parallax background

Saznajte koje sve uvjete jedan proizvod mora ispuniti kako bi se mogao deklarirati kao doista prirodan

Feng Shui na radnom stolu: Stvaranje inspirirajućeg radnog okruženja za povratak na posao
8. rujna 2023.
Donosimo popis 100 najvažnijih temeljnih vrijednosti koje vam mogu pomoći da osvijestite svoje
9. rujna 2023.

 

Vrlo vjerojatno ste se nebrojeno puta i u osobnim kontaktima, kao i na društvenim mrežama susreli sa stavovima kako su konzervansi najveće zlo koje kozmetička industrija podmeće kupcima ili preporuke za kozmetičke proizvode proizvedene u kućnoj radinosti kao jedine 100 % prirodne.

Svjedočili smo i nekim žustrim raspravama i diskusijama koje su se uvijek završavale bez konkretnog zaključka i svodile se isključivo na argumentaciju dva tima – onog za i onog protiv prirodne kozmetike.

A mi vas sada pitamo – možete li sa sigurnošću odgovoriti na pitanje što je to prirodna kozmetika i koje uvjete jedan proizvođač mora ispuniti kako bi svoje proizvode ili liniju proizvoda deklarirao kao prirodnu kozmetiku?

Donosimo vam odgovor na vječno pitanje – što je to točno prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika na tržištu vrlo je raznolika, a ponekad je vrlo teško procijeniti kvalitetu i samu prirodnost micelarnih čistača, tonika ili krema te kako odabrati baš prirodne proizvode. Odgovor se krije u certifikatima za prirodnu kozmetiku.

Jedan od najpoznatijih (i najpriznatijih) jest NATRUE certifikat – neovisna potvrda kvalitete i prirodnosti kozmetike. Kako bi određena kozmetika bila certificirana NATRUE certifikatom, potrebna je usuglašenost s NATRUE standardom. On je razvijen od strane The NATRUE Scientific Committee Criteria and Label, a kontinuirano se revidira i upotpunjuje. Da bi se certifikat „zaradio“, potrebno je da svaki proizvod prođe stručnu i iscrpnu kontrolu NATRUE stručnjaka. Certificirane su same formulacije, odnosno sastavi i detaljno se prolaze i odobravaju sve komponente – sastojak po sastojak, postotak po postotak.

Sastav prirodne kozmetike trebao bi biti minimalno 95 % prirodan, a u njemu se ne bi trebale nalaziti tvari kao što su sintetički aktivni sastojci, polimeri te pojedini konzervansi.

S druge strane, važno je naglasiti da prirodna kozmetika, baš kao i konvencionalna, ima svoje postulate, a jedna od njih svakako je mikrobiološka ispravnost. To znači da i prirodni proizvodi, osim ako nisu bezvodnog sastava, moraju biti konzervirani prikladnim konzervansima, a umjesto parfemskih sintetičkih mirisa koriste se prirodni mirisi ili čista eterična ulja.

Vrlo važna je činjenica kako kozmetika proizvedena u Europskoj uniji podliježe striktnim europskim propisima, a u slučaju certifikacije mora biti u skladu i s dodatnim standardom nadležne organizacije kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta koja je ključna za certifikaciju proizvoda, što znači da je certificirana prirodna kozmetika dvostruko regulirana.

Olival – Prvi nositelj NATRUE certifikata u regiji

Olival je prvi certificirani proizvod ostvario još davne 2014. godine kada je to ujedno bilo i prvo priznanje ove razine u Hrvatskoj i regiji. Od onda je Olivalov asortiman prirodne kozmetike rastao i sada NATRUE certifikat nosi čak 15 proizvoda iz kolekcije Smilje.

Kolekcija Smilje hrvatski je proizvod – od koncepta i razvoja sve do proizvodnje koja se odvija u Olivalovom suvremenom pogonu u Zagrebu i sadrži niz pažljivo osmišljenih proizvoda koji zaokružuju njegu svih tipova kože lica, uključujući i osjetljivu. Dizajn proizvoda pritom je koncipiran u smjeru jasne komunikacije same namjene – od čišćenja, umivanja i toniziranja lica do njege kože lica i tijela.

Pakirana je u pomno odabranu ambalažu privlačnog dizajna koja čuva hranjivost prirodnih sastojaka i jasno komunicira širinu asortimana.

Među našim najdražim proizvodima iz ove kolekcije već godinama je obožavano i multifunkcionalno Zlatno ulje smilja.

Eterično ulje smilja u kombinaciji s prirodnim uljima sjemenki marelice, jojobe, makadamije, argana, divlje ruže i nevena brzo se upija u kožu, dubinski je hrani, pomaže zadržati vlagu, punoću, elastičnost te ublažava znakove preuranjenog starenja. Ovisno o stanju i tipu kože, možete ga koristiti samostalno ili uz serum i kremu, a idealno je i za masažu lica.

Krema za područje oko očiju Smilje hranjiva je i bogate teksture i temelji se na eteričnom ulju smilja, shea maslacu i uljima koštica marelice, avokada i argana. Nježno hidratizira, hrani i zaglađuje područje oko očiju, dok ekstrakti maka i čileanske maline ciljano ublažavaju podbuhlost te doprinose elastičnosti, tonusu i luminoznosti. Ekstrakt maka pomaže umanjiti volumen naglašenog tkiva ispod očiju (izraženi i podbuhli podočnjaci) i možete ju koristiti ujutro i uvečer ili prema potrebi.

U kolekciji Smilje nalaze se micelarni čistači, gelovi i pjene, maske, pilinzi i drugi proizvodi koji se međusobno nadopunjuju i čine izvrsnu, provjerenu i učinkovitu rutinu njege kože.

I nikako nemojte smetnuti s uma kako je prirodna kozmetika specifična – svaki prirodni sastojak može varirati svojim svojstvima kao što su boja i miris. To doprinosi konačnoj posebnosti prirodnog proizvoda. Uživajte u njoj!

 

 

Tekst: Mirta Bajzek

Foto: PR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.