parallax background

Saturn i brak: istinsko upoznavanje suprotne strane

Bijeli šećer – legalna droga
16 siječnja, 2023

 

Shani ili Saturn jedan je od najzanimljivijih planeta i glavni čimbenik u transformaciji bilo da se radi o yogi, alkemiji ili nekom drugom učenju

Saturn donosi željeznu strukturu, a ustvari kroz takav pritisak u nesvjesnom i izvana potpuno rastaljuje i mijenja pojedinca ili kolektiv. Ukoliko Saturn preobrazi jednog pojedinca, on može djelovati na milijune. Njegova snaga je u preobražaju, ali njegov najveći preobražaj jest mistično vjenčanje ili odnos muškarca i žene te zato svoju egzaltaciju ili ispunjenje nalazi u sedmoj kući.

Iskustvo ljubavi ne može doći samo od pozitivnih emocija. Kad bi duša poznavala samo ljubav i mir, ne bi stjecala uvid i nikada ne bi stvarno naučila cijeniti vrijednost tih pozitivnih osjećaja. Bit reinkarnacije je svladavanje straha u ljudskom tijelu. Duša raste pokušavajući nadvladati negativne emocije povezane sa strahom kojim vlada Saturn. Ustrajati u tome kroz mnoge živote je teško i često se duše na tom putu oštete, a onda se ponovno vraćaju kako bi to promijenile. Ako se pitamo što je onda istinska priroda čovjeka, to je lice radosti i zadovoljstva.

Pojedinac sa Shanijem (Saturnom) u sedmoj kući prenaglašava formu braka uspijevajući tako izbjeći emotivnu razmjenu. Shani u sedmoj kući simbolizira sporazum sa zajednicom, a najveća društvena forma je brak koji nastaje na temeljima karme u ovom položaju, a ne slobodne odluke. Saturn predstavlja uvijek prepreku koju treba riješiti. On je Minotaur, biće kojeg se bojimo, a moramo ga proći da bi došlo spajanje sa svojom polovicom (spajanje Shive i Shakti, mistično vjenčanje Isusa i Marije, jin i jang), alkemijsko vjenčanje, razotkrivanje projekcije suprotnoga spola, odnosno unutarnja cjelovitost. Saturn je Ahilova peta, naša slabost pa ovdje postoji ovisnost.

Shani u ovom položaju nudi dug put transfromacije. Mnogi s ovim položajem se osjećaju nezgrapno i teško, jer ovdje rješavamo razinu odnosa koje se oslobađa ovisnosti i imanja ili posjedovanja partnera.
Odbacivanje i povređivanje gotovo se shematski ponavljaju sa Shanijem u sedmoj kući. Osoba s ovom pozicijom najčešće je čvrsto uvjerena da njezin partner u vezi ne daje skoro ništa od sebe, pri čemu je s njom naravno sve u redu jer sebe vidi kao sveca. Ali kada pogledamo ispod površine, vidi se da ne postoji poklapanje uma i stvarnosti. Osoba se žali da je mnogo davala, a za uzvrat tako malo dobila. Nije davala zapravo ništa što nije bilo praćeno uvjetovanjem. Ako nam je to slaba točka, normalno je da dolazi do straha da budemo ostavljeni. Na taj način ne može doći do intimnosti jer je strah od vezivanja prevelik. Netko ulazi u puno veza kako bi pobjegao od intimnosti, ali niti previše veza niti bježanje od odnosa kao dvije krajnosti, ne može riješiti ovaj problem. Prihvaćanje Animusa kod žena ili Anime kod muškaraca rješava ova problem, ali to znači doista upoznavanje suprotne strane.

Shani u sedmoj kući ukazuje na to da su događaji i direktni kontakti s drugima u funkciji unutarnjeg otkrivanja.

Knjigu i svoj položaj Saturna u natalnoj karti možete dobiti ako naručite knjigu: Jyotish i djelovanje Shanija, Nikola Žuvela. Knjiga govori o svim položajima Shanija, a možete je naručiti na mail: nikola@vedski-jyotish.net

 

Nikola Žuvela

Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Svoju jyotish natalnu kartu naruči na vedski-jyotish.net

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.