Nikad ne znaš što obući? Nauči kako složiti svoju modnu kapsulu!

Prosječna žena, tijekom životnog vijeka, nekoliko godina potroši na slaganje modnih kombinacija pred ormarom u kojem nikada nema ništa za obući. Brza moda rješava problem gomilanjem odjeće i porastom potrošnje, ali – tu stvari postaju još kompleksnije. Manje novca u džepu, više otpada u ormaru.

Međutim, novo doba donijelo je drugu perspektivu! Capsule garderoba ili modna kapsula (kako ju još znamo zvati na našem području) podrazumijeva posjedovanje strukturirane garderobe koja je savršeno balansirana i prilagođena tvom načinu života. Radi se o količinski manjoj garderobi gdje se prednost pred kvantitetom daje kvaliteti odjevnih komada. U svom ormaru posjeduješ samo one odjevne komade s kojima si zaista istinski sretna dok ih nosiš iznova i iznova. To su komadi koji su bezvremenski jer ne izlaze tako lako iz mode i jednostavno se mogu kombinirati s drugim komadima.

Anđelka Valentić

Cjelokupni koncept osmislila je 70-ih godina 20. stoljeća britanka Susie Faux, a predstavlja jedan vrlo održiv način izgradnje tvoje garderobe, a o njemu smo popričali s Anđelkom Valentić, vlasnicom slow-fashion brenda Indestructible.

“OSNOVNI CILJ CAPSULE GARDEROBE jest pojednostaviti ormar i stvoriti različite odjevne kombinacije bez posjedovanja iznimno velike količine odjeće. Posjedovanje pomno izabrane odjeće, odjeće koju voliš i koja međusobno odgovara daje ti mogućnost izbora odjevne kombinacije s lakoćom. Također, postaješ s vremenom svjesniji potrošač čime eliminiraš nepromišljenu kupovinu.” – ističe Anđelka.

Najčešći razlozi kreiranja modne kapsule:
– težiš jednostavnosti
– želiš izvući iz svoje garderobe njezin maksimum
– ograničena si prostorom za pohranu odjeće
– želiš trošiti manje vremena na kombiniranje
– želiš upoznati svoj pravi stil
– podržavaš slow fashion odijevanje
– nemaš problema biti u istim odjevnim komadima više puta tijekom tjedna.

“Formiranje vlastite modne kapsule mnogima se čini kao jedan veoma zahtjevan proces jer ne postoji univerzalan način koji funkcionira za sve. Nitko od nas ne vodi isti život, nema isti stil odijevanja, oblik tijela ili ukus kod odabira odjeće. Upravo zato ne postoji samo jedna modna kapsula već ju kreira svaka osoba za sebe.” – kaže Anđelka koja je u nastavku kreirala vlastite korake pri organizaciji ormara.

Kako organizirati ormar & stvoriti svoju modnu kapsulu?

1. Analiziraj svoj trenutni stil odijevanja i odjeću koju posjeduješ u svom ormaru. Primjerice, nema isti radni dan niti iste odjevne kombinacije mama koja ima malo dijete i često provodi vrijeme u parku u odnosu na poslovnu ženu koja ima veliku djecu. Tvoj stil neka prati tvoj dan. Osjećaj nelagode u tvojoj odjeći nikada nije u modi.

2. Uloži u bazne komade kojima se rubovi neće pohabati, kragna će dobro stajati. Dobar stil upravo je u tome. Pronađi svoju inspiraciju upravo u Indestructible ponudi koja ima komade koji traju, ne izbacujemo 30 do 50 komada svake sezone nego biramo pomno i tkanine i odjevne komade koji se mogu kombinirati na više načina i kroz više sezona.

3. Raščisti ormar od onoga u što više ne staneš, što je staro, pohabano. Ako ti ne izaziva radost – ni ne treba ti. Život je prekratak da bismo se zbilja uvlačili u trapke iz srednje. Prilagodi odjeću tijelu. Ne obratno.

4. Odvoji vansezonsku odjeću jer – džemper ti ne treba usred ljeta. Preglednim ormarom uvijek ćeš vidjeti što ti je dostupno.

5. Pregledaj svu odjeću za tekuću sezonu. Ono što više ne služi, poluraspalo je – makni. Ono što je dobro – doniraj ili pokloni. Neće ti nedostajati.

6. Planiraj svoju capsule garderobu. Ona se uvijek sastoji od nekoliko dijelova:

Ključni odjevni komadi su glavni odjevni predmeti u tvom ormaru, njegova baza. Oni u potpunosti reflektiraju tvoj željeni stil, način odijevanja. Vrlo lako se mogu uključiti u brojne odjevne kombinacije, često ih oblačiš i radi toga je poželjno da na njima ne „štediš“ s obzirom da je namjera da ih nosiš što dulje. Najčešće su to: hlače, suknje, jakne i kaputi, majice.

Statement komadi donose raznolikost tvojoj garderobi i omogućavaju ti da se kroz njih izraziš na malo drugačiji način i uvedeš dozu kreativnosti. Najčešće su to: cipele, nakit, haljine, izraženije boje.

Basic komadi služe kako bi uravnotežili našu cjelokupnu odjevnu kombinaciju i dali joj jedan neutralniji look. Radi se o komadima koji su uglavnom u nježnijim bojama i mogu se kombinirati sa većinom tvoje garderobe. Tipični basic komadi: topovi i majice, traperice i hlače, suknje.

7. Po potrebi, nadopuni svoj ormar. Ali kupuj sporo i pametno. Jedva si se riješila starih krpica, nove neka budu – po tvojoj mjeri.

“Kopiranje tuđe modne kapsule ili korištenje online predloška nije bila opcija za mene. Međutim, može ti biti od pomoći i poslužiti kao orijentir na početku, ali poanta ovog koncepta je stvoriti garderobu koja će u potpunosti odgovarati tvojoj osobnosti, tvojem načinu života i tek tada će biti dugoročno održiva. Ja se zalažem za što više basic komada, što manje logotipa po odjeći i modnim dodacima, te krojevima koji laskaju mojoj figuri. Tvoj ormar postat će ti izvor svakodnevne inspiracije, pun tvoje omiljene odjeće. Taj divan osjećaj kada otvoriš vrata svog ormara i obučeš odjeću u kojoj se osjećaš samopouzdana i svoja. Bez onoga “nemam što obući” jer uz pomno kreiranu capsule garderobu, uvijek imaš što obući.” – zaključuje Anđelka čiju modnu ponudu kvalitetnih baznih komada možeš pogledati OVDJE.

RADIONICA CAPSULE GARDEROBE

Ukoliko želite prisustvovati radionici Capsule garderobe ovaj mjesec se ista održava 16.5.2024. u prostorima Indestructible Concept Rooma na adresi Josipa Sermagea 4 i možete svoje mjesto rezervirati OVDJE.

 

 

Foto: PR

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.