parallax background
bok horoskop
Kakvi su Bikovi stvarno – što vole, a što ne vole
svibanj 16, 2022
biti svoj
Odvažite se biti svoji
svibanj 17, 2022

 

Što osjećaš kada čuješ riječ menstruacija? Izaziva li ti ta riječ nelagodu i sram ili ti je potpuno svejedno? Kako ju zoveš? Menstruacija/mjesečnica ili “stvari”, “oni dani”, “crvena tetka”?

Pozivam te da na trenutak zatvoriš oči, udahneš duboko, opustiš tijelo i pitaš se sljedeće:

„Je li moja menstruacija zaista sramotna, gadna, ružna i prljava? Plaćam li ja njome nečije grijehe? Postoji li tu nešto više ili je ona samo tegoba i dio reproduktivnog mehanizma?“(zapiši si odgovore u dnevnik, da ih imaš za usporedbu).

Stoljećima se na ženski menstrualni ciklus gledalo s prijezirom i gađenjem, kao nešto prljavo, prokleto i grešno. Patrijarhalnom društvu kojem dominiraju muškarci, ovo je oduvijek najdraža metoda kontrole žena, naročito jer su drevne kulture poznavale, cijenile i štovale menstrualni ciklus.

Žene s menstruacijom tako su smatrane opasnim za muškarce pa bi ih tokom krvarenja izdvajali iz društva, izolirali u zasebnim kolibama (s drugim, menstruirajućim ženama). Bilo im je zabranjeno dodirivati predmete – sve što bi dotakla žena koja ima menstruaciju, smatralo se zaraženim, nečasnim i prljavim, a pazilo se i kakvu hranu jedu jer se smatralo da je sve što dođe u doticaj s njom prokleto i da će rezultirati propadanjem usjeva, stoke i sl. Strah od žene koja krvari išao je toliko daleko da su negdje vjerovali kako žena samim pogledom može kontrolirati vrijeme i uništavati čitave kolonije raznih životinja (esencijalnih za život ljudi).

menstruacija

Djevojčice koje su dobile prvu menstruaciju smatrale su se posebnom i najvećom vrstom prijetnje pa je njihova izolacija znala trajati i godinama.

Sve glavne monoteističke religije i dan danas u svojoj srži imaju menstruaciju kao nešto prljavo i grešno te ju sustavno vrlo uspješno koriste za održavanje patrijarhata, jer je ženama diljem svijeta u većini religija i dalje zabranjena ikakva visoka ili značajna funkcija.

Šanse da sve negativno što asociraš uz menstruaciju opće nije tvoje su velike. Tabu menstruacije uspješno se generacijama prenosi s koljena na koljeno, a iako danas ne moramo trpiti sudbinu izolacije u šatorima, stigma je nekako i dalje tu.

Vjerujem kako svaka žena kroz svoj život mnogo puta osjeti zov iskonske mudrosti koja nam je urođena upravo menstrualnim ciklusom, ali niti ga zna prepoznati, niti zna što bi s njim.

Menstrualni ciklus nije samo krvarenje i nije samo nelagoda koju asociramo uz pms, naš ciklus se sastoji od 4 faze i svaka od njih nam donosi svoju mudrost, perspektivu i priliku za kvalitetniji život.

menstruacija

Naš ciklus, kada se uskladimo s njegovim prirodnim energijama, donosi nam stvarnu i opipljivu mudrost, onu koja nam pomaže kreirati i ostvariti bolji i ugodniji život. Žena koja je usklađena sa svojim unutarnji svijetom (koji je direktno pod utjecajem mjeseca i njegovih ciklusa) je mirna, zadovoljna i slobodna, a slobodnu ženu je teško kontrolirati, teško joj je prodati ili podvaliti neku glupost koja će joj tobože rješiti probleme ili joj prijeći njene granice – prvenstveno zato što ih slobodna žena, itekako ima.

menstruacija

Kako se osjećaš nakon čitanja ovog članka? Je li nešto duboko u tvojoj utrobi zatitralo prepoznavanjem? Jesi li spremna istraživati i otkrivati dalje?

Snimila sam radionicu „Šetnja kroz ciklus“ kroz koju te upoznajem s osnovnim pojmovima, fazama i arhetipovima, a kroz meditaciju povezujem s tvojom maternicom – kako bi kvalitetno i konkretno mogla krenuti na svoje putovanje.

Ukoliko osjećaš poziv i htjela bi si pokloniti ovu radionicu, javi mi se porukom na IG @bigmammamm

Namaste.

 

Maja Mačković 

– Regresoterapeutkinja i trenerica mindfulnessa, hiper kreativka sa zlatnim rukama. Svoje traume i boli sam pretvorila u iskustva pomoću kojih danas vodim žene na put samoiscjeljenja i ljubavi prema sebi. Njegujem menstrualnu mudrost, ženske cikluse, živim svoju slobodu i obožavam život.

 

mindfulmind.eu

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.