parallax background

Mantre: sposobnost transformacije od svijesti do materije

Mjesečni horoskop za ožujak 2023.
1. ožujka 2023.
Epska obećanja ljubavi: stvarnost ili iluzija?
2. ožujka 2023.

 

S popularizacijom duhovnih praksi i tehnika i njihovom sve većom prisutnošću u svakodnevnom životu, čini se kao da svi govore o mantrama. Ali što su uopće mantre i kako ih možemo upotrijebiti?

U našem zapadnom, modernom svijetu, riječ mantra postala je mainstream i često se smatra da znači isto kao i namjera pa vjerujem da često čujete nešto poput moja osobna mantra je… Ali značenje ove dvije riječi i energija koju nose je potpuno drugačija.

Što su mantre?

Riječ mantra dolazi od kombinacije dvije riječi iz sanskrtskog jezika manas – što znači um te trayate (trâna), – što znači izbaviti. Drugim riječima, mantra je instrument uma – moćni zvuk ili vibracija kojom možemo transformirati svijest u materiju. Korištenjem mantri u našoj svakodnevnici mi možemo doseći stanje smirenosti i opuštenosti uma, baš kao i uz meditaciju.

Važno je spomenuti da mantra nije molitva. Kod molitve se cilj pokušava doseći vjerom, dok se kod mantri radi o jasnom, čistom i fokusiranom usmjeravanju zvuka/vibracije/energije u željenom smjeru.

Činjenica je da cijeli svemir i sve u njemu počiva na zvuku i giba se usmjeravanjem energije. U Vedama postoje zapisi o tome kako je zvuk najsuptilnija manifestacija materije te da se iz njega postupno manifestiraju grublji elementi, od etera do zraka, vatre, vode i zemlje. Upravo je zvuk nosioc strukture same materije.

Lako možemo povući paralelu sa suvremenom znanošću i kvantnom fizikom, koja kaže da su materijalni oblici i elementi samo različite valne frekvencije koje titraju pred našim očima baš poput slika na filmskom platnu.

mantre

Kako upotrijebiti mantre?

Mantre su jako moćne. Pravilnom upotrebom mantri moguće je pomoću tog „vozila“ iz naše svijesti prevesti sve ideje i zamisli u materijalnu realnost. Može se činiti da su nam mantre dane samo za neke vrhovne spoznaje, poput one da spoznamo božansko, ali one su tu i da smirimo um, da se povežemo s prirodom, da postignemo sreću, zdravlje, ispunjenost, vlastitu samospoznaju i kreaciju, da rastemo u vlastitoj vertikalnoj evoluciji svijesti.

Kao što smo rekli, mantra je vibracija, zvuk. Dužinom može biti od jednog sloga do čitave pjesme. Prilikom mantranja mantra se može izgovarati (pjevati) na glas ili se može ponavljati u sebi. Djelovanje se postiže uzastopnim ponavljanjem mantre za koju smo se odlučili. Ponavljanjem te zvučne vibracije stvara se zvučni tok, zapis. Sama tehnika ponavljanja mantre naziva se japa. Kada osoba krene mantrati, prvo će primijetiti promjene u umu i to na način da um postaje suptilniji čime se više približava iskonskom stanju.

Bhaktivedanta Swami Prabhupada, jedan od najzaslužnijih duhovnih učitelja za popularnost mantre na Zapadu, kaže da mantrati možemo doslovno bilo kad i bilo gdje, kad god nešto radimo, vozimo se, šetamo…. Kako bismo ostvarili željeni rezultat potrebno je razviti svakodnevnu duhovnu praksu.

“Sam zvuk ima učinak na materiju i svjesnost: zvuk može potaknuti, pročistiti, izazvati ili privući pažnju. Kad zazovemo nečije ime, uspostavljamo komunikaciju i razmjenu, pozivamo osobu da se druži s nama. Slično tome, kad pjevamo različite mantre, uspostavljamo duhovne veze. Mantre su moćne i djeluju kao mačevi, sijeku negativnu energiju koja nas okružuje. Različite mantre imaju različite svrhe. Kad se oslonimo na te vibracije, osjetit ćemo razliku: tjelesno, mentalno i duhovno jer mantra može prodrijeti kroz različite slojeve nečistoća i otpora.”
(iz knjige Duhovni ratnik II., Bhakti Tirtha Swami)

Bhagavad Gita nas uči da krajnji cilj korištenja mantri nije osobna dobrobit u smislu dostizanje spokoja i jedinstva sa svim, već duhovna samospoznaja.

mantre

Vrste mantri

Postoje mantre doslovno za sve. Od nekih najpoznatijih za koje su svi čuli poput mantre Om ili Gayatri mantre, do mantri za svaku čakru, svaki organ, za sve emocije, za uspjeh, za tjeranje negativnih energija itd. Ovdje ćemo se ukratko osvrnuti na nekoliko nama najdražih.

Mantra Om

Mantra za koju vjerujem da svi znaju je Om. Mantra Om pripada mulamantrama (bijamantrama), odnosno mantrama koje sadržavaju manje od deset slogova. Za ovu mantru se kaže da je u njoj sadržano samo sjeme vrhovne svijesti. Om je osnovni princip svih vedskih mantri. Ova mantra predstavlja sveukupnost postojanja, kako materijalnog tako i duhovnog. Upravo se zvuk Om smatra svetim zvukom i prvim zvukom stvaranja svemira, predstavlja najviši nivo božanstva i put k samom prosvjetljenju.

 

Gayatri mantra

O Gayātrī Mantri smo već pisali. Kažu da je na najmoćnija mantra na svijetu. Porijeklom je iz drevnih Veda, ona je univerzalna molitva upućena energiji Sunca. Njena snaga je bezgranična. Gayātrī Mantra je duhovno oružje, štiti i vodi one koji ju odaberu za svoju sadhanu, pruža osjećaj odvažnosti, oštroumnost, bistar um, jača intuiciju, budnost, čini čovjeka zadovoljnim, radosnim, mudrim, nesebičnim, hrabrim, privlači u život ljubav i obilje na svim poljima.

 

Ganesh Mantra

– moćna mantra za otklanjanje svih prepreka u životu

 

Shanti Mantra (ili Mantra mira)

– Mantra za mir i harmoniju tijela, uma i duha te prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Donosimo verziju koju pjeva Tina Turner.

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash

 

Comments are closed.