zen tarot

ZEN tarot – Tuga

 

Priča o Anandi, rođaku i učeniku Buddhe, kaže da je u trenutku kada je Buddha umro, Ananda dugo ostao uz njega plačući.

Ostali učenici su se čudili i govorili mu da nema razloga da plače, jer je Buddha umro prosvijetljen i ispunjen te da bi trebao slaviti. Ananda im je tada odgovorio da ne plače zbog Buddhe, već zbog sebe, jer u 42 godine koliko je besprekidno bio uz Buddhu nije se uspio prosvijetliti. I tako je ostao cijelu noć u dubokoj meditaciji, osjećajući svoju bol i tugu. Priča kaže da se u jutro prosvijetlio.

Poruka današnje karte ukazuje da su vremena najveće tuge potencijalna vremena za najveće transformacije. Ali da bi se transformacija dogodila moramo uroniti u sam izvor tuge i doživjeti iskustvo što ona je, bez osjećaja krivice i samosažaljenja.

Tuga nije ovdje da bi nas činila tužnima, ona je tu da postanemo oprezni. Jer kada je sve lijepo, kada smo sretni i veseli ne razmišljamo o oprezu. Tek kada nam strelica boli probode srce možemo biti oprezni. A tada, kad najviše boli, možemo najviše postići.

Bol nije ovdje da bi te učinila jadnim, bol je tu da postaneš svjestan. A kada si svjestan, sva bijeda nestaje.

zen tarot

OSHO ZEN tarot je putokaz koji ti pomaže osvijestiti točku postojanja u kojoj se sada nalaziš i nudi odgovor na pitanje – kuda dalje? Za osobno čitanje javi se na indira@budidobro.com

 

Indira Juratek

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.