svjetski dan djece

Na Svjetski dan djece UNICEF pokreće kampanju Pretvorimo teškoće u mogućnosti

 

Na Svjetski dan djece UNICEF u Hrvatskoj pokreće kampanju za podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima pod sloganom „Pretvorimo teškoće u mogućnosti“.

Cilj kampanje je osigurati djeci s teškoćama u Hrvatskoj potrebne usluge rane intervencije. Sredstva prikupljena ovom kampanjom UNICEF će ulagati u osiguravanje terapija, opreme i stručne podrške za djecu s teškoćama i njihove obitelji.

„Pretvorimo teškoće u mogućnosti“

20. studenoga obilježava se Svjetski dan djece. Prije 31 godinu na ovaj dan usvojena je Konvencija o pravima djeteta čija je ideja osigurati ispunjenje svih prava i osiguravanje jednakih prilika za zdrav i ispunjen život za svako dijete. Cilj UNICEF-ove kampanje je poboljšati životne uvjete djece s teškoćama u razvoju i pomoći osigurati da svako dijete s teškoćama u Hrvatskoj ima jednake mogućnosti za kvalitetnu skrb, obrazovanje i zaštitu.

Usluge rane intervencije još uvijek nisu dostupne brojnoj djeci i obiteljima u Hrvatskoj. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj trenutno 24.000 djece u dobi od 0 do 5 godina s teškoćama ili u riziku od teškoća u razvoju, a koja su potencijalni korisnici  ovih usluga. Samo 1 od 8 djece koristi usluge rane intervencije. Nedostatak dostupnih usluga rane intervencije ili nemogućnost pristupa tim uslugama, rezultiraju stvarnim preprekama za djecu i roditelje.

unicef

Dobiti podršku u ranom djetinjstvu znači dobiti priliku života

Jedna od glavnih prepreka za djecu s teškoćama je i neprihvaćanje okoline. Približno 45 % obitelji djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj ne koristi usluge rane intervencije zbog stigme povezane s invaliditetom. Kampanjom usmjerenom na mogućnosti djece s teškoćama UNICEF želi utjecati na promjene stavova i graditi svijest o važnosti socijalne uključenosti u stvaranju jednakih mogućnosti za svako dijete, što je temelj za stvaranje boljeg društva.

„Sve dok svako dijete, gdje god živjelo, ne ostvari sva prava zajamčena Konvencijom o pravima djeteta, posao UNICEF-a nije završen. Prava djece s teškoćama u Hrvatskoj, nažalost, nisu ostvarena jer 7 od 8 djece s teškoćama u razvoju do 5 godina ne prima potrebnu stručnu podršku, a pandemija je dodatno otežala pristup tim životno važnim uslugama. Stoga pozivam sve da nam se pridruže i podrže ovu kampanju jer zajedno možemo teškoće pretvoriti u mogućnosti“, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo.

unicef

Podržite i Vi djecu s teškoćama u razvoju

UNICEF podupire razvoj i pružanje usluga rane intervencije, kao integrirane i koordinirane zdravstvene i socijalne skrbi te stručnih službi za obrazovanje, ključnih za razvoj djece s teškoćama u razvoju. Sredstva prikupljena u kampanji za djecu s teškoćama UNICEF će uložiti u:

– usluge rane intervencije na daljinu, važne za obitelji koje nemaju pristup uslugama zbog udaljenosti, troškova ili nedostatka usluga
– nabavu opreme za terapiju senzorne integracije i didaktičke opreme za ustanove diljem zemlje
– edukaciju stručnjaka koji pružaju podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima(zdravstveni radnici, stručnjaci u sustavu socijalne skrbi, udomitelji).

UNICEF poziva partnere, medije, tvrtke i građane da podrže kampanju za djecu s teškoćama u Hrvatskoj kako bi im osigurali kvalitetnu podršku kroz usluge rane intervencije.

Donirati se može putem web stranice www.unicef.hr ili uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524, poziv na broj 20462-989.

 

 

Foto: PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.