svjetski dan ljubaznosti

Svjetski dan ljubaznosti

 

13. studenog 1998. godine u Tokyju je održana konferencija o ljubaznosti iz koje je nastao Svjetski dan ljubaznosti. Na današnji dan imamo priliku obilježiti ga po 23. puta.

Nažalost svjedoci smo vremena kada je neljubaznost mnogo češća od ljubaznosti i kada se naprosto čudimo kako je netko na šalteru bio ljubazan prema nama, kako nam je netko ljubazno ustupio mjesto u vlaku, kako nas je gospođa u dućanu ljubazno poslužila, kada se konobari čude kako ih je gost ljubazno primijetio, kako se kolege na poslu ljubazno odnose prema nama i tako dalje.

Ljubaznost. Pokazatelj kakav smo čovjek. Koliko smo „kod kuće“ sami sa sobom. Smiren i staložen čovjek čak i u vremenima oluja i vjetrova svoje Duše ima dovoljno ljubaznosti prema ljudi, a oko sebe i prema sebi samome. Pa stoga iskoristi današnji dan da razmisliš o svojim postupcima i priznaš si u kojoj si kategoriji.

svjetski dan ljubaznosti

Ljubaznost je potpuno besplatna, a dovoljna je da nam uljepša dan ili koji puta vrati osmijeh na lice. Ljubaznost prema drugima također povećava našu sreću. Barem danas promatraj oko sebe i nekome neljubaznome odvrati ljubaznošću. Čak se i najtvrđe srce počinje topiti kada se na agresiju ne odgovori agresijom, već ljubavlju.

Neka poznata izreka Mahatma Gandhija „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“ bude lajtmotiv današnjeg dana, a polako i svakoga drugog dana tvoga života.

Budi dobro i budi ljubazan/na.

Namaste!

 

 

Indira Juratek

 

Foto: Unsplash, Pexels

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.