Pupoljci su nova umjetnička instalacija u tunelu Grič

 

Umjetnička instalacija Pupoljci, koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta, ponovno je postavljena u tunelu Grič u sklopu projekta održive umjetnosti u javnom prostoru UpArt i umjetničke platforme Artupunktura koja se trenutno odvija diljem grada u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba.

Iako donoseći drugačiji doživljaj s nadopunjenim postavom u odnosu na prošlogodišnje izdanje, instalacija ostaje posvećena temi recikliranja i upcyclinga predmeta, inspirirana motivima i organskim oblicima iz prirode koju svi zajedno težimo očuvati, a s druge strane u potpunosti izrađena od otpadnih predmeta kojima ju svakodnevno opterećujemo.

UpArt ovom umjetničkom instalacijom istražuje ekološki pristup umjetnosti, odnosno propituje svestranost iskorištenih predmeta i njihov potencijal transformacije u umjetnički rad, ali i ekološki utjecaj cjelokuponog umjetničkog procesa. Tako su Pupoljci u potpunosti izrađeni od odbačenih plastičnih vrećica i cerada, neupotrebljivih kišobrana te ostataka metala iz proizvodnje koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav prikupljeni materijal obrađivao se ručno s minimalnim ekološkim otiskom.

Projekt UpArt pokreće udruga Umjetnost za grad, a umjetničku instalaciju potpisuje kreativni tim koji čine Jelena Petric, Jelena Malenica i Marta Grbešić (oblikovanje instalacije i postav), Andrija Santro (oblikovanje svjetla), Hrvoje Nikšić (oblikovanje zvuka) i Ana Mikin (razvoj projekta, kreativna direkcija i produkcija).

UpArt je dio platforme za kulturu i umjetnost Artupunktura u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i partnera koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem velikog broja umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe.

Više informacija možete pronaći na Instagramu www.instagram.com/upartprojekt

 

 

Foto: Samir Cerić Kovačević

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.