Ako se pitate što pokloniti djeci za Božić imamo super ideje

 

Iako je prosinac najhladnije doba godine, u srcima je najtoplije. Čarolija darivanja za Božić postala je tradicija koju s veseljem njegujemo. Stoga vam u ovome članku donosimo pregled prekrasnih proizvoda, radionica i slikovnica koje možete pokloniti svojim mališanima.

Ove su proizvode, radionice i slikovnice stvorili mali hrvatski obrtnici. Nastali su s ciljem razvijanja boljega, svjesnijeg društva u kojemu obitelj ima neprocjenjivu ulogu u poticanju međusobnog zajedništva, ljubavi, podrške, razumijevanja i prihvaćanja.

Što pokloniti djeci za Božić?

PROIZVODI KOJI POTIČU ZABAVU, IGRU I UČENJE

1. Moja kutijica moći – moćan alat koji će osnažiti dijete da vjeruje u sebe i slijedi svoje snove. U njoj se nalazi 30 afirmacijskih kartica koje kod djece bude osjećaj povezanosti sa sobom, poštovanja prema sebi i drugima, samopouzdanje, samopoštovanje i vjeru u sebe. Na dodatnim mindfulness karticama nalaze se kratke vježbice za situacije u kojima se dijete osjeća prestrašeno, tužno, uznemireno ili ne može zaspati. Kombinacija tehnika disanja i poticanja svjesnosti u sadašnjemu trenutku kod djeteta potiču usvajanje bitnih alata za prevladavanje izazovnih svakodnevnih situacija. Međutim, neka vas proizvod za djecu ne zavara. U svima nama čuči naše unutrašnje dijete koje toliko često treba potporu, podršku, ljubav, iscjeljenje i vjeru.

Instagram @osnazivanje.djece

2. Little Lulu lutkice – ručno rađene lutkice bude radost i veselje svima koji ih prime u ruke. Prekrasne lutkice bogate detaljima, raskošno ukrašene, posjeduju osobine nježnosti, vedrine i ljepote koje svako dijete ima u sebi. Lulu lutkice stvorene su za odrasle i djecu u nadi da će u odraslima probuditi djetinju radost, a djeci stvoriti najljepše uspomene koje će zauvijek čuvati u srcu.

Instagram  Little Lulu

3. Luce sunce plastelin – prirodni domaći plastelin odličan je za razvoj fine motorike, stimulira osjetila, poboljšava koncentraciju i pažnju te potiče kreativnost. Obojen je prirodnim pigmentima s mirisom kvalitetnoga eteričnog ulja. Uz svaki paket dolazi i prijedlog ideje za igru, a možete izabrati setove koji uključuju plastelin i razne dodatke. Luce sunce plastelin nastao je kao nježna varijanta materijala za igru djece s osjetljivom kožom, a zbog svog sastava idealan je i za najmlađe.

Instagram @luce_sunce_plastelin

4. Kartice trebalice – kartice emocionalnih potreba namijenjene djeci koje na jednostavan i slikovit način otkrivaju osnovne emocionalne potrebe, ali su im ujedno i most koji im pomaže te potrebe izraziti. Kartice možete koristiti i kako biste dijete osvijestili o svojim emocionalnim potrebama. Ili potrebama njihovih braće i sestara. Kroz igru i zabavu možete ih podučiti kako osvijestiti što drugi oko njih trebaju i da im ponekad oni to mogu ispuniti na jedan lagan način.
Instagram u_potrazi_za_rijecima

5. Malish Velish kolekcija postera “Emocije” – šareni, interaktivni posteri o osjećajima koji osim što će se lako uklopiti u svaki dječji prostor, pomoći će djetetu razlikovati i imenovati različite osjećaje. Prepoznavanje svojih i tuđih emocionalnih stanja potiče razvoj emocionalne inteligencije i socijalnih vještina, a poster “Što mi sada treba?” nudi djetetu prijedloge 14 aktivnosti za samoregulaciju.

Instagram malish_velish

6. Larin Montessori Svijet kartice – kartice koje su idealne za male istraživače s interesom za teme poput svemira, kontinenata i životinja. S više kartica u setu, prilagodljivih različitim dobnim skupinama, ovo je odličan način za poticanje radoznalosti kod djece od 4 do 12 godina. Mališanima od 4 godine će služiti kao poticaj za usvajanje slova i čitanje, a starijoj će djeci pružiti informacije o svijetu oko sebe te ih potaknuti na dodatna istraživanja. Kartice se nalaze u drvenim, ručno izrađenim kutijama koje olakšavaju rad s karticama, ali i njihovo pospremanje i čuvanje. Uz to dolazi knjižnica za dodatan rad nakon igre s karticama, kao i upute za rad s prijedlozima aktivnosti. Ovaj materijal potiče razvoj vještine čitanja, istraživački duh i radoznalost kod djece te se može koristiti godinama.

Instagram larin_montessori_svijet

7. Coloring panda – bojanke u roli s raznovrsnim motivima i oblicima među kojima ćete sigurno pronaći baš one koje vaše dijete voli. Ova bojanka je toliko velika da je može cijela obitelj istovremeno zajedno bojati i tako provesti kvalitetno vrijeme dok razvija kreativnost, budi maštu i obogaćuje dan zajedničkim trenucima.

Instagram coloring_panda21

8. Boomerang drvene lutkice – drvene lutkice na kojima su nacrtane emocije potiču dijete na prepoznavanje i imenovanje emocija. Možete ih koristiti na kraju dana za razgovor s djetetom o svim emocijama koje je osjetilo kroz dan ili ih možete uključiti u igru i odigrati igrokaz s njima. Boje, emocije i dodaci rade se prema vašim željama.

Instagram boomerang.art.creations

RADIONICE ZA DJECU 

1. Keramička radionica za cijelu obitelj u Ateljeu br. 1 nudi mogućnost kvalitetno provedenoga vremena za cijelu obitelj. Namijenjena je svima, malenima i velikima, svim članovima uže i šire obitelji, već iskusnima u radu s glinom i potpunim početnicima. Na ovoj radionici razvija se fina i gruba motorika, otpušta stres i otkriva vlastita kreativnost. U ugodnoj atmosferi nastaju prva umjetnička djela koja polaznici nose sa sobom kući kao uspomenu na lijepo druženje.

Instagram ateljenabr.1

2. Radionica Tajnog šumskog društva njeguje holistički pristup igri i učenju u prirodi. Dobitnik je nagrade 2023. Montessori Global Education Award for Impact and Change. Svake nedjelje okuplja se društvo malenih istraživača i zaljubljenika u prirodu koji istražujući šumske lokacije diljem Zagreba uživaju u igri i učenju.

Instagram tajno_sumsko_drustvo

3. Sretna travka je radionica za djecu koja vole prirodu, bilje, kreativnost, stvaranje i učenje novih vještina. Na radionici djeca uče koje sastojke trebaju da bi smućkali zdravu prirodnu njegu te od kuda ti sastojci potječu. Korištenjem računanja i mašte zajedno osmišljavaju savršenu recepturu za pravu alkemiju mirisa i boja. Sastojci koji se koriste su potpuno sigurni, prirodni i jestivi, a svako dijete svoju malu kreaciju nosi sa sobom kući.

Instagram mirta_travka

4. Teatar Puna kuća u suradnji s hibridnom zajednicom Autonomnog kulturnog centra – Attack! organizira radionice pripovijedanja i dramskoga izričaja na kojima se pričaju bajke naroda koji žive u Hrvatskoj. Sudjelovanje na radionicama je besplatno uz obveznu prijavu.

www.punakuca.hr

5. Već 8. godinu zaredom tradicionalno se održavaju dječje božićne kuharske radionice pod vodstvom kuharice Nastasje, kreatorice profila Chiarin tanjurić. Uz kuhanje zabavnih i jednostavnih recepata, mnoštvo drugih aktivnosti, bogatih poklon-paketa za roditelje i djecu, balona i glazbe, na božićne radionice dolazi i Djed Mraz koji se s djecom podruži i na kraju radionice daruje ih šarenim poklonima. Osim svega navedenoga, sudionici svojim domovima idu s neprocjenjivim iskustvom i uspomenama zbog kojih se nerijetko iznova vraćaju i vesele svakoj idućoj kuharskoj radionici.

Instagram chiarin.tanjuric

SLIKOVNICE DOMAĆIH AUTORICA

1. Božićna potraga autorice Sarah Stručić priča malo drugačiju priču o Božiću u kojoj se do samoga kraja ne zna, hoće li zbog važne potrage uopće biti Božića, a samim time i darova. Ako i vas zanima koga to Djedica traži te hoće li na kraju spasiti Božić i razveseliti dječicu diljem svijeta, ovo je idealna priča za vas! Topla i osjećajna priča o pravoj vrijednosti Božića.

Instagram shtorija

2. Puž koji je promijenio svoju kućicu autorice Petre Matulić Žeravice priča priču o hrabrome pužu Pjeru koji je odlučio promijeniti svoju kućicu. Ova slikovnica govori o važnosti vlastitoga izbora i osjećajima koji su sastavni dio života. Poručuje djeci da mogu promijeniti situaciju koja im se ne sviđa i da mogu sami birati svoj životni put. U slikovnici se nalazi i aktivnost potrage za skrivenim mravićima te pitanja za razgovor i promišljanje o vlastitim željama, strahovima, mogućnostima i snovima.

Instagram @osnazivanje.djece

3. Otprljajmo more autorice Mije Jozić podiže svijest među djecom i usađuje im bitne vrijednosti za očuvanje planeta. Junakinja ove priče je hrabra i odlučna djevojčica Lila koja je naumila „otprljati“ more. Svojom snažnom željom i važnim ciljem potaknula je zajedništvo svojih mještana. Ali to nije sve – ona je izumila vlastiti stroj za čišćenje mora! Ova slikovnica je edukativnog karaktera, a na kraju slikovnice postoji interaktivni zadatak za koji je potrebno uključiti maštu.

Instagram    _mia_jozic_

4. Zapetljana djevojčica u potrazi za riječima autorice Marijane Brcko slikovnica je o ljubavi i nadi. Namijenjena je svima koji trenutno prolaze kroz neke poteškoće ili imaju pored sebe ljude koji se suočavaju s nekim izazovima te se trude pronaći sebe i svoj glas, svoje mjesto u svijetu. Inspiracija za slikovnicu bila je autoričina djevojčica koja trenutno ima probleme u razvoju razumijevanja, komunikacije i govora. Iz tog razloga, slikovnica nudi dodatnu utjehu roditeljima djece s teškoćama u razvoju. No slikovnica je tu i za one koji ponekad zaborave da su ljubavlju okruženi, kojima treba mali podsjetnik kako je ljubav moguće pronaći svuda oko sebe.

Instagram u_potrazi_za_rijecima

Negdje sam pročitala da kada kupiš proizvod ili uslugu od malog obrtnika, stvarna osoba zapleše na tvoju kupnju. Iz prve ruke mogu potvrditi da je tako! Ovoga Božića svojim mališanima možete pokloniti nečiji san utkan u proizvod koji je jednom bio samo ideja. Pričajući im priču o tom proizvodu poručit ćete im da se snovi ostvaruju ako snažno u njih vjeruju. A onda ćemo možda jednoga dana s veseljem poklanjati proizvod vašega djeteta, jer je odlučilo slijediti svoje snove i jer je iza sebe imalo roditelja koji je vjerovao u njega.

 

Možda vas zanima još idejaz a poklone:

Što pokloniti djeci za Božić  – razveselite djecu zajedničkim aktivnostima

Savršeni darovi za naše najmlađe 

Najljepše božićne slikovnice u kojima možete uživati sa svojom djecom 

Ako vas zanimaju teme roditeljstava posjetite našu rubriku SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

 

Petra Matulić Žeravica

– Majka dvoje djece odgajane u duhu povezujućeg roditeljstva, kreatorica “Moje kutijice moći” za osnaživanje djece, autorica slikovnice “Puž koji je promijenio svoju kućicu”, ljubiteljica educiranja u području  osobnog razvoja, roditeljstva i dječjeg razvoja, IG @osnazivanje.djece

 

 

Foto: Freepik, Instagram, privatna arhiva

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.