parallax background

Jedno je sigurno: Vaš um i vaše tijelo su povezani i utječu jedno na drugo

intervalni post
Što je to intervalni post i kako ga provesti?
lipanj 28, 2021
Meditacija u mraku donosi ogromnu snagu potrebnu za rast
lipanj 29, 2021

 

Jedno je sigurno: Vaš um i vaše tijelo su povezani i utječu jedno na drugo.

Osvijestite svoje misli u samo jednom danu, od buđenja do lijeganja u krevet, bez da se pokušate boriti s njima i primijetit ćete da svemu što se događa u vašem umu, svjedočite u fizičkoj stvarnosti.

Ispričat ću vam priču o mladom muškarcu od samo osamnaest godina kojemu je dijagnosticirana depresija. Više se nije mogao boriti sa sobom, stoga je odlučio potražiti stručnu pomoć. Čim je ušao u ordinaciju, psiholog je primijetio da je muškarac pretio, ne zbog predrasuda, već nije mogao ignorirati činjenicu da ima više od 130 kilograma. Htio je čuti što osamnaestogodišnjaka muči te ga je pozvao da mu se otvori. „Ružan sam. Kako nekomu ovakav mogu biti privlačan. Želim djevojku, no nikada je neću imati. I moj posao, odvratan je. Zauvijek ću biti zarobljen tamo.“ Psiholog je primijetio da su to riječi koje si ponavlja svakodnevno i da im zato i svjedoči. Sve njegove riječi pretvarale su se u djelo. Ne pomaže niti to što su mu se kolege na poslu smijale zbog debljine. Kad bi trebao ustati, trebao je pomoć. Teško se kreće stepenicama. Sve to potvrđivalo je njegove misli i on je povjerovao u takvu realnost.

Shvaćate li sada koliko fokus u vašoj glavi utječe na to kako se osjećate i što živite? Zamislite samo situacije u kojima vas je boljela glava i gdje ste što većim fokusom na tu bol, osjećali da je sve jača i jača. Kada ste se okupirali s drugim stvarima, promijenili fokus, zaboravili ste da je glavobolja uopće bila prisutna.

tijelo i um

Isto tako je i s napadima panike s kojima se i sam znam suočavati. Toliko dugo dok je moj fokus na tome da teško dišem ili da ću se srušiti usred tramvaja, toliko dugo trenuci panike traju. Čim ovladam sobom i počnem misliti na nešto drugo, panika nestaje.

Zato su vaš um i tijelo povezani. Sve fizičke bolesti, uzrokovane su vašim mislima. To potvrđuje i fantastična knjiga Louise Hay, Kako iscijeliti duh i tijelo u kojoj je ova teorija potkrijepljena. Birajte svoje misli. Pametno odlučite u što želite vjerovati, jer htjeli vi to ili ne, vašu realnost kreirate sami.

 

Rafael Jaić

– student sam Komunikologije, medija i novinarstva. S obzirom na to da sam istinski ljubitelj pozitivne psihologije i osobnog razvoja, završio sam tečajeve Life Coacha i NLP-a. Samim time stekao sam mnoga teorijska znanja, ali i praktična rješenja za razne izazove u životu koja sam spreman podijeliti sa svim čitateljima portala Budi dobro.

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.