svjetski dan zaštite okoliša

Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod temom Samo jedna Zemlja

 

Svjetski dan zaštite okoliša najveći je međunarodni dan koji govori o važnosti zaštite okoliša. Pod vodstvom Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) održava se svake godine od 1973. godine te je izrastao u najveću globalnu platformu za širenje svjesnosti o važnosti okoliša. Slave ga milijuni ljudi diljem svijeta.

Domaćin ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je Švedska, a obilježava se pod temom „Only One Earth“, odnosno „Samo jedna Zemlja”, s naglaskom na “Živjeti održivo u skladu s prirodom”.

svjetski dan zaštite okoliša

“Samo jedna Zemlja” bio je slogan Stockholmske konferencije 1972., a 50 godina kasnije ova istina još uvijek vrijedi – ovaj planet je naš jedini dom.

Svakodnevno svjedočimo promjenama na planetu koje bitno mijenjanju sliku našeg planeta, ukazuju na neodrživi razvoj, devastaciju, rapidan gubitak biološke raznolikosti i izumiranje vrsta, klimatske promjene. Kampanja #OnlyOneEarth za Svjetski dan zaštite okoliša 2022. želi ukazati na važnost kolektivne akcije zaštite okoliša.

#OnlyOneEarth zagovara transformativne promjene okoliša na globalnoj razini. Kampanja usmjerava pozornost na klimatske akcije, akcije u prirodi i onečišćenja, istovremeno potičući sve, svugdje i stalno na održivi način život.

Iako naši individualni izbori i svakodnevne odluke čine razliku, kolektivno djelovanje je ono što može stvoriti transformativnu promjenu okoliša koja nam je potrebna, kako bismo mogli napredovati prema održivijoj i pravednijoj Zemlji.

U našoj rubrici ODRŽIVI RAZVOJ možete pronaći zanimljive članke o ovoj temi.

UNEP poziva sve da podijele svoje događaje i akcije sudjelujući u Earth Action Numbers i koristeći hashtagove #OnlyOneEarth i #WorldEnvironmentDay na društvenim mrežama.

Sva događanja vezana za Svjetski dan zaštite okoliša možete pratiti na web stranici worldenvironmentday.global

 

 

Foto: Unspalsh, Pexels

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.