piling

Piling – put do sjajne i zdrave kože

 

Često zapostavljan kozmetički tretman koji se može obaviti i u kućnoj radinosti – piling, donosi mnogo dobrobiti za kožu.

Iako smo najčešće fokusirani na kvalitetnu kremu ili serum za njegu, piling bi nam trebao biti prvi na popisu tretmana njege kože. Zašto? Pa zato što piling potiče ljuštenje gornjeg sloja epiderme, mrtvih stanica kože, čime se koža priprema za bolje upijanje hranjivih tvari iz seruma i krema. Redovitim primjenjivanjem pilinga postižemo ujednačeniji ten te toliko željeni efekt sjajne, zdrave kože (glow look). No, moramo pripaziti da ne nanosimo piling prečesto na kožu. Jednom do dva puta tjedno je sasvim dovoljno da se koža obnovi, a da ju ne oštetimo pregrubim trljanjem.

Piling se može primjenjivati na koži lica i na koži tijela. Koža lica je osjetljivija pa bi zrnca koja se nalaze u pilingu namijenjenom za čišćenje lica, trebala biti nježna, bez jakog abrazivnog djelovanja na kožu. Koža tijela je deblja i nije toliko osjetljiva te se za piling tijela mogu upotrebljavati i grublja zrnca. Još jedna stvar na koju bismo trebali obratiti pozornost je, postoje li hranjivi sastojci – biljna ulja u pilingu. Zašto si ne bi uz odstranjivanje odumrlih stanica kože, u isto vrijeme omogućili i njegujuće blagodati biljnih ulja?

piling

Recepture za izradu pilinga

Za piling lica možete koristiti šećer (fino mljeveni) ili kukuruznu krupicu pomiješanu s medom te uljem badema, argana, maslinovim ili kokosovim uljem. Recept je vrlo jednostavan:
– 1,5 žličica kukuruzne krupice ili fino mljevenog šećera
– 1 žličica meda
– 1 do 2 žličice bademovog, arganovog, maslinovog ili kokosovog ulja

Pomiješajte sve sastojke te nanesite smjesu na vlažnu kožu lica. Nježno masirajte te ostavite par minuta na licu da upije hranjive sastojke (med je poznat kao prirodni humektans – zadržava vlagu). Nakon toga isperite lice mlakom vodom, posušite i nanesite kremu za lice.

piling receptura

Piling za tijelo može biti od istih sastojaka kao i piling za lice ili možete napraviti smjesu od npr. morske soli, jogurta, meda i ulja po svom izboru. Prijedlog recepta je u nastavku:
–  3 žlice morske soli
–  3 žlice maslinovog, bademovog ili nekog drugog ulja
–  1 žličica meda
–  1 žlica jogurta

Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete teksturu paste. Nanesite smjesu na vlažnu kožu tijela i nježno masirajte kružnim pokretima par minuta. Isperite vodom i ukoliko je potrebno namažite kožu losionom ili kremom. Ovaj piling za tijelo je dobar za suhu kožu jer osim njegujućeg ulja sadrži jogurt i med koji hidratiziraju kožu.

Izrada pilinga je vrlo jednostavna i možete se poigrati sastojcima. Osim gore spomenutih, možete koristiti i druge sastojke koje imate, a možete upotrijebiti i eterična ulja – par kapi dodajte u smjesu i uživajte u ugodnom mirisu.

 

Iva Vukančić

 

 

Foto: Pexels, Unsplash

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.