parallax background

Što nam donose trenutne konstelacije i zašto su bitne

puding od prosa
Puding od prosa s okusom tiramisua
rujan 10, 2020
joga za lice
Face yoga challenge: Vježbamo jogu lica s Ivanom Crnčić
rujan 11, 2020

 

Kada je filozof Adorno rekao da je astrologija najgori oblik potrošačke kulture onda ga sigurno nije zanimala mitologija i ono što su o njoj govorili Mircea Eliade, Cambell, Jung i drugi.

Adorno nije mogao vidjeti da je ona eksperimentalni pogled na budućnosti koja se bavi očitavanjem obrazaca koji su zapisani u mitovima. Upravo me ta misao pratila kada sam napustio oficijelnu znanost i potpuno se prepustio znanju astrologije, alkemije i Jungove psihoterapije.

Kako Jung kaže: ”Svatko tko želi upoznati ljudsku psihu, gotovo ništa neće naučiti iz eksperimentalne psihologije. Bolje bi mu bilo napustiti znanost, odložiti studentsku halju, oprostiti se od studija i lutati srcem svijetom. Tamo u užasima zatvora, luđačkih azila i bolnica, u mračnim prigradskim pubovima, u javnim kućama i kockarnicama, u salonima elegantnih burzi, socijalističkim sastancima, crkvama, okupljanjima i ekstatičnim sektama, kroz ljubav i mržnju, kroz iskustvo strasti u svakom obliku u vlastitom tijelu, požnjeo bi bogatije zalihe znanja nego što bi mu mogli pružiti udžbenici debeli metar i taj će znati liječiti bolesnika sa stvarnim znanjem o ljudskoj duši.”

konstelacije

Što nam govore trenutne konstelacije

Što se tiče današnjeg vremena, mnogi su se začudili kako je Saturn u Jarcu mogao izazvati takve potrese. Zapadna astrologija ovaj događaj tumači konjukcijom Saturna i Plutona koja je uvijek bila problematična za svijet, jer Pluton vlada podzemljem, a Saturn karmom pa nije teško spojiti ova dva simbola i značenje, točnije, ono što je bilo zarobljeno i potisnuto u kolektivu ljudi, sada izlazi na vidjelo.

Već sam u prošlim postovima objasnio da Rahu stvara nevidljivost događaja. Gdje god se nađe pojačava negativna značenja onog znaka i planeta s kojim se nađe i prikriva događaje. Dakle, Blizanci u kojima je Rahu su pluća, a Rahu je dim ili sjena ili bolest pluća koja nastaje pod nerazjašnjenjim ili nevidljivim Rauhovim okolnostima. Sigurno je da se ovaj tranzit pomiče krajem devetog mjeseca i da ta Sjena i tajna neće više biti toliko prikrivena kao danas, ali oko njega su zbog Rahu nerazjašjene okolnostima. Blizanci vladaju informacijama što znači da su i mediji ti koji su krivo izvještavali.

Ujedno, bolest je bila odličan paravan za ekonomsku krizu koja ustvari govori o padu Zapada ili ekonomskom urušavanju koje se pokušava spastiti štampanjem novčanica, točnije 750 milijardi koje će stvoriti novu ekonomsku krizu što nas uči i sama ekonomija. Nestaje jedan ekomomski koncept stvarnosti koji je dotrajao i on kao takav ne može izdržati današnji način života koji je sam sebe urušio. Sva carstva imaju svoj uspon i pad.

probudi se

Astrologija kao obrasci

Obrasce koje mi zovemo astrologijom, samo su potvrda takvih događaja kroz koje vidimo prošlost te da se događaji ponavljaju uoravo u vremenu kada se pojavljuju te konstelacije. Uzmite pojavu Saturna svakih 30 godina u Jarcu i bit će vam jasno koliko je izazovan, pogotovo ako se susretne s Marsom i karmičkim čvorovima. To su lekcije koje još nerazumijemo, bankovni koncept ekonomije nema svoju budućnost, ali dok traje to znači da mu ljudi vjeruju. Ako dignete kredit, a Saturn i Ketu dolaze svakih otprilike 11 godina donoseći krizu, postavlja se pitanje kako možete vratiti kredit za stan? Ovaj tranzit će se ponavljati sve dok ne naučimo lekciju. Nije problem bolest, jer za radno stanovništvo koje nosi ekonomiju i hrani socijalno ugrožene postotak smrtnosti je minimalan, već je problem ekonomska kriza koja će pokazati kako su vlade donosile katastrofalne odluke i ugrozile normalan život. Primjerice, u Hrvatskoj dnevno umire jedna osoba od covida, a od raka 67, pritom što mnogi ne mogu doći do bolnica, što znači puno smrtnih slučajeva od svih ostalih bolesti, a najmanje od Covida. Problem je što je narcističko društvo zaronilo na samo dno, ono je izabralo poluobrazovne budale, kako je rekao Molière, a oni su najopasniji za društvo. Narcističko društvo stvara totalitarizam u kojem ono opsesivno uživa u kažnjavanju autoriteta, On im nudi pojednostavljeni način života u kojem ne moraju razmišljati.

konstelacije

Tranzit Rahua u Biku

Činjenica je da novi tranzit Rahua u Biku od kraja devetog mjeseca neće biti lagan, jer opet susreće Saturna, a to stvara poznatu yogu predaka ili položaj grijeha otaca koja će se manifestirati sljedećih godinu i osam mjeseci.

Prevedeno, potisnuća negativnosti samih obitelji na kolektivnoj razini, sada će se aktualizirati. To je faza nigredo, tj. aktualizacija arhetipa smrti ili Saturna u Jarcu s kojim će se susresti čovječanstvo, jer jedino ona pročišćava sve ono trulo.

Jarac je simbol Lucifera ili onog potisnutog u nama, onog što ne želimo vidjeti, odnosno izbjegavanjem ove teme u duhovnosti dovelo nas je do ovoga danas. Toliko puno duhovnosti u današnjem svijetu, ali to je duhovnost koja vješto izbjegava, astrologiju i alekmiju, tj. nauku o obrascima. Tema arhetipa smrti dominanta je zadnjih osam mjeseci od kada vlada Saturn u Jarcu kao i Ketu koji donosi kolektivne loše događaje u ovom slučaju prisutnost straha od smrti kojeg je Freud zvao nagon za smrću ili tantos.

Kada se u 12. mjesecu poravnaju Saturn i Jupiter, možemo reći da godina općenito neće biti dobra kao i njen nastavak. Kada su razdoblja loša, svaka prognoza je beznačajna, jer ona ništa neće promjeniti. Kad dođete do određene dobi, vaša su iskustva počela postajati ciklička i počinjete prepoznavati da ste već bili u toj dnevnoj sobi. To bi zapravo moglo proizvesti nešto bolje u smislu mudrosti ili u smislu boljeg snalaženja u stvarima ili kreativnijeg djelovanja.

Ipak, mnogim ljudima je ovaj događaj donio ogorčenje, jer polude kad shvate da su se vratile stare boljke za koje se mislilo da su nestale. “Istina” je grozna riječ, jer stvarno ovisi o promatraču. Možete pretvoriti svog liječnika u Spasitelja, možete pretvoriti svoju vladu u Spasitelja, ali to je ustvari duboka želja da se bude dijete kojem treba roditelj koji ima sve odgovore. Istina traži naporan rad. Mi smo u osnovi lijena stvorenja, a ovisnost o Spasiteljima u ovom slučaju je to čekanje boljeg razdbolja, samo je jedna manifestacija naše lijenosti.

 

Nikola Žuvela

– Jyotish savjetnik, terapeut i instruktor joge

 

Više o jyotishu saznajte na Vedski jyotish

 

Foto: Unsplash

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.