz Jonathan i Algierse, potom ljubljanska Kino Šiška uz japanske Kikagaku Moyo 14. kolovoza, a 29.8. jedna super svirka na Krku na Tramonto festivalu koja će biti ubrzo najavljena. Dogovoreno je i par nastupa za jesen/zimu tako da upratite face page. Dopalite, plešite i uživajte. Ćaos!

 

Indira Juratek 

 

Druge zanimljive intervjue možeš pročitati ovdje. 

 

Foto: Matej Čelar iz Tam Tam Festivala

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.