Uspijevate li uživati u svom životu ili ste negdje putem izgubili radost življenja?

 

Ovih dana mi se čini da je najvažnija zadaća roditelja uživati u svom životu. I TOČKA. Najradije bih napisala samo jednu jedinu rečenicu: Hej roditelji, uživajte u svom životu!

Nisam sasvim sigurna u kojem sam točno trenutku izgubila tu svima urođenu radost življenja. Negdje putem su je drugi prioriteti i događaji uspjeli izgurati iz mog srca, moje duše, mog tijela i mog života. Nisam baš bila prisutna kada sam to dopustila. Priznajem, izgubila sam se.

No sada kada sam se vratila sebi i probudila svoju životnu radost, kada sam bila svoj vlastiti princ na bijelom konju i udahnula si život, ne želim da mi se to dogodi ikada više. Kao što ne želim da moja djeca izgube tu životnu radost koja iskače iz svake stanice njihovog tijela. Ne želim da to izgube ili zaborave IKADA.

Ako ste i vi, kao i ja, malkice zaboravili kako uživati u životu, vrijeme je za novi početak. Prisjetite se ili pronađite onu jednu aktivnost nakon koje osjećate da živite punim plućima i ne silazi vam osmijeh s lica. Što vas je u mladim danima usrećivalo? I kako to možete uklopiti u trenutni stil života? A dok to istražujete, krenite s uživanjem u malim stvarima. Npr. danas kada dođem s posla ću… rečenicu nastavite sami.

Neki prijedlozi:
• napraviti si toplu kupku i uživat ću svjesno u svakom mjehuriću 🙂
• sjest ću pored svojeg djeteta i uživati u svakoj crti njegovog ili njezinog lica
• zagrlit ću partnera i partnericu i svjesno uživati u povezivanju
• upalit ću muziku i plesati s djecom po dnevnoj sobi
• crtati, slikati, pisati, čitati…

Slobodni ste u svakome trenutku odlučiti što želite raditi. Iskoristite svoju slobodu. Što češće se pitajte što trebaju i žele vaše tijelo, vaše srce i vaša duša. Pronađite aktivnosti koje vas pune radošću i životom te ih malo po malo unesite u dnevni raspored.

Za mene su to muzika, ples, ležanje na travi, hodanje bosa, slikanje, povezivanje s drugima, skakanje s djecom, izlazak s partnerom ili prijateljicom… Jedva čekam isprobati sve s moje novootkrivene duuuugačke liste 🙂

Trenutno uživam u plesu. Plešem i dok pišem ovaj blog… plešem i dok čekam u redu u dućanu, plešem i dok tražim auto na parkiralištu… Osjećam kako životna energija teče kroz svaku stanicu moga bića. Život je lijep!

“There are shortcuts to happiness, and dancing is one of them.” Vicki Baum

Probajte svaki dan učiniti nešto u čemu uživa vaše tijelo, vaše srce i vaša duša. I tada će vam se vratiti onaj stari dobro poznati osjećaj iznutra, ispunit će vas životna radost! Probudit ćete se kao uspavana ljepotica nakon dugog sna i osjećat ćete povezanost sa životom i cijelim svijetom.

 

Više o temama roditeljstva možete pročitati u našoj rubrici SVJESNO RODITELJSTVO. 

 

Lana Horvat Dmitrović

– antistres i mindfulness edukator, svjesno roditeljstvo, svjesno obrazovanje

(www.teach2heal.com.hr)

POST COMMENT

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.