Penelopin mit i retrogradne planete

 

Odisejeva žena Penelopa je poznata po svojoj vjernosti mužu. “Odisej odlazi u borbu, a poslije rata kreće kući, na rodni otok Itaku, gdje ga je Penelopa čekala dvadeset godina. U tih dvadeset godina stalno su je oblijetali prosci, ali ona ih je stalno odbijala čekajući muža da se vrati i ne vjerujući da je mrtav. Da bi zadržavala prosce, pravila se da tka mrtvački pokrov za Odisejeva starijeg oca Laerta te je tvrdila da će izabrati jednog kad završi. Svake bi noći u tri godine poderala sve što je satkala.”

Penelopino tkanje, ustvari dar božice Atene, motiv je koji u Odiseji nosi multivalentno značenje. Skoro svaka velika priča koristi riječ “niti”. Tkanje je u odnosu na Odiseja koji se pokušava vratiti kući, a vrijeme ga osujećuje pa ide unatrag. Tu dolazimo do Retrogradnih planeta koje nas vraćaju unatrag. Mitološko tkanje vraća nas na ono staro kako bi se ponovno sagledalo u novom svijetlu. Kao da pročitate knjigu i kad to učinite nakon 20 godina, imamo potpuno drugačiji doživljaj. Recimo, imate Retrogradnog Saturna u odnosu. Proživjeli ste u prošlom životu gubitak partnera, sada u ovom životu prekid sagledavate iz jednog drugog kuta i možete ga prihvatiti na pravilan način.

Što nam govori Penelopino tkanje

Kako Penelopa sjedi kući i bavi se tkanjem, tako i današnja situacija virusa govori o ograničenom kretanju. Čak i ono što doživljavamo kao zlo, određeno je arhetipskim zapletima i raspletima i u njima možemo pronaći odgovore, kako za svoje partnerske odnose, tako i za globalna događanja. Penelopini pokreti bili su slobodni u okvirima poznatog mjesta boravka – ista lica, ista hrana, isti pogledi.

Ipak, njeno tkanje bilo je putovanje kroz vrijeme do sadašnjeg trenutka kada se Odisej vratio kući. Prelazeći naprijed-natrag kroz pletenje ili tehniku pletenja, isplela je put naprijed. Poništavajući i opet tkati, ustvari govori o djelovanju Retrogradnih planeta. Poništavajući, radeći, raspetljavajući, ovaj ritam ju je vodio iz dana u dan. Ako gledamo ovu situaciju kao da smo u Penelopinom mitu, on nas tjera da naučimo o slobodi, zatvoru i protoku vremena.

Pletenje oponaša kozmos, okomite niti stvaraju temelj tkanja. Vodoravni prolaze kroz osnovicu. U kozmičkom smislu, osnova odgovara arhetipskim ili božanskim načelima svijeta, a osnova je vrijeme ili Saturn, mjesto i uvjeti u kojima se te arhetipske energije manifestiraju

Penelopino unutarnje putovanje govori kako naš život funkcionira iznutra, kao i Retrogradne planete koje čovjeka tjeraju da se vrati u prošlost i preispita stvari koje su se prihvatile kao zdravo za gotovo, a ustvari je takav način gledanja stvorio problem u sadašnjosti.

Što predstavlja Penelopa

Odisej predstavlja vanjski život ili planete koje nas usmjeravaju na ekstrovertiranost i zato puno više znamo o Odiseju, dok jako malo znamo tko je Penelopa. Tako i u današnjem svijetu znamo tko je Napoleon, ali malo znamo o Penelopi ili unutarnjem putu. Primjerice, malo tko zna nešto o Majstoru Eckhartu, najvećem kršćanskom mistiku koji je o stvarnosti govorio kao zen majstor. Mitovi nam govore kakvi smo i kako sagledavamo samo jednu dramu, a unutarnju koja je bitnija i na kojoj se zasnivaju svi vanjski događaji, ne predstavljamo kao važnu.

Retrogradna planeta ne daje toliko puno prema van, ona osobu usmjerava prema unutra da shvati ovo tkanje života. Nešto dobiješ pa se to poništi kao kod Penelope i onda opet ispočetka, ustvari je pravo putovanje koje se događa i Odiseju vani, gdje se i posada okrenula protiv njega samo da se ne vrati kući.

Penelopa govori da se pravi život odvija iznutra. Mnoge velike duše do svojih velikih životnih iskustava su došle kroz redovničku halju, u zatvoru ili pak Emanuel Kant koji se nije maknuo iz svog malog mjesta, a stvorio je novu filozofiju. Ne možete tražiti iznutra ako ne postoji vizija onoga što se događa kako bi se stvorilo unutarnje iskustvo. Primjerice, netko se povuče u meditaciju i traži prosvjetljenje, nešto prethodi tom traženju, odnosno potrebna je duboka ideja koja će vas prožeti i tomu služe Retrogradne planete u unutarnjem smislu, dok astrolozi zbog zahtjeva svojih klijenata više govore što će im to donijeti u vanjskom životu i takva objašnjenja onda smanjuju učinkovitost savjetovanja pa je Penelopin mit, a onda i Retrogradne planete neshvaćene.

Kao Penelopa, nešto stvorite, a onda vam neko iskustvo izbriše ono što ste napravili, ali vi tako rasplićete, kao zapetljani konac. Takvo raspletanje je predenje novih niti. U psihološkom smislu raspetljavanje je metafora starih stavova i navika, a poništenje je ustvari poništenje mentalnih okvira kako bi se pojavile nove niti i novi obrasci. Penelopino tkanje je tkanje prema unutrašnjem iskustvu gdje su Retrogradne planete samo naizgled pomiču unatrag, one imaju psihološko značenje. Retrogradne planete se kreću tako u odnosu na Zemlju što nam pokazuje kut gledanja ili cilj kojem nas vodi navodna Retrogradnost. Kako kaže indijska astrologija, Retrogradnost govori o psihološkim aspektima usmjerenim na unutarnje iskustvo.

 

Nikola Žuvela

– Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Više o jyotishu saznajte na Vedski jyotish

 

Foto: Unsplash

Psiholog, filozof, jyotish savjetnik i terapeut. Vodi stranicu vedski-jyotish.net

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.