Važnost braka u alkemijskom procesu

ZEN tarot – Svijest
26 studenoga, 2022
zen tarot
ZEN tarot – Obilje
27 studenoga, 2022

 

Često alkemiju ne razumijemo, ali ne samo zbog kompliciranih simbola već i zbog toga što brak za nas nema mističnu dimenziju kakvom ju prikazuje alkemičar. Iako se taj proces odvija unutar čovjeka, brak služi da se prepozna taj proces unutar sebe. S jedne strane, odnosi nas privlače, ali istom energijom i bježimo iz odnosa, jer on traži unutarnju transformaciju koja je za većinu neprihvatljiva.

Zadatak alkemičara jest prepoznati lunarni i solarni element, kao i unutrašnjeg Merkura koji je snaga duše, a smatraju ga bogom ili vladarom nesvjesnog. Ovi principi se dovode u sintezu te se stvara unutarnja snaga za iskustvo Duha. Ipak, integracija se događa tako što je potrebno integrirati i fizički svijet kojeg alkemičar pokušava spasiti. Kralj i kraljica u alkemiji označavaju solarni i lunarni princip. Kralj Sunce i Mjesec kraljica, moraju biti priznati od strane alkemičara kao arhetipski polariteti u svojoj duši te moraju biti dovedeni u novi odnos. Kao što Jung kaže, oni daju jedni drugima svoje lijeve ruke u jedinstvu jer to je početna faza njihova spajanja. Lijevo predstavlja tamnu stranu nesvjesnog bića, zato su odnosi sudbinski. To je jedinstvo s donjim sadržajima nesvjesnog, odnosno onog tamnog, nagonskog i potisnutog. Desna ruka predstavlja svjesnu stranu bića, a često su na alkemijskim slikama kralj i kraljica prikazani s dva procvala cvijeta. Ovaj susret u svijesti je kao nešto još izdaleka, nešto što se tek treba razviti. Međutim, odozgo iz više duhovne dimenzije, spušta se ptica i nosi procvalo cvijeće, tj. donosi jedinstvo koje će se tek roditi. Dakle, čak i na početku rada, alkemičar će imati pomoć duhovnog svijeta (simbol ptice).

Zadatak alkemičara je ujedinjenje unutarnjih polariteta, duhovna pomoć će se spustiti na njega kao dar ili duhovna milost. Za pojedine alkemičare će se takva pomoć pokazati u inspirativnim snovima i pozitivnim ostvarenjima koja će mu dati unutarnju sigurnost, sigurnost da je na pravom putu.

Ukratko, proces alkemičara je proces koji se odvija između muškarca i žene kao unutarnjim principima koje možemo usporediti s brakom. Taj susret je dubok, zato se privlačimo u odnosima, ali mi ga brzo napuštamo, jer ne vidimo mističnu dimenziju braka koja je ovdje ukratko predočena simbolički. O tome više govorim kroz knjigu: Jedan mušakrac i jedna žena. Mi smo zato tek na početku otkrivanja principa unutar duše koji će za većinu ostati netaknut, jer čovjek današnjice prezire dušu i duhovno, ali time nikada neće upoznati mističnu dimenziju odnosa. Sve ono što ne volite u partneru ustvari je alkemijski materijal transformacije.

 

Nikola Žuvela

 

Više čitajte na vedski-jyotish.net

Foto: Pexels

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.