parallax background

(pro)budi se – „Tamo gdje govori srce, nije pristojno da razum stavlja svoje primjedbe”

naan
Naan: recept za jednostavan naan koji ćete rado pripravljati
18. travnja 2021.
darko rundek i ekipa
Darko Rundek i Ekipa dolaze u petak 21. svibnja u dvorište Akademije likovnih umjetnosti
20. travnja 2021.

 

Sigurno ste čuli da ponedjeljak traži više. Već znate da se mi volimo igrati s okretanjem perspektive i gledanjem stvari iz drugog kuta pa smo i taj zahtjevni ponedjeljak odlučili pretvoriti u novu #budidobro rubriku – (pro)budi se.

Ponedjeljkom vam želimo dati više motivacije i inspiracije da probudite svoju svjesnost, svoju prisutnost, svoju kreativnost, svoju moć i da bezuvjetno zavolite sebe. Dijelit ćemo 7 poruka za svaki dan u tjednu na koje možete meditirati, vizualizirati ili manifestirati svoju novu realnost.

Odbacite granice uma, jer postojanje nema granice. Oni koji pristaju na ograničenja žive male živote – mala im je radost, male su ima ekstaze, mala je njihova tišina, malo im je biće.

Zapamtite da smo svi rođeni kao lavovi, ali društvo je to koje nas prilagođava i stavlja u okvire ovaca. Društvo hoće robove, a ne ljude koji su predani slobodi. Društvo želi robove, jer sve što društvo ima zahtjeva poslušnost.

Zato (pro)budi se!

noć knjigeU petak 23. travnja održat će se jubilarna, deseta Noć knjige. Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade Republike Hrvatske.

U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su Noć knjige 2021. tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

noć knjige

(pro)BUDI se – 7 citata za budan i svjestan tjedan

Život je poput priče, nije važno koliko je dug, već koliko je dobar. Ono što je prošlo, više ne postoji, ono što će biti, još nije došlo. Postoji samo jedna točka u kojoj se sastaju i prošlo i buduće. U toj točki je cijeli tvoj život. Iskoristi je. – Gabriel García Márquez

Ali, tko može reći što je najbolje? Zato trebate zgrabiti bilo koju priliku za sreću, gdje god ju pronađete i ne brinuti o drugim ljudima previše. Moje iskustvo mi govori da dobijemo ne više od dvije ili tri takve šanse u životu, a ako ih propustimo, žalit ćemo do kraja života. — Norveška šuma, Haruki Murakami

Postoji onoliko različitih ljubavi koliko ima trenutaka u vremenu. – Opatija Northanger, Jane Austen

Trenuci koje zovemo sada možda mogu, ponekad, da nam pruže sreću dovoljnu i za čitav jedan vijek. – Orhan Pamuk

Tamo gdje govori srce, nije pristojno da razum stavlja svoje primjedbe. –  Milan Kundera

Nakon što nauči čitati postoji samo jedna stvar u koju je možete naučiti da vjeruje, a to je u samu sebe. – Virgina Woolf

I tako on nikad neće znati koliko ga volim, i to ne zato što je lijep, Neli, već zato što je on više ja nego i sama što sam. Od ma čega da su naše duše sazdane, njegova i moja su iste. –  Orkanski visovi, Emily Brontë

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.