Lista filmova koja će nas podsjetiti tko smo i potaknuti nas da napokon cijenimo to što jesmo

prosuđivanje
Jeste li se ikada zapitali zašto toliko često prosuđujemo?
30 rujna, 2022
40 pravila ljubavi
Dobra knjiga: 40 pravila ljubavi – roman o Rumiju
1 listopada, 2022

 

Svježi i hladan rujanski zrak, opadanje lišća i zrele boje jeseni podsjećaju nas da nakon sunčanog ljeta, beskrajne igre i sanjarenja dolazi vrijeme da opet prigrlimo učenje i sazrijevanje. Ovo je doba godine koje nas tjera da preispitamo što je stvarno i istinito te da zapamtimo što je ono što je zaista važno.

Osim što ga karakteriziraju promjene, rujan je mjesec u kojem radimo na otpuštanju svega što nam više ne koristi, ponavljanju onoga što smo naučili, odbacivanju starih navika i otvaranju prema novim počecima. Baš onako kako drveće i bilje otpušta svoje lišće i kako bi se usmjerilo na prikupljanje nove energije za rast i pupanje, tako bismo i mi trebali, slijedeći ritam prirode, pustiti sve što nam više ne koristi da stvorimo prostor za ponovni rast.

Iako je čudesno predivan, ovaj period nije nimalo lagan – to je period preispitivanja, odbacivanja, promjena, suočavanja, ali i period u kojem je više nego ikad potrebno vjerovati sebi. Sada je prilika da napokon čujemo svoje želje i da im povjerujemo. Ujedno je i prilika da započnemo nešto novo, da potaknemo rast u sebi, izrazimo svoje osjećaje i da uhvatimo našu priliku.

U nastavku vam donosim filmove koji svojom temom prenose unutarnja previranja, potiču nas na nove početke i pokazuju koliko promjene mogu biti istovremeno teške, ali naprosto nužne i predivne.

Ova lista ne donosi filmove koji traže u vama promjenu, ovo je lista filmova koja će nas podsjetiti tko smo i potaknuti nas da napokon cijenimo to što smo baš takvi kakvi jesmo. Ne trebamo raditi na boljoj verziji sebe, trebamo raditi na prihvaćanju sebe, a samim time i drugih oko nas. To je naš novi početak.

Novi počeci na ekranu: Lista filmova koja će nas podsjetiti tko smo i potaknuti nas da napokon cijenimo to što smo baš takvi kakvi jesmo

Kad nas ni najveća oluja ne može spriječiti da spoznamo našu istinu

Trumanov show (The Truman Show), 1998.

Kako bismo uopće započeli nešto novo bez da prevladamo svoj iracionalni strah i probudimo se iznutra? Upravo sam iz tog razloga za početak naše rujanske liste filmova odabrala kultni film u režiji Petera Weira “Trumanov show”. Glavni lik ovog filma čovjek je imenom Truman, on u životu nije mogao ništa odlučivati, a ujedno je i toga posve nesvjestan. Trumana je odmah po rođenju kupio televizijski reality program, a sve odluke koje naš protagonist donosi (obrazovanje, ljubav, posao…) vođeni su postupci tvorca ovog show programa. U početku je Truman sretan i potpuno nesvjestan predodređenog života unutar ogromne kupole, no u njemu se ipak bude sumnje. Usprkos svim strahovima, traumama i zavaravanjima, sumnje i unutarnji glas ne možemo ignorirati. Iako je put do spoznaje zamršen, težak i zahtjeva pozamašnu količinu hrabrosti, on je jedini put kojim naše unutarnje ja želi ići i jedini cilj koji naš život vodi. Na nama je da napokon čujemo i pratimo svoje smjernice.

filmovi

filmovi

Dokumentarni spektakl koji će nas naučiti tko smo “mi” kao kolektiv, kako bi bolje razumjeli i čuli ovo “ja” u nama

Ljudski (Human), 2015.

Jasno je da promjene u nama idu uz bok promjenama kolektiva. Iz tog razloga ova lista ne bi bila potpuna bez filma koji je svojevrsni autoportret čovječanstva. Veliki francuski fotograf Yann Arthus-Bertrand oduševljava čudesnim prizorima raznolikosti ljudskog života na našem planetu. U pripremama za ovaj monumentalni dokumentarac redatelj je intervjuirao više od 2000 ljudi iz 60 zemalja s ciljem da sakupi najrazličitije glasove koji će izraziti ono najbolje i ono najgore od čovječanstva. Film će nam kroz razne kadrove, portretirajući najraznolikije persone, obične muškarce i žene koji će nam prikazati sve naše sličnosti i razlike, dati sliku o tome tko smo i kako mi to živimo. Kao što će nam reći jedan od mnogih protagonista u filmu “Sve osobe koje ste ikada sreli, čak i ako ste samo razmijenili pogled u autobusu, postale su dio vašeg bića i prema tome ste, na neki način, odgovorni za njih.” Ovaj vizualno očaravajući dokumentarni film potaknut će u našim srcima promjenu i spojiti nas s drugima na našem duhovnom putovanju prema novom početku.

filmovi

filmovi

filmovi

Film kao putokaz do slobode i spoznaje

Proljeće, ljeto, jesen, zima… i proljeće (Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring ), 2003.

Režiser Kim Ki-duk je film sastavio kao alegoriju na budističke četiri plemenite istine (patnja; nastanak patnje; prestanak patnje i put koji vodi do prestanka patnje) te ju preslikao u odrastanje jednog dječaka. Periodi života podijeljeni su kroz godišnja doba. Radnja filma počinje u proljeće, kada bez previše dijaloga saznajemo najvažnije temelje ovog filma. Ulazimo u ljeto gdje sve uzavrelo bruji pa putujemo sve do jeseni gdje se suočavamo s posljedicama dosad učinjenog. Zimi, zreli i smireni, rješavamo unutarnja previranja, kako bi do ponovnog proljeća postali ponovno maleni i svježi nudeći životu svoje pupoljke. Film jest budistički, ali tema je snažno univerzalna. Protagonist ovog filma je život i baš zato neće vam reći mnogo toga, jer u filmu dijalog nije važan, baš kao ni u životu, ono što je važno jest vrijeme i otkrivanje pravog vremena za promjene i nove početke.

filmovi

filmovi

Spoznaja i novi početak dolaze kad nastupi tišina

Persona, 1966.

Završit ćemo ovu listu psihološkom dramom koja je u vrijeme svoje premijere izazvala brojne kontroverze zbog teme kojom se bavi. Ovaj film donosi priču o glumici koja je odjednom prestala govoriti i mladoj medicinskoj sestri koja je njeguje. Film propituje granice vlastite osobnosti te nam u svakom kadru obasjava moć tišine. „Sva tjeskoba koju nosimo sa sobom, svi naši osujećeni snovi, nepojmljiva okrutnost, naš strah od izumiranja, bolan uvid u naše zemaljsko stanje, polako su nagrizali našu nadu u onostrano spasenje. Urlik naše vjere i sumnje protiv tame i tišine, jedan je od najstrašnijih dokaza naše napuštenosti i našeg prestravljenog, neizrečenog znanja”, jedna od bezbroj izjava medicinske sestre, koju šutnja nijeme glumice tako moćno opovrgava. Iako potpuno nijema ona nam mnogo više govori od medicinske sestre koja je njeguje i neprestano otkriva nove priče o sebi. Kakva smo persona kada prestanemo stvarati buku i što se krije iza naših riječi zapitat ćemo se gledajući ovo filmsko ostvarenje koje je po mnogima najekperimentalnije i najzahtjevnije Bergmanovo djelo. Trebamo li ponekad udahnuti, utihnuti i potražiti nove početke u nama? Hoće li to biti dovoljno da nam se ukaže ona persona kakva zaista jesmo?

filmovi

Možda vas zanimaju i ove tematske liste filmova:

Filmovi koji odišu toplinom zadnjih ljetnih dana i spremaju nas na žetvu plodova u nama samima 

Ljeto na filmu – izbor filmova koji će vas vratiti u besciljna ljetna sanjarenja gdje god da se nalazite, što god da radite

Bogatstvo na ekranu – Filmovi iz kojih učimo o raskoši kreativnog procesa

Proljetna lista filmova koja će probuditi sva vaša čula

Majčinstvo pred kamerom: filmska lica majke 

Božićni filmovi: 15 najboljih filmova

 

 

Martina Kolarić

Foto: Screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.