parallax background

Što nam donose Mladi Mjesec u Lavu i otvaranje portala Lavlja vrata

knjige ljeto
13 odličnih knjiga za uživanje do kraja ljeta
7. kolovoza 2021.
tart s bademima i smokvama
Tart s kremom od badema i smokava prava je ljetna poslastica
8. kolovoza 2021.

 

Po lokalnom vremenu, 08. kolovoza u 15.50 sati, dolazi do egzaktne konjunkcije tranzitnog Sunca i Mjeseca u znaku Lava. Jednostavnije rečeno, mlad Mjesec u znaku Lava je označio početak novog lunarnog ciklusa. Svjetla, kamera, akcija!

Kako Mjesec utječe na nas?

Vjerojatno je svima poznato da Mjesečev ciklus traje 28 dana i da se u tom periodu njegova osvjetljenost i vidljivost na nebu mijenjaju. Mjesec ima najjači utjecaj kad je u fazi, odnosno kada je mlad ili pun. Pun Mjesec ili Uštap predstavlja astrološku opoziciju Sunca i Mjeseca odnosno period kada Mjesec prima najviše svjetlosti od Sunca. Tada možete vidjeti Mjesec kako blista na noćnom nebu u punom sjaju.

S druge strane, mlad Mjesec (Mlađak) se naziva i noć bez Mjeseca, jer je na nebu prisutan tek kao tanak srp svjetlosti. To odgovara astrološkoj konjunkciji Sunca i Mjeseca. Mjesec se ,,puni’’ od mladog Mjeseca do uštapa u roku 14 dana. Isto toliko vremena mu treba i da mu vidljivost ponovo opadne do novog mladog Mjeseca, što označava početak novog lunarnog ciklusa.

Postoje još 2 važne faze Mjeseca – prva i posljednja četvrt, koje se događaju 7 dana nakon mladog, odnosno punog Mjeseca. U astrologiji ih nazivamo rastućim i padajućim kvadratom Sunca i Mjeseca.

Ove 4 faze su od davnina poznate u našem narodu, za njih se vezuju različiti običaji i rituali, početak žetve i sjetve… Raspored Mjesečevih faza možete pronaći čak i u crkvenom kalendaru.

lavlja vrata

Više znanstvenih istraživanja se bavilo utjecajem Mjeseca na raspoloženje i psihička stanja populacije. Na primjer, utvrđeno je da su ljudi generalno razdražljiviji i nestrpljiviji tijekom punog Mjeseca, mnogi se žale na nesanicu, povećan je broj prometnih nesreća itd.

Na globalnom planu, mlad Mjesec će uvijek efekte ispoljavati suptilnije u odnosu na pun Mjesec, ali ćemo te efekte svakako osjetiti. Mlad Mjesec u drugoj dekadi fiksnog, vatrenog znaka Lava će u narednim danima donijeti oscilaciju u krvnom pritisku, nesanicu, potrebu za privlačenjem pažnje, teatralnost i “dramsku pauzu” pri svakom postupku i razgovoru.

Pojačana ekstravagancija i potreba za “trendi” i skupocjenim stvarima u našem životu će obilježiti ovaj kolovoz. Baš ćete ovih dana poželjeti da na zidu svoje dnevne sobe imate “mrvicu” skuplju umjetničku sliku. Neke dame će jednostavno morati promijeniti frizuru po uzoru na modele iz omiljenog im modnog časopisa te će to gotovo sigurno biti svjetlija kosa ili pramenovi s naglašenim šiškama (Venera je u Djevici).

Uljepšavanje, odnosno potreba za lijepim će generalno biti prisutna u svakoj sferi života, bez obzira jesteli član muške ili ženske populacije. Iz ugla vašeg novčanika, ovo će vrlo vjerojatno biti niz jako neprijatnih događaja. Ali, nije bitno, život je ipak jedan.

portal lavlja vrata

Aspekti sa Saturnom i Uranom – zarobljeni između želja i dužnosti

Pored konjunkcije s Merkurom koji je također u znaku Lava, mlad Mjesec će graditi i opoziciju s retrogradnim Saturnom u Vodenjaku. Saturn i Sunce, odnosno Saturn i Mjesec, predstavljaju potpuno različite principe. Pogledajte, Saturn vlada Jarcem, koji je nasuprot Raka, Mjesečevog znaka, i vlada Vodenjakom koji je preko puta Lava, Sunčevog znaka. Sunce predstavlja ego, a Mjesec emocije, odnosno potrebe pojedinca, naspram kojih je Saturn, potreba kolektiva i rad “za bolje sutra”.

Saturn je taj koji ostavlja svijetu. Sunce je topao ljetni dan, Saturn je hladna zimska noć. Mjesec je plodna zemlja natopljena kišom, Saturn je suhi, ispucali kamenjar. Iako su Sunce і Saturn po prirodi svojih kvaliteta suprotne snage, ipak postoje određeni uglovi pod kojima se oni, čak і dopunjuju. Trigon Sunca i Mjeseca k retrogradnom Saturnu snaži volju te fokus stavlja na korisne i praktične stvari. Pod ovim utjecajem, možda ipak tu “mrvicu” skuplju sliku zamijenite novim kućanskim aparatom (na primjer, frižider – Saturn). Opozicija Mjeseca i Saturna će i pored teatralnih momenata, ipak zarobiti emocije tijekom narednog perioda.
Iako je opozicija po prirodi aspekt tenzije, ova opozicija Mjeseca i Sunca prema Saturnu, polako, ali sigurno, gradi naše ciljeve i aspiracije, ali samo ako uspijemo obuzdati ego i prihvatimo činjenicu da se neke stvari moraju odvijati svojim tempom, bez našeg utjecaja. Sam put je važniji od cilja, poruka je ovog aspekta. Prstenasta planeta je još uvek retrogradna i kreće se jako sporo, pripremajući se za promjenu pravca. Čini vam se da neki planovi stoje u mjestu već neko vrijeme, ali kako Saturn promijeni smjer, stvari će dobiti pozitivno ubrzanje od 11. listopada.

Sunce i Mjesec će graditi i kvadrat s Uranom u znaku Bika. Pobuna duše, pobuna ega. Protesti i na mikro i na makro planu. Val protesta je već zahvatio neke europske gradove. Aspekti ustvari oslikavaju kolektivno nesvjesno, u kojem svi učestvujemo, a ovaj mlad Mjesec je samo dodatno aktivirao dugotrajni kvadrat Saturna i Urana, koji je najvažniji aspekt ove godine. Taj kvadrat predstavlja naš unutrašnji konflikt, želju za apsolutnom slobodom i teret dužnosti i obveze prema drugima. Ali, možda je upravo ova rečenica opis čitavog ljudskog života.

Ovaj mlad Mjesec zapravo slavi život. U astrologiji, četiri osnovna elementa čine sve oko nas, uključujući i nas same: VATRA – energija, ZRAK – misao, VODA – emocije, ZEMLJA – materija. Zanimljivo je, da iz ugla moderne fizike, postoje upravo četiri fundamentalne (osnovne) sile (elektromagnetna, jaka nuklearna, slaba nuklearna, gravitacija) koje drže na okupu sav nama poznati Univerzum. Slučajnost, ili možda ne?

Vratimo se još malo na vatreni element. Vatra predstavlja život. Život je poklon čiji je svaki trenutak vredan življenja. Preciznije rečeno, Ovan predstavlja životnu snagu, Lav ljubav k životu, Strijelac vjera u život. Upravo ova tri elementa, snagu, ljubav i vjeru, ujedinjuje ovaj mlad Mjesec. Stanite pred ogledalo, duboko se zagledajte u svoj odraz i potrudite se da pronađete sve tri komponente… i gle čuda, vaše želje, planovi, ciljevi, postat će stvarnost!

lavlja vrata

Otvaranje portala Lavlja vrata

Jeste li čuli za izraz “pasje vrućine”? Siguran sam da jeste… to su oni teški, sparni dani sredinom ljeta kada baš ništa ne radite (a i nemate volje), već samo gledate vruć zrak kako treperi u daljini. Ovaj izraz je internacionalan, u engleskom jeziku glasi ,,dog days’’. Čak postoji i pjesma grupe Florence and the Machine – Dog days are over.

Ali zašto baš ,,pasje” vrućine? Zašto nisu mačje ili kokošije? Ne, ovo nema veze s tim što psi otegnu jezik do poda kad su velike vrućine u toku, već izraz vodi porijeklo još od drevnih Egipćana i kasnije Rimljana. Sve u stvari ima veze sa zvijezdom Sirius.

Sirius je najsjajnija zvijezda na našem noćnom nebu, a pripada zviježđu Veliki pas (Canis major). Zato je neki zovu pasja zvijezda. Još su Egipćani primijetili da se Sirijus uzdiže nad horizontom u drugoj polovini sedmog i tijekom osmog mjeseca našeg kalendara, što je bilo vrijeme najvećih vrućina.

A nakon toga bi dolazio period kiša i plavljenja Nila, što im je omogućavalo održavanje usijeva. Baš zbog toga je Sirius zauzimao posebno mjesto u njihovim religijskim svetkovinama, a kasnije su to preuzeli Rimljani, koji su najvrelije dane u godini nazvali “dies caniculares” ili u prijevodu pasji dani.

portal lavlja vrata

Sirius zauzima i posebno mjesto u astrologiji i drugim ezoterijskim vještinama. On je naše spiritualno Sunce, koje vlada višim čakrama, dok Sunce, kao vladar znaka Lava, upravlja solarnim pleksusom i našim fizičkim srcem. Sirius će biti vidljiv na noćnom nebu od 11. kolovoza (astronomska pojava poznata kao helijački izlazak), ali se ta ,,Lavlja vrata’’ obično slave 08. kolovoza, zbog važne simbolike broja 8. Broj 8 u numerologiji predstavlja naše anđele čuvare, simbol je neograničene energije, jer u obrnutom položaju osmica ustvari predstavlja matematički simbol beskonačnosti. Istovremeno ovaj broj predstavlja i ravnotežu duhovnog i materijalnog nivoa.

mladi mjesec

U tarotu, karta broj 8 se zove Snaga, a na njoj su naslikani lav, djevojka i simbol beskonačnosti! Dakle, 08. kolovoza (08/08) sve discipline rade zajedno (astrologija, numerologija i tarot) u pravcu ostvarenja vaših ciljeva. Ovih dana nam Univerzum šalje važne poruke, zato vjerujte svojoj intuiciji i promatrajte znakove pored puta, jer ste baš u ovom momentu na pravom životnom putu!

 

Miloš Tomić

Facebook Miloš Tomić Astrology 

 

Foto: Unsplash, Pexels

Comments are closed.