Što je to prirodno bojadisanje (bojanje) i zašto ga toliko volim?

 

Ja sam Andrea i bavim se procesima prirodnog bojadisanja i eko printanja tekstila. Što to znači? Najjednostavnije rečeno, bojam prirodne tkanine i biljkama i njihovim pigmentima određenim metodama.To je jedan predivan zanat koji je nekada bio posve uobičajen i sada ga malo želim približiti vama.

Nekada davno su se ljudi povezivali s prirodom bojeći tkanine prirodnim bojama te su tako vjerovali da na sebi nose zaštitu prirode. Smatrali su da bojenjem pomoću biljaka uzimaju samu esenciju i srce biljke koje potom prenose u tkaninu. Zatim su od takve tkanine izrađivali predmete za koje se smatralo da donose sreću i zaštitu osobi koja ih nosi.

Nije li to predivno? Kada sam, istražujući ove procese i educirajući se o njima, naišla na ove činjenice, progledala sam. Nisam mogla, a da se ne zapitam pa koliko smo to daleko otišli, jesmo li zaista toliko odvojeni od prirode, mi, prirodna bića? Odbijam to vjerovati. Osjetila sam se pozvano da radim s prirodom i tako ju što više promoviram kako ne bismo zaboravili da je ona tu i da nas uvijek čeka, nesebično nam dajući sve od sebe kako bismo se osjećali bolje.

Procese prirodnog bojadisanja gledam kao na jedan kanal povezivanja čovjeka i prirode. Ako krenemo od pretpostavke da odjeća čini čovjeka, ako nosim odjeću koja je prirodna, a k tome još i prirodno obojana, s utisnutom snagom biljke u sebi, kakvom me to čini? Sviđa mi se ovo pitanje. Čini me snažnom, nepobjedivom, čini me ranjivom i spremnom na promjene, čini me prirodnim bićem i čini me svjesnom toga. Kada nosim nešto prirodno, podsjećam se da je okej stati, odmoriti, otići u šumu, skakati po livadama, jednostavno biti, podsjećam se da mogu uvijek otići u prirodu i odmoriti se, udahnuti, disati.

Baš kao i priroda, koja je ponekad okrutna, a opet nježna, stalno promjenjiva, zanimljiva i dinamična, takvi su i procesi bojadisanja. U prvom redu su zahtjevni jer ima puno fizičkog rada koji ponekad može biti okrutan, ali isto tako su bezuvjetno zanimljivi i dinamični i vrlo promjenjivi.

Što je to prirodno bojadisanje (bojanje) – procesi bojadisanja

Sami procesi bojadisanja i eko printanja tekstila se sastoje prvo od pripreme tkanine koja se pak sastoji od pranja i močenja. S obzirom da se radi o bojadisanju biljkama i njihovim pigmentima, dakle prirodnim sirovinama, samo prirodne tkanine možemo bojadisati kako bi se boja zadržala u vlaknu. Tako da ćemo koristiti tkanine izrađene od proteinskih vlakana kao što su vuna i svila te tkanine izrađene od celuloznih vlakana poput pamuka i lana. Pamuk je na glasu kao najteže vlakno za bojadisanje, a ja se upravo na njemu usavršavam. Najbolje rezultate i afinitet prema prirodnim bojama pokazuju proteinska vlakna.

Nakon što smo pripremili tkanine, slijedi priprema boje koja se, ovisno o sirovini, priprema na razne načine. Pa tako za bojadisanje možemo koristiti razne dijelove biljaka, od korijenja, stabljike, plodova, listova, cvjetova… Listovi i cvjetovi nekih biljaka su posebno super za eko print, a to je ništa drugo nego dobivanje otiska direktno od biljke na tkaninu, određenim metodama.

Sam proces ekstrakcije boje iz biljke može trajati neko vrijeme te kada je gotov ubacujemo tkaninu u boju. Tkanina se može kupati u boji nekoliko sati ili nekoliko dana te ju je potom potrebno isprati i osušiti te izglačati. Ako je tkanina pravilno pripremljena i ako se močilo (sredstvo za fiksiranje) vezalo za vlakno, rezultat će biti trajan i predivan. Ne moramo samo bojadisati tkanine, možemo uzeti i gotove predmete i tako se igrati s prirodom. Čarolija se događa jer ne mora ista biljka dati uvijek isti rezultat. Mnogo je faktora koji utječu na rezultat: kvaliteta vode, tlo na kojem je biljka rasla, vrsta tkanine, sunčeva svjetlost, sastav biljke… Za mene stoga nema nekog pravog rezultata, prihvaćam sve što mi priroda daje te na ovaj način učim smanjiti očekivanja i što više njegovati djevojčicu u sebi.

Pozivam te da mi se pridružiš na ovom putovanju, pogledaš što to sve radim s prirodom i tko zna, možda se i ti odvažiš pokušati!

P.S. Da objasnim zašto pišem prirodno bojadisanje, a ne prirodno bojanje. Oba naziva su pravilna, ali s obzirom na kompleksnost i zahtjevnost ovih procesa, bojadisanje se čini prikladnije i ozbiljnije nego bojanje iz razloga što bojanje možemo koristiti u drugom kontekstu, dok će se bojadisanje gotovo uvijek odnositi na tkanine. Isto tako, na fakultetu smo imali kolegij „Procesi bojadisanja i tiska“ pa je stoga posve prirodno da tu riječ mi tekstilci najčešće i koristimo.

Do sljedećeg čitanja, želim ti što više prirode!

 

MOŽDA TE ZANIMAJU I SLJEDEĆI TEKSTOVI:

Intervju: Upoznajte Andreu Anić Dokmanović

DIY: Prirodni stolnjak bojan metodom bundle dyeing 

 

 

Andrea Anić Dokmanović

– Djevojčica koja po livadama skače, kreativka u svijetu biljaka koju priroda zove sve jače i jače.

web: andreaanicdokmanovic.com

Instagram:

@andreaanicdokmanovic

@ljekostudio

 

Foto: Andrea Anić Dokmanović

Djevojčica koja po livadama skače, kreativka u svijetu biljaka koju priroda zove sve jače i jače. web: andreaanicdokmanovic.com

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.