plastične vrećice

Veliki dan za okoliš! Od danas plastične vrećice u Hrvatskoj odlaze u povijest

 

Danas je velik idan za okoliš. Na snagu stupa zabrana korištenja laganih plastičnih vrećica te u 2022. godinu ulazimo s dobrim vijestima. 

Prisjetimo se, Hrvatski sabor je ljetos na sjednici izglasao novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju plastične vrećice za nošenje, plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika!

Sabor je tada usvojio zabranu laganih plastičnih vrećica za nošenje koja stupa na snagu danas – 1.1.2022.! Iako smo još prošle godine znali da se ona planira, postojao je snažan pritisak industrije plastike da se zabrana izbaci iz Zakona o gospodarenju otpadom.

zabrana plastičnih vrećica

Ovaj Zakon napokon donosi i zabranu nekih jednokratnih plastičnih predmeta, koja proizlazi iz Direktive EU o jednokratnoj plastici. Odmah se zabranjuju plastični tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za miješanje napitaka, štapići za uši, štapići za balone, posude za hranu i piće od stiropora te tzv. oksorazgradiva plastika!

Ovo je mali korak prema održivom razvoju, ali vrlo važan. S veseljem očekujemo nove zakonske regulative na ovom području, ali gajimo nadu i u razvoj ekološke svijesti.

 

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.