Om Namah Shivaya – mantra koju gotovo svakodnevno koristim

3. travnja 2021.
autizam dijete
Povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu donosimo priču jedne majke
2. travnja 2021.
matcha palačinke
Palačinke s matchom i kremom od limuna za malo drukčiji Uskrs
4. travnja 2021.

 

Mantre su nevjerojatno moćni alati s kojima se možemo dovesti u željenu vibraciju kojom privlačimo ono što uistinu želimo. Koristeći zvuk mi odašiljemo frekvencije koje onda privlačimo u svoju stvarnost.

Sanskrt je kao jezik sam po sebi čudo, sama riječ MANTRA na sanskrtu znači projekcija uma (MAN – um, TRA – projekcija ili frekvencija) što znači da je ekipa koja je prva govorila sanskrt imala uvide o tome što je um, što su frekvencije, koja je njihova moć i što sve možemo stvoriti njihovim korištenjem. Mantra je najmoćnija kada je izgovorena pravilnom dikcijom i u pravom ritmu. Isto tako, ne moramo znati točno značenje i prijevod same mantre, već je sama projekcija njenog zvuka dovoljna.

Danas postoje mnoge mantre koje su prepjevane, obrađene, dorađene osobito u zapadnom svijetu i to je također jedna prekrasna stvar dok god se u isto vrijeme negdje zadržava tradicionalni pristup pjevanju na sanskrtu.

Om Namah Shivaya mantra

Zašto neki ljudi imaju otpor prema pjevanju mantri?

Jedan od razloga je samo pjevanje – stid, sram, neugoda ili dojam da ne znamo pjevati. Svako ljudsko biće ima mogućnost izražavanja, svako od nas u sebi nosi dio sebe koji vapi za puštanjem glasa, za ekspresijom i na koncu  za pjevanjem. Mantre su odličan način da polako i postepeno dopuštamo sebi pustiti glas makar to bilo s jednostavnom, ali snažnom “Om” mantrom. Postepeno puštajući glas otkrivamo da manje marimo o tome kakva je intonacija, kakva boja glasa, a više kako se osjećamo dok pjevamo.

Drugi razlog je otpor prema hindu božanstvima. Naime, mnogo mantri spominje božanstva kao što su Lakshmi, Shiva, Saraswati, Krishna… O čemu se ovdje zapravo radi? Nerijetko zbog našeg religijskog i kućnog odgoja mislimo da ako pjevamo o “tuđim” bogovima mi “negiramo svoje” ili izdajemo ili osjetimo krivnju, strah ili veliki otpor. Ovdje se već radi o nekim dubljim uvjerenjima koji se isto rješavaju kroz osvješćivanjem što je to što mi zapravo radimo kad pjevamo mantre.

Naime, svako božanstvo posjeduje određene KVALITETE. Mi kad pjevamo mantru u stvari PRIZIVAMO te kvalitete da se probude U NAMA, jer samim prepoznavanjem u drugome one VEĆ POSTOJE NEOTKRIVENE U NAMA.

Da usporedim s Isusom Kristom. Koje su bile njegove kvalitete? Bezuvjetna ljubav, oprost grijeha, potpuno suosjećanje s drugima… Mi kad se molimo Isusu zapravo vapimo za tim kvalitetama koje je on tako prekrasno i nesebično pokazivao i dijelio s drugima – ljubavlju, za suosjećanjem, za mogućnost otpuštanja nečeg što zamjeramo drugima…

Na sličan način, kada pjevamo mantru božice Lakshmi koja predstavlja obilje, vrijednost samoga sebe, novce, ljubav prema sebi, djecu – mi zapravo pozivamo te kvalitete u sebi, jer ih prepoznajemo u drugome, u ovom slučaju Lakshmi.

Svaka mantra ima svoje značenje i frekvenciju. I pjevanje i slušanje mantri će se mijenjati s obzirom na to što želimo prizvati u svoj život.

Om Namah Shivaya mantra

Om Namah Shivaya mantra

Jedna od mantri koje u zadnje vrijeme pjevušim kroz dan je OM NAMAH SHIVAYA (Šivina mantra) koja potječe još iz Veda.

Značenje same mantre:

OM (AUM) – smatra se prvim zvukom, prije manifestacije svemira i materije sve je počelo s vibracijom a ta vibacija je bila om
NAMAH – klanjam se, pozdravljam s ljubavlju, pozivam
SHIVAYA – SHIVA, u ovom smislu božansko JA, Više ja, Vrhovo ja

Osim toga, slogovi mantre predstavljaju i elemente, od najkruće prema najeteričnijem (kao i čakre od 1-5.) :

NA – ZEMLJA (korijenska čakra)
MAH – VODA (sakralna čakra)
SHI- VATRA (solarna čakra)
VA – ZRAK (srčana čakra)
ZA – ETER (grlena čakra)

Ima mnogo varijanti, verzija, obrada i načina pjevanja ove mantre. Ono što je najbitnije je osjetiti namjeru iza pjevanja mantre i pjevati iz srca, bilo da pjevamo ujutro dok radimo našu sadhanu ili dok peremo suđe. Nemojte podcjenjivati jednostavne trenutke u kojima iz srca propjevamo koji nam dižu vibraciju pa
makar se radilo o čekanju u autu na crvenom svjetlu.

Ovdje imate poveznice na Shivine mantre, jednu koju sam naučila od svoje Vedanta učiteljice Sharade Vaidike, drugu na harmoniumu. Osim toga, živimo u doba informacija i sve nam je dostupno stoga si slobodno istražite i otkrijte koja mantra vam najviše trenutno odgovara, koju osjećate da trebate i dopustite si pustiti glas i početi uživati u vibracijama koje vaše vlastito tijelo stvara.

 

Više o mantrama pronađite ovdje. 

Zašto je Gayatri Mantra najmoćnija mantra na svijetu saznajte ovdje. 

 

 

Arijana Smit

– Učiteljica sam glazbe i yoge (i studentica istih), glazbenica i meditant. Volim s ljubavlju dijeliti svoje gore navedene strasti kroz zabavan, kreativan, razigran način kako bi se iscijelili te dublje povezali sa sobom, drugim živim bićima i Majkom Zemljom.

 

Foto: Arijana Smit, Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.