parallax background

Ljeto i vrućine su tu: napravite prirodnu zaštitu od sunčevih zraka

dobra knjiga
Dobra knjiga: Izgubljena ljekarna
15 lipnja, 2022
zen tarot
ZEN tarot – Lijenost
17 lipnja, 2022

 

Krenula je sezona godišnjih odmora, odlazaka na plažu pa počinjemo više brinuti o svome tijelu. Najzdraviji način zaštite kože od sunčevih zraka je korištenje prirodnih preparata, kako bi spriječili prerano starenje i oštećenje kože.

Najprije bi mogli napraviti peeling za tijelo kako bi kožu očistili od mrtvih stanica. Najbrža i najjeftinija varijanta su razne vrste pilinga tj. loofah rukavice koje možete naći u DM-u i Mulleru već za nekih 20-tak kuna. Kako bi napravili svoj home-made peeling za tijelo ½ šalice sitne morske soli pomiješajte sa biljnim uljem po izboru (badem, marelica, avokado) kako bi dobili gušću pastu. U to nakapajte 5 kapi eteričnog ulja prave lavande, dobro promiješajte i nanesite na tijelo prilikom tuširanja.

sunčanje

Možete napraviti i čokoladni peeling tako da ½ šalice smeđeg šećera pomiješate sa 3 žlice sirovog kakao praha, dodate otopljeni kakao maslac u količini da dobijete gustu pastu. U peeling možete dodati i 5 kapi eteričnog ulja slatke naranče po želji.

Peeling za lice napravite od 3 žlice mljevenih badema i 1 male žličice biljnog ulja makadamije ili argana te u to dodajte 2 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve. Nanesite ga na čistu kožu lica, dobro umasirajte i isperite.

Kako bi sačuvali svoju kožu od UV zraka preporučeno je postupno kožu navikavati na sunce kako bi se izbjegle opekotine, boraviti u hladu u vrijeme dok je sunce najjače tj. između 11 i 16 sati, zaštititi kosu i oči šeširom i sunčanim naočalama.

Kod prirodnih biljnih ulja radi se o PROCJENJENOM SPF-u. To znači da od usjeva do usjeva nitko ne ispituje tu vrijednost, te ona može varirati. Stvarni SPF se može znati jedino testiranjem in vivo. Prirodna sredstva za zaštitu od sunca potrebno je nanositi obilno, potrebno nam je otprilike 20-40 ml za jedno premazivanje tijela odrasle osobe.

sunčanje

Čileanska malina – najpoznatije biljno ulje broj za zaštitu od UV zraka i sprečavanje oštećenja kože nastalih zbog sunčevih zraka. Djeluje protuupalno te pomaže kod psorijaze i ekcema, sadrži vitamin A, vitamin E, omega kiseline te antioksidanse. Prirodni procijenjeni SPF čileanske maline je 20-40. Čileansku malinu možete koristiti i čistu, bez dodataka drugih biljnih ulja.

Čilenaski lješnjak –brzo se upija, bogato je vitaminima A i E, regenerira kožu a procijenjeni mu je prirodni SPF 10-30.

Shea maslac – bogat vitaminom E, potiče regeneraciju kože, 4 % upija UV zrake, sadrži SPF zaštitu 6-8.

Macerat mrkve – priprema kožu za sunčanje, sprečava bore, vraća koži sjaj i elastičnost, revitalizira suhu kožu, bogat je karotenoidima koji sprečavaju štetan utjecaj UV zraka.

CO2 ulje pulpe vučjeg trna –jarke narančaste boje, puno je karotenoida i prirodnog vitamina A, koži daje brončani ten.

Sezamovo ulje – vlaži kožu, blaga UV zaštita, E vitamin, masne kiseline, procijenjeni SPF 4 pa se koristi za njegu već potamnjele kože.

Kakao maslac –stvara zaštitni sloj na koži i tako je štiti od isušivanja, sadrži prirodne antioksidanse, pomaže sprečavanju strija.

sunčanje

Receptura: DIY Ulje za sunčanje

• 80 g ulje čileanskog lješnjaka
• 40 g ulje čilenaske maline
• 30 g kakao maslaca
• 30 g sezamovog ulja
• 20 g macerata mrkve
• 30 kapi CO2 pulpe vučjeg trna

Sve sastojke pomiješati, uliti u alkoholom steriliziranu bočicu od tamnog stakla.

Receptura: DIY Krema za sunčanje

• 80 g shea maslaca
• 40 g čileanskog lješnjaka
• 40 g čileanske maline
• 20 g kokosovog ulja
• 20 g pčelinjeg voska

Sve sastojke otopiti u parnoj kupelji, dobro promiješati, uliti u alkoholom steriliziranu teglicu.

sunčanje

Receptura: DIY Balzam za sunčanje

• 60 g čileanske maline
• 10 g kokosovog ulja
• 15 g kakao maslaca
• 15 g pčelinjeg voska

Sve sastojke otopiti u parnoj kupelji, dobro promiješati, uliti u alkoholom steriliziranu teglicu.

 

Više o aromaterapiji potraži u rubrici AROMATERAPIJA.

 

Ivona Kovačević Nemec

– certificirana je učiteljica meditacije, yoga učiteljica, aromaterapeutkinja, fitoaromaterapeutkinja, Timeline Healing terapeut, učiteljica dječje yoge po Rainbow Kids metodi, Reiki, P.E.M. i Raindrop terapeut te trenutno u superviziji za certificiranu voditeljicu obiteljskih i sistemskih konstelacija.

 

Anahata holistički centar

www.anahata.com.hr

 

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.