Naš prijedlog izvrsnih slikovnica za Međunarodni dan dječje knjige

porod majčinstvo
Porod kao obred prijelaza u majčinstvo
2. travnja 2020.
banana bread
Imamo recept za savršeni čokoladni banana bread
3. travnja 2020.

 

Priče su moćne. Odvode nas kamo god poželimo ili pak na sasvim nova mjesta iz mašte. Priče nas podučavaju, uče nas o svijetu i poučavaju kako možemo u njemu živjeti, kako možemo postati dobri, pametni, dosjetljivi, suosjećajni, kreativni… Priče nam grade dvorce, šalju nas u ekspedicije i priređuju avanture, zadivljuju nas i nasmijavaju… Priče su čarobne…

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan dječje knjige, što nas je ponukalo da izvučemo popis izvrsnih i mudrih slikovnica za djecu s kojima možete u zabavi i uživanju provoditi vrijeme s djecom za vrijeme inicijative #ostanidoma (a i nakon toga).

međunarodni dan dječje knjige

Mae Besom, Kobi Yamada
IMAM IDEJU… I ŠTO SAD S NJOM?
(4-104)
Svi imamo ideje, a djeca ih imaju najviše! Sigurno nisu sve dobre, ni ostvarive, ali neke će možda promijeniti svijet! Jer sve što danas imamo, počelo je kao nečija ideja. A njima se možemo beskrajno poigravati, čak i kod kuće. Naučimo djecu da se ne boje svojih ideja, čak ni kad ostali ne vjeruju u njih. Ideju možemo prigrliti, njegovati je, razvijati i pretvoriti u nešto divno. Imate li ideju zašto je ovo jedna od najomiljenijih Planetopijinih slikovnica?

slikovnice

Thierry Robberecht, Grégoire Mabire
VUK KOJI JE ISPAO IZ KNJIGE
(3-7)
Bio jednom jedan vuk. Bio je crn, strašan i s puno oštrih zuba! Ali naš vuk nije stigao pojesti ovce i plašiti ljude jer je… ispao iz knjige! I napala ga je prava živa mačka! Ooooo… Ali nemojte odmah žaliti vuka – skrivajući se u bijegu, ušao je u mnogo knjiga i na kraju pronašao sretnu sudbinu! Priče nas odvode u jedan drugi, divan, čaroban svijet, a kada se vratimo olakšani od svakodnevnice, bogatiji smo za nova iskustva, mudrost i slike.

slikovnice

Mónica Carretero, Susanna Isern
EMOCIOMETAR INSPEKTORA KROKA
(5-10)
Djeca su naši mali otporni i prilagodljivi junaci! Naravno da se pred njima nećemo praviti da je sve kao i inače, da nismo zabrinuti, ali ako se mi bojimo, i oni će se bojati, ako mi brinemo, i oni će brinuti, ako smo mi nervozni, i oni će biti nervozni… Razgovarajmo o osjećajima koje su uzburkali svi ovi događaji kod nas i u svijetu i pomognimo im da ih prepoznaju i upravljaju njima. A za to nema bolje pomoći od „Emociometra inspektora Kroka“ koji dolazi istražiti što nas muči i zašto – a naravno i kako to možemo popraviti!

slikovnice

David Serlin, Brian Selznik
MAJMUNČIĆ MUMI (6-8)
Jeste li ikada htjeli postati detektiv? Majmunčić Mumi je u tome uspio, iako jedva zna navući hlače! On svaki misterij riješi kao od šale. Kako mu to uspijeva, saznajte u ovoj pravoj knjizi za male čitače – s malo teksta, velikim slovima i rafiniranog jasnog crteža s puno detalja. Zabavno, poučno i idealno za sve one koji tek uče čitati. Kad ne možemo u školu, neka škola dođe k nama!

slikovnice

Jenni Desmond
PLAVETNI KIT (5-10)
Dugi sati koje provodimo u kući idealno su vrijeme za čitanje i učenje. Plavetni kit samo je jedna od ugroženih životinjskih vrsta koja mirnije pliva otkako su ljudi kod kuće. Ponekad i ne činiti ništa znači činiti dobro, zar ne? Ova nam predivna slikovnica priča plavu priču o najvećoj životinji na planetu, uči nas da ekologiju čini i znanje, razmišljanje i suosjećanje.

plavetni kit

Nicholas Oldland
MEDO KOJI VOLI GRLITI (3-6)
Tko ne voli zagrljaj? Sada kada smo kod kuće možemo se više grliti! Svaki dan. Svaki sat! Kad god osjetite tjeskobu, tugu, osamljenost – zagrlite svoje dijete ili nekog od ukućana. Jedan mudri medo iz kanadske šume zna da je zagrljaj tako moćan da je jednostavno – lijek za sve. Pa čak i za ljutnju. Ako vas vaše dijete i naljuti – zagrlite ga! Zagrlite ga u svakom slučaju. S ovom će vam knjigom kod kuće sigurno biti veselije!

slikovnice

Jon Muth
ZEN PANDA (5-10)
„Možda su sreća i nesreća pomiješane“, rekao je pandi Mirna Voda njegov mali prijatelj Michael nakon što je odslušao zen-priču „Seljakova sreća“. Je li nešto loše zaista samo loše ili će se sutra možda pokazati da je to zbog nečeg i dobro? Čini vam se komplicirano? Prepustite najmudrijoj pandi na svijetu da vašoj djeci približi drevnu životnu mudrost kroz tri klasične zen priče u ovoj predivno ilustriranoj, poetskoj knjizi koja će otvoriti svako srce, bez obzira na godine.

slikovnice

Nicholas Oldland
TRI PRIJATELJA U ČAMCU (3-7)
Da, prijatelji… Prijatelji su sada na Viberu, Whatsappu i Skypeu. No i kad ne možemo s njima trčati, skakati, plivati, šetati, igrati graničara, školice, rukomet, nogomet i sve što nam padne na pamet, prijatelji su nam u mislima. Ova slikovnica govori o prijateljstvu na zabavan i poučan način i podsjeća nas sve da bez prijatelja… jednostavno ne možemo.

slikovnice

 

Nataša Ozmec

 

Ostale prijedloge knjiga koje valja pročitati potraži u rubrici DOBRA KNJIGA.

 

Foto: Planetopija, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.