onečišćenje

U Sredozemlje se svake godine baci gotovo 230.000 tona plastike

 

Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) izvjestio je kako svake godine gotovo 230.000 tona plastičnog otpada završi u Sredozemlju. Ako se ne poduzmu ozbiljne i ambiciozne mjere ta brojka bi se do 2040. godine mogla udvostručiti.

Novi izvještaj Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) govori kako Egipat, Italija i Turska godišnje bace najviše plastike u Sredozemlje. Tako Egipat izbaci oko 74.000 tona, Italija 34.000 tona, a Turska 24.000 tona plastike godišnje.

Prema količini izbačenog otpada po stanovniku prednjače Crna Gora s osam kilograma po osobi godišnje, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija s po tri kilograma po osobi godišnje.

Ukupno brojke govore o tome kako se u Sredozemno more, svake godine baci oko 229.000 tona plastičnog otpada, što je ekvivalent više od 500 brodskih kontejnera dnevno, naveli su iz IUCN-a u priopćenju.

Onečišćenje plastikom dugoročno šteti kako kopnenim tako i morskim ekosustavimate biološkoj raznolikosti. Posebno su ugrožene morske životinje koje se mogu zapetljati ili progutati plastični otpad te radi toga umrijeti od iscrpljenosti ili gladi.

onečišćenje

Loše gospodarenje otpadom zaslužno je za mora puna plastike

Loše upravljanje politikom zbrinjavanja otpada odgovorno je za čak 94 % plastike koja se nađe u moru, navode u IUCN-u.

“Bez značajne intervencije, ovo će se onečišćenje nastaviti pogoršavati dok se ne udvostruči i dostigne 500.000 tona do 2040. godine”, procijenila je organizacija ocjenjujući da su “potrebne ambiciozne mjere izvan postojećih obveza”.

Prema IUCN-ovom izvještaju bolje upravljanje otpadom u 100 gradova koji su najveći onečišćivači moglo bi smanjiti ispuštanje plastike u Sredozemlje za približno 50.000 tona godišnje.

Također, zabrana određenih proizvoda kao što su plastične vrećice smanjilo bi dodatnih 50.000 tona otpada. A to zaista nije teško, zar ne?

 

 

Foto: Pexels, Unsplash

Osnivačica i izvršna urednica holističkog & well-being portala Budi Dobro. Kolumnistica, theta healing terapeutkinja, majstorica i učiteljica reikija, vlasica brenda kristalnog nakita Zoe.

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.