parallax background

Vedran Ružić u Zagreb dovodi Porinom nagrađeni Spiritual Market i novi projekt Libertin

7-dnevni EFT izazov Danijele Medaković – 4. dan
22. studenoga 2019.
kućni ljubimac
Odlazak ljubimca – odlazak ljubavi
22. studenoga 2019.

 

Vedran Ružić je multimedijalni umjetnik iz Opatije koji se bavi raznim umjetnostima te ih naprosto čarobno povezuje stvarajući alkemiju ljepote.

Profesionalni je slikar i jazz glazbenik (kontrabas i bas gitara). 2018. godine diplomirao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, a prethodno je pohađao i Jazz konzervatorij u Klagenfurtu.

Bavi se glazbom i slikarstvom i vrlo vješto ih pretače jedne u druge.  Svoj iznimni talent okrunio je 2017. godine nagradom Porin za najbolji jazz album „Spiritual market“. Upravo je ovim albumom započeo seriju projekata kojima povezuje umjetnosti, art film i autorski jazz album.

Spiritual Market – Porinom nagrađeni autorski jazz album i art film

Spiritual Market Porinom je nagrađen autorski jazz album mladog glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa. U ovom je umjetničkom projektu Ružić napravio iskorak pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, istoimeni art film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti pa tako za sebe kaže da dok slika nastoji vidjeti glazbu, a dok svira čuti boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt „Spiritual Market“ inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na dalekom istoku.

vedran ružić

Najprije je nastao jazz album koji kombinacijom prizvuka Istre i dalekog istoka, prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu – Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je tri je skladbe gostovao Mario Bočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićevog prvog albuma „Night Speaking“.

„Sretan sam što mogu kombinirati različite umjetnosti i u tome postavljatisvoja pravila. Ovo je veliki izazov za nas kao glazbenike te je poseban osjećaj doživjeti izvedbu ovog projekta uživo budući da se film prikazuje na velikom platnu, dok jazz kvartet svira na pozornici. Upravo je ta sinteza ono što ja nazivam konceptualnom i konceRtualnom umjetnošću.“, istaknuo je Ružić.

vedran ružić

Ove godine napravio je novi korak te je nastao projekt Libertin koji povezuje koncert Ružićevih autorskih jazz skladbi sa suvremenim plesom u obliku jazz teatra.

Vrlo uspješnu 2019. godinu odlučio je zaokružiti koncertnim izvedbama projekata Spiritual Market i Libertin koje ne smijete propustiti. Upravo postavlja i nove instalacije u javni prostor na području grada Opatije, od kojih su neke inspirirane i glazbom.

Projekt Spiritual Market imamo priliku poslušati i pogledati u Zagrebu u kinu Kinoteka 30. studenog 2019. 

KonceRtualni projekt Libertin

4. prosinca zagrebačkoj publici Vedran će predstaviti i novi album Libertin u jazz & cabaret klub Kontesa, a koncertna izvedba će biti popraćena i suvremenim plesom.

Libertin je konceRtualni projekt koji stavlja naglasak na spajanje umjetnosti – jazz glazbe i suvremenog plesa. Sastoji se od tri dijela/čina: Postanak, Obiteljski san i Libertin. U njima se prikazuju tri pogleda na svijet.

Postanak govori o tome kako smo nastali, rasli i u jednu se trenutku počeli odvajati u vlastite krugove, Obiteljski san o tome kako su nas “zamišljali” roditelji, a Libertin o čovjeku koji se oslobodio tuđih snova, konkretno onih svoje obitelji. To je priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života.

Također, bitno je napomenuti da svaka umjetnost funkcionira zasebno, a zajedno čine vlastiti svemir.

U projektu je dana i bitna poanta rada, a to je ravnopravnost umjetnosti, odnosno da svaka od umjetnosti bila to glazba, film, slika ili ples ima svoju određenu važnost u funkcioniranju svijeta oko nas.

Vedran Ružić je do sada imao više od 20 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a trudi se pomicati vlastite granice pa odnedavno stvara i skulpture. Upravo postavlja instalacije u javni prostor na području grada Opatije, od kojih su neke inspirirane i glazbom.

Prethodnih godina izlagao je seriju koloritnih slika iz kojih su kasnije nastale 4 slikovnice od kojih je „Mačak z Voloskega“ prevedena i na njemački jezik.

Često održava edukativne radionice za djecu pod nazivom „Čaj s umjetnikom“.

Posljednjih godinu dana fokusirao se na izvedbu serijala slika i skulptura inspiriranih glazbom pod nazivom “KonceRtualna umjetnost”, jer mu je cilj rada povezivati glazbeno-vizualni umjetnički uradak.

vedran ružić

Osim nagrade Porin za najbolji jazz album (2017.) Vedran Ružić osvojio je i nagradu „Status“ za najboljeg jazz basista i kontrabasista 2012. godine. Iste je godine surađivao na albumu “Event” od Borne Šercara koji je bio nominiran za nagradu Porin za jazz album godine. Ostale nagrade: godišnja nagrada za doprinos kulturi Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) te Općine Matulji (2015. i 2018.), kao i posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti (2018.).

Ne propustite ovog glazbenika i slikara koji naprosto čarobno spaja razne umjetnosti u čistu alkemiju ljepote.

 

Foto: Nataša Alavanja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.