parallax background

Motovun Film Festival – festival bez jednokratne plastike!

ovan horoskop
Tjedni jyotish horoskop: tjedan u kojem emocije imaju veću važnost
srpanj 15, 2019
pomrčina mjeseca
Što nam donosi današnja pomrčina Mjeseca u Jarcu
srpanj 16, 2019

Ovogodišnja parola Motovun Film Festivala je „Naše čaše nisu za bacit“. Festival se priključio globalnoj akciji Plastic Free July. Partner festivala je Greenpeace Hrvatska čiji će predstavnici održati predavanje i radionicu U okovima plastike.

Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do frapantnog podatka: plastičnim čašama koje su potrošene svaki dan bi se mogao izgraditi toranj viši od motovunskog brijega koji se nalazi na nemalih 277 metara nadmorske visine.

Motovun Film Festival, koji se održava od 23. do 27. srpnja, priključuje se globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom onečišćenju okoliša i posljedicama za žive organizme. U roku od dvije godine zabrana korištenja jednokratne plastike ugradit će se u zakone zemalja EU i akcije koje se sada poduzimaju kao gotovo pionirska nastojanja postat će obavezne.

motovun film festival

Motovun Film Festival će poticati ugostitelje da za vrijeme manifestacije izbace čaše, slamke i žličice od plastike. One koji se uključe u akciju označit će certifikatom PLASTIC FREE, a posjetitelje će pozvati da podrže takve ugostitelje. Jednokratne čaše koje su se do sada bacale zamijenit će se čašama za višekratnu upotrebu, koje će posjetitelji moći vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir.

Ove akcije organizirane su u suradnji s Greenpeace Hrvatska. Njihovi predstavnici upriličit će predavanje U okovima plastike u četvrtak, 25. srpnja u 18:30 u kampu. Na njoj će se govoriti o štetnom utjecaju plastike i posebice mikroplastike na okoliš i život općenito, razmjerima onečišćenja sa svim budućim implikacijama, a ponudit će se i rješenja za prevenciju daljnjih onečišćenja, kao i način na koji svaki pojedinac može aktivno sudjelovati u promoviranju racionalnog i ekološki osviještenog korištenja plastike. Tada će i aktivist Marko Capek na vlastitom primjeru izložiti kako iz svojeg života u potpunosti isključiti plastiku, a održat će i radionicu izrade neštetnih desodoransa i kocki za sunčanje.

Ovu pilot-akciju zelenog festivala podržali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Istarska županija – upravni odjel za turizam.

Večernji komplet ulaznica za sve večernje projekcije po cijeni od 300 kuna možete kupiti ovdje. U ponudi su i paketi ulaznica s osiguranim prijevozom autobusom iz Zagreba ili samo autobusne karte za prijevoz do Motovuna i povratno do Zagreba.

 

Izvor: Greenpeace Hrvatska

Foto: Motovun Film Festival

Comments are closed.